Importált képek rossz színe

Szövegszerkesztő
valek

Importált képek rossz színe

Hozzászólás Szerző: valek »

Szervusztok!
Az openoffice 3.0-ban a swriterbe importált képek windows XP alatt hamis színekkel jelennek meg a fájlból beszúrást követően. A narancsárga helyett égszínkék, a kék helyett pedig piros látszik. Nem ronda, de mégis szeretném az eredeti színeket látni. :)
Találkoztatok már ezzel a gonddal? Megosztanátok vélem, hogyan lehet úrrá lenni ezen a huncutságon?
Mindenkinek boldog új esztendőt kívánok!
Valek
Ms Windows XP • 3.0.X • Ubuntu 8.x
g_123_wert
Önkéntesek

Re: Importált képek rossz színe

Hozzászólás Szerző: g_123_wert »

Szia!

Kicsit bővebben ha mondanál valamit a képekről. Az a gyanúm ugyanis, hogy nem RGB színskálájú képet próbáltál belerakni a dokumentumba. Nem rendelkezem fotóboltos tudással, de egy GIMP - Photoshop flamewarban valami olyasmit olvastam, hogy nyomdai előkészítés során a képeket is átrakják CMYK színskálába és a GIMP ezt nem kezeli. Ami amúgy igaz is. Szóval lehet, hogy CMYK színskálájú képed van ami az RGB -t tudó writerben hamisan jelenik meg.

Ahhoz, hogy kiderüljön valóban CMYK én az ImageMagick http://www.imagemagick.org/script/binar ... hp#windows program identify parancsát használnám valahogy így: identify -verbose proba3-1.png > leiras.txt. Itt minden információt megkapsz a képről amit tudni érdemes. Ezért is kell a kimenetet átirányítani. Többek között benne van a colorspace tulajdonság is ami nálam RGB.

XnView http://www.xnview.com/ alatt meg egyszerűen ALT+Enter (jobb klikk Tulajdonságok) a képen és ott színmodell. De az túl egyszerű :)
Ms Windows XP • 3.0.X • Ubuntu 7.x
valek

Az előző open office változat szépen hasított ezen a téren. Nem volt véle gond. Egyébként egy jpg-kép. CMYK a színmodell. Akkor konvertálnom kell?
Va
g_123_wert
Önkéntesek

Hozzászólás Szerző: g_123_wert »

Úgy néz ki igen.
Kipróbáltam, nekem is rosszul jelennek meg a színek, ha CMYK -s képet rakok be. Régebbi verzió ezt kezelte? Issue Trackerben nem lelem, hogy bárki jelentette volna hibának ezt. PDF exportnál meg nyomtatásnál volt CMYK problémájuk. Küldök privát üzenetet r4zoli-nak a múltkor egy problémámat ő jelentette be, hátha lesz olyan kedves és ezt is bejelenti.
Ms Windows XP • 3.0.X • Ubuntu 7.x
r4zoli
Site Admin

Hozzászólás Szerző: r4zoli »

CMYK nem támogatott színkódolás, csak az RGB, lásd 18674, változás csak a grafikus motor újrakódolása után lehet, ami nem egyhamar lesz, és nincs rajt a teendők listáján. lehet rá szavazni és akkor előtérbe kerülhet.
Olvasd el, és lehetőleg tartsd be az útmutatót a fórum használatához.
AOO 3.4.1 win7, LibO 4.0 win7.
valek

Viasszatértem a 2.4-es változathoz. Az szépen boldogul a kérdéssel.
Köszönöm a segítséget!
Va
Válasz küldése