Lotus Word Pro file megnyitása

Szövegszerkesztő
exlotus

Lotus Word Pro file megnyitása

Hozzászólás Szerző: exlotus »

Sziasztok!

Kicsit összezavarodtam, mert a LibreOffice oldalról linkelődtem ide, de ez az openOffice fórum.

Szóval telepítettem a Libre Office 3.3-as verzióját, kipróbálás miatt, és legfőképpen azért, mert vannak régi dokumentumaim, amiket még Lotus Word Pro programban írtam. Szeretném megnyitni.

A leírás alapján ezt tudja a Libre, és megnyitáskor fel is kínálja ezt a kiterjesztést.

Azonban akárhány ilyen file-lal próbálkozom, mindenféle hibaüzenet nélkül egy üres lapot nyit meg, mintha semmi sem lenne a dokumentumban.

Pedig mindent telepítettem, a régi típusú fáli-ok kiterjesztést is.

Most akkor mégsem nyitja meg?
XP LibreOffice 3.3.3
Zizi64
Globális moderátorok

Re: Lotus Word Pro file megnyitása

Hozzászólás Szerző: Zizi64 »

Üdv!
Kicsit összezavarodtam, mert a LibreOffice oldalról linkelődtem ide, de ez az OpenOffice fórum.
Jó helyen jársz, ez több (néven futó) nyílt forráskódú Office programnak a fóruma. A fejlécben láthatod is néhány változat nevét.

Meg kéne adnod a régi fájljaid kiterjesztését, illetve jó lenne, ha feltöltenél ide egyet egyet-kettőt.

Csak egy ötlet:
A régi programoknál előfordult, hogy ugyan a saját kiterjesztését használta a fájl mentésekor, de valójában a mentési formátum nem a kiterjesztésnek megfelelő volt. (pl, txt, vagy rtf formában mentett, de a kiterjesztés egészen mást mutat). Az a program esetleg jól "elvolt" ezzel a módszerrel, mert ismerte a saját hülyeségét. De az ilyen kivételekre nem lehet új programot fejleszteni.

Másrészt persze lehet, (sőt biztos) hogy nem minden "támogatott"-nak mondott dokumentum fajtát tud (még) 100%-osan kezelni sem a Libre-, sem az OpenOffice.
Kovács Tibor, W11/10/7x64Pro, Linux: 7.5.8-25.x.y.z
PortableApps: LO, AOO: időlegesen feldobva, ha nagyon kell...
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
exlotus

Természetesen *.lwp a kiterjesztés és én balga, jó pár évvel ezelőtt kidobtam a telepítőt, miután abbahagyták a támogatását a programnak és előbb áttértem ezekre az ingyenes programokra, illetve a nagy ellenség egy kisebb verzióját meg is vettem.

De most, sok-sok év után meg akartam nézni az egyik dokumentumot és akkor kaptam a fejemhez...

Legalább 10 file-t meg akartam nyitni, de ugyan az a helyzet. Ennyiszer nem lehet véletlen.

Azért is töltöttem le a Libre-t, mert direkt írta, hogy az LPW file-okat is meg tudja nyitni.

Különben, csak úgy mellékesen: mi a fenét csinálnak a szövegszerkesztők a szöveges file-okkal? Nem sima tesztként mentik, valamelyik kódolással (pl. régen a 8859-2) plusz egy fejléccel látják el a filet?

Mert ha a Notepad++ programmal nyitom meg, nem is tudom, valamilyen olvashatatlan karakterekkel van tele. Nem is HEX, nem tudom mi lehet.
XP LibreOffice 3.3.3
Zizi64
Globális moderátorok

Természetesen *.lwp a kiterjesztés
...természetes annak, aki ismeri azt a szövegszerkesztőt... :D
Különben, csak úgy mellékesen: mi a fenét csinálnak a szövegszerkesztők a szöveges file-okkal? Nem sima tesztként mentik, valamelyik kódolással (pl. régen a 8859-2) plusz egy fejléccel látják el a filet?
Hát nem... A formázások, a képek, grafikonok, egyéb objektumok nehezen menthetők úgy...
Aztán pl. a régi MS-Office-ok bináris formában mentették a fájlokat, úgyhogy egyszerű texteditorral "belenézve" semmi használhatót nem lát az ember. Valószínűleg ez is efféle... Még az is lehet, hogy verziószám függő a "kódolása".

Kéne feltöltened egy példafájlt, hátha tud valamit barkácsolni rajta valaki.
Esetleg létezhetnek konverterek "internetszerte". Keress rá!

A szabványos ODF formátumokból "kézzel" is ki tudod bányászni az információk (szöveg, képek) többségét... Ez az előny a hátránya... :lol:
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
exlotus

Kösz, sokáig kerestem a neten, aztán találtam a libre-t.

Azért nem töltök fel file-t, mert vannak köztük személyesek és megnyitás nélkül nem tudom melyik semleges...
XP LibreOffice 3.3.3
Zizi64
Globális moderátorok

Kösz, sokáig kerestem a neten, aztán találtam a libre-t.
Én egyszer kerestem rá, találtam is valamit, biztatónak tűnik:
Lotus KeyView program

Itt lépésenként le van írva, hogy mit kell csinálni a program letöltéséhez, telepítésekor, használatakor:
http://www.ehow.com/how_5849607_convert ... -word.html
Zizi64
Globális moderátorok

No, letöltöttem, telepítettem, működik. lwp fájlokat remekül meg lehet vele nyitni, nyomtatni, vagy akár PDFCreator virtuális printerrel PDF-be konvertálni.

Másként menteni vele - tehát effektíve KONVERTÁLNI - azt nem lehet, de egyszerű szövegként vágólapra lehet másolni a megnyitott fájl tartalmát és azt beilleszteni egy LibreOffice fájlba. A formázást sajnos ez esetben újra kell csinálni.

A PDF-be nyomtatott formázott másolatot is meg lehet nyitni LibreOffice Draw programmal, de ott szűkösek a lehetőségek a továbbszerkesztésre.
README.LWP.zip
Az eredeti LWP típusú "readme" fájlt csak zip-elve tudtam ide feltölteni. LWP-t nem enged a rendszer feltölteni.
(24.3 KiB) Letöltve 107 alkalommal.
Readme_a szöveg másolásával.odt
A Lotus KeyView "redme" fájlja a programmal megnyitva és a szöveg odt-be másolva
(20.03 KiB) Letöltve 101 alkalommal.
KeyView Pro [README.LWP].pdf
A Lotus KeyView "redme" fájlja a programmal megnyitva és PDFCreatorral pdf-be konvertálva
(22.25 KiB) Letöltve 121 alkalommal.
...Tehát a recept:
KERES - TALÁL - KIPRÓBÁL
antiuhu
Önkéntesek

Hozzászólás Szerző: antiuhu »

Üdv!

Nálam a LibreOffice 3.4.1 OOO340m1 (Build:103) megnyitotta a README.LWP fájlt, és részben meg is tartotta a formátumot (kép nincs és a felsorolásjelek mások). Csatolom az általam lementett ODF fájlt.

Tipp:
A fájlt (vagy másolatát) át lehetne nevezni úgy, hogy csak [a-z], [A-Z], [0-9] karaktereket tartalmazzon.

Anti
Csatolmányok
README.odt
Lpw fájl odt-be mentve (LO 3.4.1)
(18.28 KiB) Letöltve 112 alkalommal.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára antiuhu 2011. július 5., kedd 19:50-kor.
exlotus

Zizi64 írta:
Én egyszer kerestem rá, találtam is valamit, biztatónak tűnik:
Lotus KeyView program
Igazad van.
Ezt én is megtaláltam, még a keresés elején. Francba. De az első linkre kattintottam és nem volt hozzá bizalmam.
Most megnéztem, ez a lotus cég honlapja lenne. Még létezik ilyen?

Szóval kerestem, na, tényleg! :-)

Na de mivel ez egy libre fórum is, mégis csak a kérdés megmarad: ha egyszer azt írják, hogy megnyitja, miért nem?

A 3.4-re azt írták, még nem ajánlják, mert nem végleges, vagy mi. De ha az megnyitja, akkor letörlöm a 3-mast és megy fel a 4-es.

Kösz!
XP LibreOffice 3.3.3
Zizi64
Globális moderátorok

Nicsak, ahogy antiuhu is jelezte, tényleg képes megnyitni közvetlenül a LibreOffice3.3.2 is az LWP fájlt!
Ezért mondtam, hogy kéne egy mintafájl!

Persze, ahogy jeleztem, LWP típusból is létezhetett ezerféle verzió, úgyhogy a tiedet nem biztos, hogy valaha is meg fogja nyitni bármelyik továbbfejlesztett LO verzió...
Ezért próbáld meg mindenképpen a megtalált Megnézőt (Lotus KeyViewert)
exlotus

Zizi64 írta:Nicsak, ahogy antiuhu is jelezte, tényleg képes megnyitni közvetlenül a LibreOffice3.3.2 is az LWP fájlt!
Ő, ha jól tévedek a 3.4-es verziót említi.
XP LibreOffice 3.3.3
Zizi64
Globális moderátorok

De - ezt nem írtam oda egyértelműen - én is meg tudtam nyitni a 3.3.2-esemmel!

Amíg le nem töltöttem a KeyView programot, addig nem is volt min próbálkoznom, mert egyetlen lwp fájl se volt tudtommal addig a gépemen... Aztán a Lotus program használhatóságának kipróbálásával bíbelődtem, úgyhogy a közvetlen próbát csak antiuhu eredményének megpillantása után végeztem el...
antiuhu
Önkéntesek

Üdv!

Tehát a 3.3.2, és a 3.4.1 is megnyitja Zizi64 readme fájlját. Exlotus nálad is megnyílik? Mert ha nem, akkor programbeállítási, függőségi stb. hiba lehet nálad. Ha igen, akkor tovább kell tesztelni...

Anti
exlotus

Friss telepítés, tehát semmit sem állítottam rajta.
A 3.4-est még nem telepítettem, holnap kipróbálom.
XP LibreOffice 3.3.3
Zizi64
Globális moderátorok

Szervusz, Exlotus!

Azt is próbáld ki légy szíves - és jelezz is vissza az eredményről - hogy az általam feltöltött "readme.lwp" fájlt meg tudod-e nyitni bármelyik LibreOffice verzióval! (Ahogy antiuhu is kérte, kérdezte...)
Fontos lenne a hiba okának felderítése miatt. Ha meg tudod nyitni, akkor a valószínűleg te fájljaiddal, vagy a te LibreOffice-oddal van a probléma:
- vagy eltérő formátumverzió szerint készültek a fájljaid,
- vagy csak látszólag lwp formátumúak,
- esetleg meghibásodtak...
- vagy a te Libreoffice-odból hiányzik valami (Apropó: hányas verzió számű Javát használsz? /A Java futtatókörnyezet szükséges néhány Open/LireOffice funkcióhoz: hogy az LWP importszűrőhöz szükséges-e azt nem tudom/)

(Természetesen letöltés és kicsomagolás után próbáld megnyitni a fentebb megtalálható csatolmányt...)
exlotus

Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy nem csak kérdeznem kell, hanem a tapasztalatokat megosztani a közös ügy érdekében.

Tájékoztatni foglak benneteket.

A Java automatikusan frissül, gondolom a legfrissebb: Java 6, update 26.

A Libre-vel nem lehet baj, mivel frissen van telepítve.

Nem tudom mi lesz még: de ha valamit hiányolna a program, akkor szólnia kéne, nem csak bedobni szó nélkül egy üres oldalt. Főleg, hogy a szükséges kiegészítők telepítve lettek és fel is ajánlja az LWP-t.

Valódi Lotus Word Pro fileok. Még 2005-ben készültek, amikor megvolt az a program. Sőt, már nem tudom biztosan, de vagy egy régebbi Microsoft Office, vagy egy régebbi OpenOffice (amikor még nem volt Libre) megnyitott már egy-két ilyen filet.

Mindegyik nem hibásodott meg, tuti. Merevlemezen volt tárolva, nem is csak egyen. És ugyanabban a mappában lévő más formátumú fileok megnyílnak.

Hamarosan...
XP LibreOffice 3.3.3
Zizi64
Globális moderátorok

Helló antiuhu!
Tipp:
A fájlt (vagy másolatát) át lehetne nevezni úgy, hogy csak [a-z], [A-Z], [0-9] karaktereket tartalmazzon.
Az általam feltöltött csatolmányok ékezetes fájlneveiről beszélsz (gondot okoz az ékezet más operációs rendszeren a fórumról történő letöltésnél?), vagy ez egy megoldási tipp/ötlet volt exlotus számára?
antiuhu
Önkéntesek

Helló Zizi64!

Igen, exlotus számára volt tipp.
Nálam eddig nem okozott semmilyen fájl sem ilyen gondot. A munkahelyemen viszont van pár program, aminek gondot szokott okozni az ékezetes karakter (pl.:ő, í, é, á, ö) vagy a "szóköz" a fájlnévben. Arra tippeltem, hogy hátha valami miatt itt is hasonló hiba állhat fent.

A problémához visszatérve nekem akkor szokott még üres dokumentumot/táblázatot behozni, ha hibásan képzem az xml fájl-t (szintaktikai hiba). De ez itt nem áll fent mert nem szerkesztette senki sem a fájlt kézzel és más egyébbel sem.
Így távlatból csak arra tudok gondolni, hogy megsérülhetett, vagy pl. jelszóval van védve.

Anti
exlotus

Hát nagy hűhó semmiért. Ráadásul elég lassan települt fel a 3.4.1-es verzió.

Továbbra is bármelyik, tucatnyi *.lwp file-t próbálok megnyitni (igen, igazi Lotus Word Pro file-ok, még magam csináltam anno, csak voltam olyan balga, hogy kidobtam azt a programot, pedig nem volt olcsó, az akkori cég vette nekem, ahol dolgoztam).

Továbbra is mintha megnyitná, de egy fehér oldal jelenik meg. Mindig.

Inkább most már azt kérdem: szerintetek hol tudnám megszerezni ezt a régi programot?
XP LibreOffice 3.3.3
Zizi64
Globális moderátorok

Üdv!
Exlotus írta:Inkább most már azt kérdem: szerintetek hol tudnám megszerezni ezt a régi programot?
???? Ezt hogy érted? ...Bolt?, Vatera?...

Zizi64 írta:Szervusz, Exlotus!

Azt is próbáld ki légy szíves - és jelezz is vissza az eredményről - hogy az általam feltöltött "readme.lwp" fájlt meg tudod-e nyitni bármelyik LibreOffice verzióval! (Ahogy antiuhu is kérte, kérdezte...)
Fontos lenne a hiba okának felderítése miatt. Ha meg tudod nyitni, akkor a valószínűleg te fájljaiddal, vagy a te LibreOffice-oddal van a probléma:
Mondom még egyszer: Az én rendelkezésemre álló *.lwp fájlom - a netről letöltött Lotus Viewer "Readme" fájlja, amit ide is feltöltöttem - gond nélkül megnyílik a régebbi LibreOffice verzióval is!

Kérdezem még egyszer: Te - miután letöltöd innen - azt meg tudod nyitni a te aktuális verziójú LibreOffice-oddal????

Kérdezem és mondom még egyszer: A javasolt Lotus megnézőt kipróbáltad? Azzal megnyílik? Azzal át tudod másolni bármilyen újabb fajta szerkesztőbe (OOo, LibreOffice, MSOffice) a fájljaid tartalmat, ha minden kötél szakad...

De még mindig áll az az ajánlat (lehetőség) is, hogy feltöltesz ide egyetlen egy saját .lwp fájt (csak .zip csomagban tudod feltölteni, mert akármilyen fájlt nem enged be a Fórum motorja), amit meg tudunk vizsgálni... Talán nincs mindegyikben szerelmes levél?!?!? :lol:

...De ha a feltett kérdésekre nem válaszolsz, (vagy a válaszainkat nem olvasod el figyelmesen) akkor hogyan segítsünk?
exlotus

Kérdezem még egyszer: Te - miután letöltöd innen - azt meg tudod nyitni a te aktuális verziójú LibreOffice-oddal????
Persze, hogy megnyitja, hiszen ez *.odt-ként lett elmentve. Ennek nincs is értelme, mint teszt.

Nem mindegyik szerelmes levél és nem mindegyik hivatalos levél, csak nem tudom melyik milyen.

A nézőke vagy mi telepítése elég bonyolultnak tűnt és ősztintén szólva most itt az a kérdés, hogy:

ha azt írja a Libre, hogy megnyitja az *.lwp file-okat, sőt, fel is ajánlja, akkor csinálja is meg, mindenféle kiegészítő és ügyeskedés nélkül.

Vagy írják oda, hogy csak bizonyos *.lwp-ket.

Úgy gondolom, hogy a Lotus Smart Suite 97-es verziója eléggé normális *.lwp-ket gyártott ahhoz, hogy azt meg kelljen nyitnia.
XP LibreOffice 3.3.3
Zizi64
Globális moderátorok

Vagy írják oda, hogy csak bizonyos *.lwp-ket.
Ha kipróbálod, hogy melyeket tudja, melyeket nem, és a listát beküldöd a fejlesztőknek, akkor LEHET, hogy oda fogják írni. Ez (sajnos?) csak így működik egy ingyenes, nyílt forráskódú rendszerben: Valakinek le kell tesztelni...
Zizi64
Globális moderátorok

Persze, hogy megnyitja, hiszen ez *.odt-ként lett elmentve. Ennek nincs is értelme, mint teszt.
A zip-ként csomagolt fájlról beszélek, az - a legjobb tudomásom szerint, mivel része volt a Lotus megnéző programjának és lwp kiterjesztésű - eredeti lwp-t tartalmaz, és azt a fájlt meg tudja nyitni mind a LibreOffice3.3.2 mind pedig a LO3.4.1!

Még egyszer felrakom ide: ez nem .odt, hanem .lwp fájl, és meg tudom nyitni LibreOffice-szal!
README.LWP.zip
(24.3 KiB) Letöltve 96 alkalommal.
exlotus

Kösz!

Látom, ez egy 1997-es file és megnyitja.

Na, most biztos azt mondjátok, hogy nem igazi lwp-im vannak, vagy jelszavasak.

De igazi és nem mind jelszavas, az biztos.

Most már nem tudom mit is zártunk ezzel ki.
XP LibreOffice 3.3.3
Zizi64
Globális moderátorok

Most már nem tudom mit is zártunk ezzel ki.
Azt a kijelentést cáfoltuk, miszerint: "A LibreOffice nem tud .lwp fájlokat megnyitni."
Azt is kizártuk - nagy valószínűséggel-, hogy nálad rosszul lenne feltelepítve a LibreOffice.

Lehet, hogy nem tud BIZONYOS FAJTA lwp fájlokat megnyitni, ez még benne van a pakliban.
De az is benne van a pakliban, hogy a te fájljaid nem valódi (natív) Lotus formátumban lettek mentve; meg az is, hogy jelszóval védettek; és az is, hogy megsérültek esetleg.

Most kellene a te fájlod, amit én itt a gépemen megpróbálnék megnyitni...
Ez utóbbiak közül sokat ki tudnánk zárni, ha feltöltenél egyetlen egyet a rakoncátlankodó fájljaid közül. Privátban tudok megadni E-mail címet, ha oda küldöd, akkor csak és kizárólag én fogom látni a fájlodat, de ez azzal is jár, hogy csak az én csekély tudásomra támaszkodhatsz a rejtvényfejtés közben, a többiek nem tudnak hozzászólni...
exlotus

Jöhet a mail cím. Kösz!
XP LibreOffice 3.3.3
Zizi64
Globális moderátorok

Küldtem az E-mail címemet privátban itt a fórumon és E-mailként is.
exlotus

Kösz!
XP LibreOffice 3.3.3
Válasz küldése