MEGOLDVA – Névmutató probléma

Szövegszerkesztő
Fefe52

MEGOLDVA – Névmutató probléma

Hozzászólás Szerző: Fefe52 »

Elnézést, ha nem a megfelelő fórumra írom kérdésemet, de nem akartam újat nyitni. Talán ebben is elfogadható.
Egy hosszabb anyagban névmutatót készítettem. Annak a rendje és módja szerint jelöltem a szövegben előforduló neveket. Tökéletes Névmutatót készített oda, ahová kértem. A mentés természetesen odt-ben történt.
Elküldtem az olvasószerkesztőnek, aki csak word-öt használ. Néhány nap múlva kétségbeesetten közölte, hogy a szöveg tele van betűhiánnyal, a sorvégek töredezettek. Elmentettem docx fáljba, de a helyzet nem változott.
Véletlenül derült ki, hogy a névmutató bejegyzések a word-ben üres karakterekként jelennek meg.
Küldenék szöveget is, csak sajnos nem tudok, mert nálam csak LO van és nem tudom még csak mutatni sem a jelzett hiányokat.
Elsősorban a keresési irányt szeretném kérdezni: telepíteni lehet, valamilyen bővítményt?
Köszönettel,
Fefe
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Fefe52 2025. január 31., péntek 14:13-kor.
LibreOffice 7.2 a Pop! OS-on
Zizi64
Globális moderátorok

Re: Névmutató probléma

Hozzászólás Szerző: Zizi64 »

Nem, nem volt jó helyen a hozzászólásod, MINDIG NYISS új témát az eredetitől csak kicsit is eltérő problémának!

És igen, mintafájl nélkül nem fogunk sokra menni. A fájlméret limit 128 KiB ezen a fórumon, töröld a fájlból az érzékeny és irreleváns részeket.

A problémát okozhatja a nálad használt és a célszemélynél meglévő karakterkészletek eltérősége, a két fájlformátum nem 100%-os átjárhatósága (kompatibilitása), meg még ki tudja, hogy mi.
A karakterkészletek alapértelmezettként NEM ágyazódnak be az átküldött .odt dokumentumba, azt neked kell beállítani. A dokumentum csak a betűkészlet NEVÉT viszi magával alapértelmezettként!

A valóban nyílt forrású ingyenes karakterkészleteket lehet csak beágyazni a dokumentumba, a kommerciális (nem ingyenes) fontokat nem! Használj mindig nyílt forrású, ingyenes betűkészleteket, amit más is ingyenesen le tud tölteni és fel tud telepíteni. Vagy TE telepítsd és használd azokat a betűtípusokat, amelyek a célszemélynél is fel vannak telepítve. Ez függhet az operációs rendszeretek fajtájától és verziószámától is.

A odt/docx/odt/docx konverziók sora MINDIG egyre megbízhatatlanabbá teszi a dokumentumot, mert nem létezik 100%-os kompatibilitás a formátumok között. A legegyszerűbb lenne, ha a célszemély telepítené az ingyenes LibreOffice-t, és azzal nyitná meg a dokumentumodat.

Aztán lehet még probléma az .odt fájlformátum verziószáma is. Próbáld régebbi verziójú .odt-be menteni a dokumentumodat, az esetleg nagyobb kompatibilitást mutathat a .docx formátummal. (Nem feltételezem, hogy a MS nagyon követné az Open Document Foundation fejlesztéseit. Egyszer megírták a konvertert, aztán azóta azt használják, változtatás nélkül. A LO jelenleg a "ODF 1.3 Extended" verziót használja a MS meg talán az 1.1 verzióhoz íratott konvertert.)

Másik megoldás lehet, ha PDF-ben küldöd át a dokumentumot annak a függvényében, hogy a célszemélynek mit kell még csinálnia vele.
Kovács Tibor, W11/10/7x64Pro, Linux: 7.5.8-25.x.y.z
PortableApps: LO, AOO: időlegesen feldobva, ha nagyon kell...
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
Fefe52

Köszönöm a gyors választ, ami számomra hasznos volt. Most "macera" lenne egy gépet/word-öt szerezni, hogy küldhessek mintaoldalakat.
De a leírtak szerint fogok cselekedni.
Köszönettel,
Fefe
Fefe52

Úgy látszik, hogy "üldöz a névmutató"
Most egy másik anyagot készítek, és elkezdtem a névmutató bejegyzéseket jelölni. Amint elkészítem a dokumentum végén a névmutatót, egyes bejegyzések az oldalszám mellet p-vel, vagy pp-vel jelennek meg. Kitöröltem, újrajelöltem, de nem változott. Mellékelek egy képernyőképet is.
Screenshot_2025-01-31_11-10-46.png
Screenshot_2025-01-31_11-10-46.png (114.54 KiB) Megtekintve 11193 alkalommal
Zizi64
Globális moderátorok

És még mindig nem küldtél mintafájlt. A kép alapján LÁTOM ugyan, hogy mi történt, de az okait csak egy valós fájlban lehet megtalálni.

Egyébként rémlik valami, hogy ezek a betűknek van kifejezett jelentésük (nem csak úgy véletlenül kerülnek oda), csak már nem emlékszem, hogy mi. Mert nem nálam fordult elő (én nem használom a Névmutatót, de valamelyik fórumon már volt hasonló kérdés). ... És én meg nem fogok most a kedvedért megírni a teszthez egy komplett dokumentumot névmutatókkal együtt!
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
Fefe52

Re: Névmutató probléma - megoldva

Úgy tűnik, hogy időközben rájöttem: A tárgy(név)mutató Tipus fülnél a Beállítások mezőben Az azonos mezők egyesítése jelölés után az Azonos bejegyzések egyesítése f-el, illetve ff-el ki kell venni a pipát.
Köszönöm a gyors választ és a Rávezető észrevétel.
Zizi64
Globális moderátorok

Fefe52

Re: MEGOLDVA – Névmutató probléma

Köszönettel a segítségért.
Válasz küldése