Bekezdés stílusok alkalmazása sablonból

Szövegszerkesztő
ecodrive

Bekezdés stílusok alkalmazása sablonból

Hozzászólás Szerző: ecodrive »

Szervusztok, Wordről (2003) OO-ra migráns vagyok. Wordben úgy dolgoztam, hogy mindig azonos stílusneveket használtam, azokhoz shortcutot rendeltem, és soha nem használtam "kézi" formázást. Minden partnerem arculatához készítettem egy sablont, és a meglévő dokumentumaimhoz csak ki kellett választani a megfelelő sablont, és a stílusok felvették a sablonban meghatározott formátumot. No ezt nem tudom megcsinálni az OpenOffice-ban. Bizonyára csak az én ügyetlenségem, vagy nem jól telepítettem az alkalmazást. Hálás lennék, ha segítenétek eligazodni.
OpenOffice 3.3 Windows 7-en
r4zoli
Site Admin

Re: Bekezdés stílusok alkalmazása sablonból

Hozzászólás Szerző: r4zoli »

F11-el előhívható vagy Formátum>Stílusok és formázás... alól is. A Súgó sok segítséget ad.

Template Changer kiterjesztés segít megoldani a gondodat.

Részletesebben angolul: Working with Styles
Olvasd el, és lehetőleg tartsd be az útmutatót a fórum használatához.
AOO 3.4.1 win7, LibO 4.0 win7.
ecodrive

Köszönöm a választ. Természetesen a formátum - stílusok és formázás menüt megtaláltam, de nem mentem vele semmire. Hiába készítettem Ooo template-et, hiába kerestem meg file-ként a word template-et, az aktuális dokumentumban nem sikerült elérnem, hogy az adott stílusnévvel jellemzett bekezdés felvegye azt a formátumot, amit a sablonban, vagy a referenciaként használni próbált dokumentumban beállítottam.
r4zoli
Site Admin

Hozzászólás Szerző: r4zoli »

A word sablonok nem használhatók igazán, újra kell alkotni az OOo formátumra, utánna tudod a teplate charge segítségével az OOo saját sablonait használni az ODF dokumentumok formázására. A doc. .dot nem használható ilyen célra.
Olvasd el, és lehetőleg tartsd be az útmutatót a fórum használatához.
AOO 3.4.1 win7, LibO 4.0 win7.
Zizi64
Globális moderátorok

Hozzászólás Szerző: Zizi64 »

Üdv!

A stílus eszköztáron (F11) a stílus hozzáadása melletti kis nyilat próbáltad már?
Stílus betöltése - Fájlból
ne felejtsd el bejelölni a "Felülírás" opciót is a fájl kiválasztása előtt:
OOo Help:
Felülírás
Felülírja az aktuális dokumentumban alkalmazott azon stílusokat, amelyek neve megegyezik a most betöltött stílusok nevével.
Az azonos névvel rendelkező stílusok automatikusan felülírásra kerülnek.
Word dokumentumból lehet, hogy nem működik olyan pontosan (sose próbáltam), hiszen a Microsoft formátumainak leképezése dokumentáció hiányában ún. Reverz Engineering módszerrel történik a fejlesztés során (magyarul: találgatják a fejlesztők, hogy az MS mit és hogyan rejtett el a .doc fájlba.)
Kovács Tibor, W11/10/7x64Pro, Linux: 7.5.8-25.x.y.z
PortableApps: LO, AOO: időlegesen feldobva, ha nagyon kell...
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
ecodrive

Köszönöm szépen a tanácsot. Amikor betöltöttem a natív doc vagy dot file-t, akkor működtek a wordből örökölt stílusok és a számozás. Ebből próbáltam OpenOffice sablont készíteni, de amikor azt fel szerettem volna használni mint forrást, nem volt mit. A kis nyíl "mögött" a két paneles dolog működésére még nem tudtam rájönni.
ecodrive

Szeretnék új stílusokat definiálni a címsoroknak. Legyen mondjuk CC01 a legfelső, CC02 az az alatti szint, és így tovább. Odáig eljutottam, hogy ezeket a stílusokat létre tudom hozni, és billentyű hozzárendeléssel alkalmazni tudom. A dokumentumból, amelyben ezeket a stílusokat definiáltam, OpenOffice dokumentumsablont hoztam létre, és azt már látom is, amikor a sablonokkal próbálok foglalkozni.

Nem tudom viszont elérni azt, hogy egy új dokumentum létrehozásakor az eredeti dokumentumban lévő új címsorok ugyanúgy jelenjenek meg. Bár az eredeti dokumentumban a magam-generálta címsorokhoz a számozást is beállítottam, a sablon alapján létrehozott új dokumentumban számozás nélkül jelennek meg a címsorok. Mit kell tennem annak érdekében, hogy ne kelljen minden új dokumentumban újból és újból definiálnom a vázlatszintek számozását?
ecodrive

Vajon van-e lehetőség arra, hogy több sablont is elkészítve kiválasszam, hogy egy dokumentum (amelyben csak olyan stílusokat használtam, amelyek a sablonban is definiálva vannak) melyik sablon stílusában jelenjen meg. Ha van ilyen lehetőség, akkor vajon az oldal megjelenését, a fejlécet és az esetleg abban elhelyezett grafikát is lehet a sablonból venni úgy ,hogy sablonváltáskor az is lecserélődjön?
ecodrive

Ha készítek egy dokumentumot, amelyhez egy sablont hozzárendelek, akkor vajon meg tudja-e jeleníteni a dokumentumomat az általam megtervezett formátumban az, akinek nem áll rendelkezésére a sablonom?
Zizi64
Globális moderátorok

Hozzászólás Szerző: Zizi64 »

Üdv!

Légy szíves, minden új kérdésednek nyiss új témát!

(Tudom, látom hogy mindegyik kérdésed egy szűk területre irányul, de ragaszkodjunk a fórum jól átgondolt, szigorú szabályához.
Ha minden a stílusok, sablonok alkalmazásával kapcsolatos kérdést egy témába zsúfolhatnánk, akkor már minden Writer kérdés, vagy akár minden OpenOffice/LibreOffice kérdés is lehetne egyetlen témában. Másnak nem biztos hogy ezek a problémák pontosan ilyen csoportban fognak jelentkezni, fölöslegesen ne kelljen hat képernyőnyi szövegen átrágnia magát, ha keres a fórumban.)

Összességében az alábbi témák elolvasását javasolom:
http://user.services.openoffice.org/en/ ... 2&p=181920
http://user.services.openoffice.org/en/ ... 3&p=170605

Meg r4zoli első hozzászólásának tanulmányozását.
Ritkán fordul elő hogy valaki így akarja cserélgetni a stílusokat (vagy ha sokan vannak, akkor nincs szükségük a fórum segítségére ahhoz hogy megtegyék, ezért nincsenek itt :D ),
Ezért ezt az utat valószínűleg neked kell kitaposni.
Én is csak úgy tudnék segíteni, hogy magam is neki állok kipróbálni, vajon hogyan kell, és egyáltalán működhet-e az OOo-n belül, amit kitaláltál. Próbáld ki bátran a saját ötleteidet!
Kovács Tibor, W11/10/7x64Pro, Linux: 7.5.8-25.x.y.z
PortableApps: LO, AOO: időlegesen feldobva, ha nagyon kell...
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
ecodrive

1) Kösz, mindkettőtöknek
2) Bocs, r4zoli első hozzása felett véletlenül átsiklottam, mea culpa
3) Új vagyok, nem ismertem a céltábla méretét. Nekem ez az egész egy kicsi céltáblára valónak tűnt: heterogén tudású és fegyelmezettségű közösség alapanyagaiból szeretnék strukturált módszerrel, template-ek és stílusok gyors alkalmazásával jó minőségű nagy dokumentumokat integrálni. Most talán megértettem a témák méretét
4) Az angol nyelvű linkeket köszönöm.
Válasz küldése