[Megoldva] Óriás kapcsos zárójel - hogyan?
[Megoldva] Óriás kapcsos zárójel - hogyan?
Sziasztok. Megoldást keresek egy, a könyvkiadásban használt óriás kapcsos zárójelhez. Sajnos nem találtam erre még megoldást, de lehet, hogy csak rossz helyen keresem. A képen látható megoldásra lennék kíváncsi, hogy ezt meg lehet-e oldani LibreOffice-ban, ha igen, hogyan:
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv!
Gaja
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv!
Gaja
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára Gaja 2024. szeptember 11., szerda 22:11-kor.
Gaja
MS Windows 11 64bit • aktuális LibreOffice verzió
- Zizi64
- Globális moderátorok
Re: Óriás kapcsos zárójel - hogyan?
Így. Képlettel, mátrixszal, méretezhető kapcsos zárójellel (máskor legalább a szöveget küldd el, hogy ne kelljen azt is beírnom...):
A kis {} jelek csak "összefogják" azokat a részeket, amire az azt megelőző parancs vonatkozik, de azok nem jelennek meg.
Persze a pontosság kedvéért lehet még az "alignl" paranccsal az igazításokat pontosabbá tenni:
Persze mindezt csakis ODF (.odt) formátumban!!! MS formátumokban nincs garancia a pontosan ugyanilyen megjelenésre.
Kód: Egész kijelölése
nitalic { matrix {Jelentő ## mód:} " " left lbrace matrix{ jelen # bold pa ## elbeszélő múlt # bold pä ## múlt # bold pe ## végzett múlt # bold pi ## jövő # bold po ## végzett jövő # bold pu} right rbrace " " bold löfob " "} italic { matrix{ szerettetem ## szeretteték ## szerettettem ## szerettettem volt ## szerettetni fogok ## szerettetni fogtam.} }Persze a pontosság kedvéért lehet még az "alignl" paranccsal az igazításokat pontosabbá tenni:
Kód: Egész kijelölése
nitalic { matrix {Jelentő ## mód:} " " left lbrace matrix{ alignl jelen # bold pa ## alignl elbeszélő múlt # bold pä ## alignl múlt # bold pe ## alignl végzett múlt # bold pi ## alignl jövő # bold po ## alignl végzett jövő # bold pu} right rbrace " " bold löfob " "} italic { matrix{ alignl szerettetem ## alignl szeretteték ## alignl szerettettem ## alignl szerettettem volt ## alignl szerettetni fogok ## alignl szerettetni fogtam.} }Kovács Tibor, W11/10/7x64Pro, Linux: 7.5.8-25.x.y.z
PortableApps: LO, AOO: időlegesen feldobva, ha nagyon kell...
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
- Zizi64
- Globális moderátorok
...és a nagy kapcsos zárójelet is lehet BOLD-dá tenni, csak oda kell figyelni, hogy akkor a Mátrix parancsnál meg ki kell adni a NBOLD parancsot, hogy aztán a mátrix második oszlopának minden eleménél megint BOLD következzen. Ezt persze lehet esetleg még jobban optimalizálni.
Kovács Tibor, W11/10/7x64Pro, Linux: 7.5.8-25.x.y.z
Köszönöm a választ.
Sajnos szöveg még nem volt, csak ez a régi PDF-ből kivágott kép.
A problémám az, hogy ez a jel előfordul úgy is, hogy csak egy oldalon kell a kapcsos zárójel, azt viszont így, mátrixszal nem lehet megoldani, tudtommal.
Van rá más, alternatív megoldás, vagy marad a szövegdoboz?
A problémám az, hogy ez a jel előfordul úgy is, hogy csak egy oldalon kell a kapcsos zárójel, azt viszont így, mátrixszal nem lehet megoldani, tudtommal.
Van rá más, alternatív megoldás, vagy marad a szövegdoboz?
Gaja
- Zizi64
- Globális moderátorok
Természetesen van. A jobb oldali "right rbrace" parancs helyett használd a "right none" parancsot a képeden látható alsó, egy zárójeles szöveghez. (Megint nem küldtél szöveget!)
A fél zárójel parancsok szabad fordítása:
"a bal oldalon bal méretezhető zárójel legyen" ---------- "a jobb oldalon semmivel legyen lezárva"
Azaz nem egyszerűen elhagyni kell a másik zárójelet, hanem a megfelelő paranccsal helyettesíteni.
A HELP:
https://help.libreoffice.org/latest/hu/ ... 90500.html
A legvégén van a lényeg és csak részlegesen lefordítva. Nálam LO7.5.8-cal működik.
A fél zárójel parancsok szabad fordítása:
"a bal oldalon bal méretezhető zárójel legyen" ---------- "a jobb oldalon semmivel legyen lezárva"
Azaz nem egyszerűen elhagyni kell a másik zárójelet, hanem a megfelelő paranccsal helyettesíteni.
A HELP:
https://help.libreoffice.org/latest/hu/ ... 90500.html
A legvégén van a lényeg és csak részlegesen lefordítva. Nálam LO7.5.8-cal működik.
- Zizi64
- Globális moderátorok
Hát akkor bepötyögöd! Csinálsz egy példafájlt! Ne tőlem várd el!
(Egyébként amiket leírtam neked, azokat én se tudtam eddig, mert soha nem használtam ilyesmit. Képletet meg méretezhető kapcsos zárójelet azt igen, de mátrixot azt nem. Fél zárójelet se. Megnéztem a Help-ben és KIPRÓBÁLTAM...: összeállítottam a példafájlt, azaz bepötyögtem a szöveget (olvasva a képedről) és kiegészítettem aztán a képletparancsokkal.)
Köszönöm a fáradozásodat. Én is gondoltam a mátrixra, de azt nem tudtam, hogy ki lehet kapcsolni, sajnos odáig nem mentem el a tanulmányozással... Szóval elnézést é smég egyszer köszönöm!
Gaja