http://docs.google.com/fileview?id=0Bxa ... YWFk&hl=en
Ez egy éles használatú PDF, amely körülbelül az OOo 3.1 dokumentumszerkesztési korlátait képviseli.
Néhányan a fórumból ismernek személy szerint, és tudják, hogy legalább 10 éve dolgozom OOo-val, mint power user.
Pusztán okulás végett osztom meg ezt a dokumentumot, minden grafikus elem bittérképként szerepel benne, mert bár több ábrát először OpenOffice Draw-ban készítettem el, de a működési bizonytalanságok miatt át kellett térnem a kimeneti felbontású (300 DPI) és méretű képekre.
Az OOo dokumentum mérete 3 587 550 bájt, és nem jön be kétszer egymás után ugyanúgy.
Körülbelül 2,5 perc alat fészkel el egy 3,2 GHz-es, 1 GB memóriájú P4-esen XP alatt. A bejövés után rendbe kell rakni, főleg a képek és táblázatok mászkálnak el, (talán) mert futásidőben számolja ki az aktuális helyzeteket, és a kerekítési vagy egyéb gondok miatt nem mindig ugyanaz jön ki neki.
A rendberakás és szerkesztés után el lehet menteni PDF-ben, ami kifogástalan.
De sajnos, a további munkát már rendes dokumentumszerkesztőben (InDesignban) kell végezni, mert az ügyetlenkedés nem életszerű.
Mindennek ellenére a dokumentumot inkább pozitív példának gondolom, hogy lám, ekkora és ilyen bonyolult dolgot is elő lehetett állítani, ráadásul éles környezetben.
Intimitásként elmesélem, hogy a legbosszantóbb az élőfejek páros-páratlan oldalakon eltérő, bittérkép hátterének felrakása volt, az érdeklődőknek ajánlom, próbálják meg, és meséljék, el, a próbák és hibák módszerén kívül még hogy lehet...
Üdvözlettel:
Kenczler Mihály
OOo korlátai
OOo korlátai
LibreOffice 6.x.x (az aktuális "fresh") Windows 10-en és 7-en (5.4.7 és 3.4.6 Portable)
- Mészáros Tamás
- Önkéntesek
Re: OOo korlátai
Még fejlesztik ezt a funkciót ezért nem várhatunk csodát tőle... 

Mészáros Tamás
MS Windows 7 SP1 Home Premium HU • OpenOffice.org 4.1.5 • PhotoFiltre Studio 10.12.1
MS Windows 7 SP1 Home Premium HU • OpenOffice.org 4.1.5 • PhotoFiltre Studio 10.12.1
Egy kiadványt ne akarjon megoldani valaki szövegszerkesztővel.
Cipőt a cipőboltból. Kiadványhoz kiadványkészítőt kell használni.
Az Ooo valójában a szőke asszisztensnek való, akik kisirodai kimutatásokat és céges jegyzeteket csinálnak vajmi keveset gondolkozván a beillesztett képek, ábrák típusán és a pontos elhelyezésükön. Nekik a "szövegközi" pontosan megfelelő.
Az Ooo valójában a szőke asszisztensnek való, akik kisirodai kimutatásokat és céges jegyzeteket csinálnak vajmi keveset gondolkozván a beillesztett képek, ábrák típusán és a pontos elhelyezésükön. Nekik a "szövegközi" pontosan megfelelő.

Nos, épp az elmúlt napokban küzdöttem nem keveset amiatt, hogy ezt nem mindenki gondolja így. Egy megrendelőm pár oldalas kiadványt szeretett volna készíttetni egy konferenciára, elküldte word doc-ban, hogy mi is lenne a kívánság - a baj, hogy pontosan ugyanazt akarta visszakapni. Namármost azt nem tudom, hogy pl. indesign hogyan képes, ha képes egy szövegszerkesztőben készült oldal beemelésére, de ugye mi scribussal dolgozunk, ami odt-t tud importálni... és itt kezdődtek a gondok. OOo alatt ugyanis teljesen szétesett a formázás, egyrészt valószínűleg a változások követése zavarta meg, illetve a nagyobb baj a használt betűtípus elérhetetlensége volt, ami ugyan nekem megvan, de ez egy open type font volt, amit majd fog rendesen támogatni az OOo egyszer, de most még épp nem. Ez persze legyen az én bajom, de a megrendelőnek sajnos hiába magyaráztam el, hogy ne doc-ban küldje az anyagot, hanem ps-be vagy pdf-be átrakva, őt nem érdekelte a nyomorom, ő már megcsinálta szövegszerkesztőben, nekem csak be kell rakni a tördelő programba, nem lehet az nehéz...brtkr írta:Egy kiadványt ne akarjon megoldani valaki szövegszerkesztővel.
De hogy ne legyek offtopic, kérdésem is lenne e témához: nem találkoztam még utalással sem, hogy az OOo milyen színtérben dolgozik, amikor pdf-be exportál, illetve arról sem, hogy van-e valamilyen lehetőség színmenedzsmentre, ha pl nyomdának akar dolgozni az ember. Erről van valakinek/valahol infoja? Vagy OOo is akár az MS cuccai, csak RGB színtérben dolgozik?
OpenOffice 3.1 Zenwalk linuxon
- r4zoli
- Site Admin
A 3.2 fogja támogatni.de ez egy open type font volt, amit majd fog rendesen támogatni az OOo egyszer, de most még épp nem.
Nyomadai munkára nem alkalmas, meg kell keresnem a hibát, valakit ez már erősen foglalkoztatott.hogy az OOo milyen színtérben dolgozik, amikor pdf-be exportál, illetve arról sem, hogy van-e valamilyen lehetőség színmenedzsmentre, ha pl nyomdának akar dolgozni az ember.
Olvasd el, és lehetőleg tartsd be az útmutatót a fórum használatához.
AOO 3.4.1 win7, LibO 4.0 win7.
AOO 3.4.1 win7, LibO 4.0 win7.