"Problem connecting to server" when saving

Issues installing under the Mac OSX - X11 - Aqua

"Problem connecting to server" when saving

Postby knirf » Fri Apr 12, 2013 6:59 pm

For some time now, when I try to save an new file or do a "save as" to an existing file, and try to change the save location or the file extension I get this error message:

"There was a problem connecting to the server 192.186.1.208"

This happens 3 to 5 times, taking several minutes each time, before it allows me to save the file. This does not happen if I open a document, make changes, and the click the save button. Only if I try to change the destination or file type does this error message occur. It also only happens in OpenOffice.

Anybody have any ideas? It is quite annoying and time consuming, almost to the point that I am ready to quit using OpenOffice entirely.

Help!
OpenOffice version 3.4.1 / OS X 10.8.3
knirf
 
Posts: 2
Joined: Fri Apr 12, 2013 6:47 pm

Re: "Problem connecting to server" when saving

Postby kabing » Fri Apr 12, 2013 7:39 pm

Are you saving to a remote disk or another volume?

If so, does this happen if you have to the internal hard drive of the Mac you are working on?

Are OpenOffice and the document on the same hard drive?

Have you tried resetting your user profile?
NeoOffice (app store version) OpenOffice.org 4.1 and LibreOffice 4.3 on Mac OS X El Capitan
OpenOffice.org 4.1.2 on Windows 10 (Previously on Vista)
User avatar
kabing
Volunteer
 
Posts: 678
Joined: Fri Nov 23, 2007 12:05 am
Location: Midwest, USA

Re: "Problem connecting to server" when saving

Postby knirf » Thu Apr 18, 2013 4:50 am

No to the remote disk.

I am only using the internal drive, and everything is on the same drive.

I tried resetting my user profile and that did not help. In fact it seemed to make it worse. So I went back to the old profile.

next?
OpenOffice version 3.4.1 / OS X 10.8.3
knirf
 
Posts: 2
Joined: Fri Apr 12, 2013 6:47 pm

Re: "Problem connecting to server" when saving

Postby kabing » Thu Apr 18, 2013 4:59 am

With OpenOffice open, go to the OpenOffice menu and select Preferences.
Under the OpenOffice section, select General
Is "Use OpenOffice.org dialogs" checked under Open/Save Dialogs ? If so, uncheck it.

There was a recent Java update (available through Software Update/the App Store). Have you installed it?

Have you tried restarting your Mac?

Beyond that, I'm out of ideas. You might see if you have better luck with LibreOffice or NeoOffice (note that NeoOffice does require a small payment for download access.)
NeoOffice (app store version) OpenOffice.org 4.1 and LibreOffice 4.3 on Mac OS X El Capitan
OpenOffice.org 4.1.2 on Windows 10 (Previously on Vista)
User avatar
kabing
Volunteer
 
Posts: 678
Joined: Fri Nov 23, 2007 12:05 am
Location: Midwest, USA

Re: "Problem connecting to server" when saving

Postby kabing » Thu Apr 18, 2013 5:05 am

One more thing to check in the Preferences, also in the OpenOffice section, this time the "Paths" area. What do your paths look like, especially the paths for "Documents" and "Temporary files"

Mine is listed as /Users/kabing/Documents and /Users/kabing/Library/Application Support/OpenOffice.org/3/user/temp

where "kabing" is the short user name for my account on my mac.
NeoOffice (app store version) OpenOffice.org 4.1 and LibreOffice 4.3 on Mac OS X El Capitan
OpenOffice.org 4.1.2 on Windows 10 (Previously on Vista)
User avatar
kabing
Volunteer
 
Posts: 678
Joined: Fri Nov 23, 2007 12:05 am
Location: Midwest, USA

Re: "Problem connecting to server" when saving

Postby Carl in Vermont » Wed May 08, 2013 3:11 am

I have encountered this problem, too. It happened tonight--and perhaps all previous times--when the default folder in the Open/Save dialog is the desktop. In my case, OpenOffice is looking for a server called "fileserver," which was connected to my computer at work but not now.

I haven't had the patience that knirf has, waiting several times for the beach ball to stop spinning. After tens of seconds, I have Force Quit the program.

One of kabing's suggestions helped me solve the problem by saving into another folder than the desktop. Kabing said
With OpenOffice open, go to the OpenOffice menu and select Preferences.
Under the OpenOffice section, select General
Is "Use OpenOffice.org dialogs" checked under Open/Save Dialogs ? If so, uncheck it.


I did the reverse. I checked "Use OpenOffice.org dialogs" and then opened or saved a document to any other place than the desktop. Once I'd done that, I could go back and uncheck "Use OpenOffice.org dialogs" and proceed normally. As long as I don't try to open anything on the desktop or save anything to the desktop.
Open Office 3.4.1 on Mac OS X 10.8.2
Carl in Vermont
 
Posts: 1
Joined: Wed May 08, 2013 3:01 am

Re: "Problem connecting to server" when saving

Postby Wikitila » Mon May 20, 2013 9:59 am

I have the same issuse, I will learn ....
OpenOffice 3.1 on Windows Vista
Wikitila
 
Posts: 4
Joined: Wed Mar 06, 2013 8:59 am

Re: "Problem connecting to server" when saving

Postby vaelen » Tue Aug 27, 2013 7:43 pm

A post about this appeared on the Libre Office listserv 2 years ago, which doesn't bode well for it getting fixed.

http://listarchives.libreoffice.org/glo ... 09778.html
LibreOffice 4.1 on Mac
vaelen
 
Posts: 1
Joined: Tue Aug 27, 2013 7:42 pm

Re: "Problem connecting to server" when saving

Postby spif » Mon Dec 23, 2013 10:30 am

STILL THE SAME PROBLEM IN OO 4.0.0
how annoying -.-

tested on OSX 10.6, 10.7, 10.8, 10.9
OpenOffice 4.0.0 on OSX 10.8
spif
 
Posts: 2
Joined: Mon Dec 23, 2013 10:25 am

Re: "Problem connecting to server" when saving

Postby veenotph » Fri May 02, 2014 2:04 pm

I have same problem (different missing server name) so far the only solution - inspired by this thread - is to check the use Open Office Save Dialog box. Ugly and horrid as it is.

Thanks
Open Office 4, OSX 10.9 (Mavercks)
veenotph
 
Posts: 2
Joined: Sun Mar 23, 2014 2:57 pm


Return to Mac OSX

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest