A hiba leírása: PDF exportálás vagy nyomtatás előtt automatikusan elindul az újratördelés művelet, melyet folyamatjelző jelez a státuszsorban. A folyamat kb. 80%-áig folyamatosan halad, majd néhány másodpercig oda-vissza mozog, végül 90% körül lefagy, CPU terhelés felugrik 100%-ra, a program a továbbiakban semmire nem reagál.
Körülmények: egy közel 300 B/5-ös oldalt tartalmazó dokumentumról van szó. A nagyszerű Linux Libertine és Biolinum G fontokat használtam. Ubuntu 11.04-en a LibreOffice 3.3.2 és 3.3.3 verziókat próbáltam, valamint Windows XP-n LibreOffice 3.3.3. A hibajelenség ugyanaz, tehát úgy tűnik, mintha a dokumentum fájlba került volna valami, ami lefagyasztja az újratördelést. Már hónapok óta szerkesztem ezt a dokumentumot. A munka során még korábbi LibreOffice, illetve OpenOffice verziókat is használtam, néhányszor már exportáltam PDF-ként korrektúrához, és néha korábban is volt ugyanez a probléma, de néhány újrapróbálkozás után eddig mindig sikerült az újratördelés. Most viszont napok óta küzdök vele eredménytelenül.
Eddigi javaslatok: Más fórumokon találtam hasonlónak tűnő problémát, amire azt javasolták, hogy kapcsoljam ki a mezőárnyékolás megjelenítését és/vagy a nem nyomtatható karakterek vagy a rejtett bekezdéseket; illetve, hogy töröljem a felhasználói profilomat. De sajnos egyik javaslat sem hozott eredményt.
Köszönettel várom az esetleges további javaslataitokat.
Újratördelés lefagy
Újratördelés lefagy
LibreOffice 3.3.3 az Ubuntu 11.04 -en
- Zizi64
- Globális moderátorok
Re: Újratördelés lefagy
Csak barkácsolós ötletem van:
1.: "Mindent kijelöl", "másolás", és egy vadonatúj fájlba "beillesztés". Ez akkor segíthet, ha a fájlod alapstruktúrája hibásodott meg, a tartalom hibátlan.
2.: Szép lassan, egyesével törölni az objektumokat, fejezeteket- és újra próbálkozni az exporttal, - amíg egyszer csak (remélhetőleg) meg nem javul a dolog. No, az utoljára törölt objektum (vagy amit épp töröltél) az okozta a hibát...
3.: Előveszed a még működő archív verzióját a fájlodnak (mert ugye egy 300 oldalas dokumentumból nem csak egy biztonsági mentést csináltál, hanem számozva /pl. "Azénsokoldalasdokumentumom123.odt"/ több állapotról rendelkezel másolattal??!!) és annak egy másolatába újra belerakod az abból hiányzó dolgokat, lépésenként. Vagy kiderül, hogy melyik lépés okozta a hibát, vagy működni fog az eredmény.
Képek (milyen típusú, jpg, png, svg, gif), grafikonok vannak a dokumentumodban? Mekkora az összmérete?
1.: "Mindent kijelöl", "másolás", és egy vadonatúj fájlba "beillesztés". Ez akkor segíthet, ha a fájlod alapstruktúrája hibásodott meg, a tartalom hibátlan.
2.: Szép lassan, egyesével törölni az objektumokat, fejezeteket- és újra próbálkozni az exporttal, - amíg egyszer csak (remélhetőleg) meg nem javul a dolog. No, az utoljára törölt objektum (vagy amit épp töröltél) az okozta a hibát...
3.: Előveszed a még működő archív verzióját a fájlodnak (mert ugye egy 300 oldalas dokumentumból nem csak egy biztonsági mentést csináltál, hanem számozva /pl. "Azénsokoldalasdokumentumom123.odt"/ több állapotról rendelkezel másolattal??!!) és annak egy másolatába újra belerakod az abból hiányzó dolgokat, lépésenként. Vagy kiderül, hogy melyik lépés okozta a hibát, vagy működni fog az eredmény.
Képek (milyen típusú, jpg, png, svg, gif), grafikonok vannak a dokumentumodban? Mekkora az összmérete?
Kovács Tibor, W11/10/7x64Pro, Linux: 7.5.8-25.x.y.z
PortableApps: LO, AOO: időlegesen feldobva, ha nagyon kell...
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
1.: Igen, köszönöm, a beillesztés új fájlba megoldás lehet. Gyorsan kipróbálva működik is. Csak érdekes, hogy az új fájlon PDF export előtt most nem volt újratördelés. És persze az eredetileg alkalmazott oldalstílusok elvesztek, de ezt kis munkával már viszonylag könnyű pótolni. A fejezetek első oldalához használok extra oldalstílust, hogy páratlan oldalon kezdődjön fejléc nélkül; illetve a borítóhoz és a tartalomjegyzékhez van még külön oldalstílus.
3. Biztonsági mentés van bőven -- nem szeretek kétszer dolgozni feleslegesen
-- helyi git verziókezelőben, amiről persze távoli mentések is vannak. Egy nemsokkal korábbi verziónál még működik az újratördelés, de ehhez képest az aktuális verzióig már csak kisebb korrektúra-javítások voltak, semmi lényeges. Bár az össz. oldalszám eggyel kevesebb volt, tehát bizonyára volt olyan javítás, ami miatt átcsúszott a szöveg valahol új oldalra. És mint írtam, az elmúlt hónapok során is volt ez az újratördelés gond időnként, de miután néhányszor újra megpróbáltam, egyszercsak sikerült túljutni rajta, most viszont sehogy sem.
Képek nincsenek a dokumentumban, tisztán szöveg az egész. 430KB az .odt fájl mérete.
3. Biztonsági mentés van bőven -- nem szeretek kétszer dolgozni feleslegesen
Képek nincsenek a dokumentumban, tisztán szöveg az egész. 430KB az .odt fájl mérete.
Végre sikerült találnom egy lehetséges megoldást: 2 lapos, teljes oldal megjelenítés beállítást kapcsoltam be, tehát egy teljes könyvoldalpár látható. Ebben a nézetben végiglapoztam a dokumentumot. Érdekes, hogy eközben a státuszsorban az oldalak száma 295-ről 291-re változott, vagyis láthatóan az újratördelés sikeresen megtörtént. Így indítva a PDF exportálást már nem futott automatikus újratördelés, hanem azonnal a PDF export folyamat indult -- sikeresen.
Persze ez az eredeti problémára csak kerülőmegoldás. Az automatikus újratördeléssel továbbra is probléma van.
Nem tudom, lényeges-e, de a dokumentum több mint 2000 lábjegyzetet tartalmaz. Az is lehet, hogy ezektől sokall be az automatikus újratördelés.
Persze ez az eredeti problémára csak kerülőmegoldás. Az automatikus újratördeléssel továbbra is probléma van.
Nem tudom, lényeges-e, de a dokumentum több mint 2000 lábjegyzetet tartalmaz. Az is lehet, hogy ezektől sokall be az automatikus újratördelés.
- Zizi64
- Globális moderátorok
Minden információ lényeges lehet!Nem tudom, lényeges-e, de a dokumentum több mint 2000 lábjegyzetet tartalmaz. Az is lehet, hogy ezektől sokall be az automatikus újratördelés.
Konkrétan erről nincs tudomásom: Nem tudom, van-e limit, vagy hogy jelzett-e valaki ezzel kapcsolatos - bizonyítottan a lábjegyetek mennyiségére visszavezethető - hibát, de valóban gyanúsnak tűnik a dolog.
Ezt már neked kell megnézni a hibabejelentő(k)ben és reprodukálhatóan (mintafájllal együtt) leírni, jelenteni a hibajelenséget, ha még nem jelentették. Valószínű, hogy nem sokan futhatnak bele ebbe a hibába (ha ez a hiba egyáltalán) tehát, ha nem jelented: sose lesz kijavítva.
Kovács Tibor, W11/10/7x64Pro, Linux: 7.5.8-25.x.y.z