szukanie danych
szukanie danych
jak utworzyć nowy "przycisk" - np. znajdź nazwisko itp.
open office 3.2.1 na windows xp
Re: szukanie danych
Narzędzia -> Dostosuj... -> Dodaj
LibreOffice 5.1.6 (64bit)
Kubuntu 16.04 (64bit)
Wszelkie uwagi lub chęć udziału przy polonizacji LibreOffice proszę kierować na adres: pol_lo at pro.wp.pl
Kubuntu 16.04 (64bit)
Wszelkie uwagi lub chęć udziału przy polonizacji LibreOffice proszę kierować na adres: pol_lo at pro.wp.pl
Dzięki ! jestem w tym cienki, a potrzebowałem tego na wczoraj ! Niech moc będzie z Tobą ! Rozumiem, że mam nowego Przyjaciela ! Cześć.
open office 3.2.1 na windows xp
Skontaktowałeś się ze mną, że nie takiej odpowiedzi oczekiwałeś.
W załączniku [demo.ods] arkusz zawiera listę porządkową użytkowników, nazwiska użytkowników i ich numery.
Test logiczny sprawdzający, czy zostało spełnione nasze kryterium poszukiwania w zależności czy szukamy wartość liczbową czy tekstową:
liczymy jedynki, żeby mieć uporządkowane wyniki przy wypisywaniu ich:
Wypisanie wyników w zależności czy test logiczny coś znalazł (jeśli szukamy wartości tekstowej, to wypisz numer osoby a jeśli wartości liczbowej, to wypisz nazwisko)
A zatem, do dzieła:bogdanp pisze:Jest tak : mam utworzony arkusz z nazwiskami i numerami telefonów w arkuszu kalkulacyjnym. Jest tego około 2000. Jak utworzyć nowy, przez siebie wymyślony przycisk ( nie w menu czy pasku narzędzi ), np. "Znajdź numer", bądź "Znajdź nazwisko". Chodzi o dodatkowe okienko - wpisuje numer bądź nazwisko i program wyświetla szukany numer lub nazwisko !?Raknor pisze:Zapewne chodzi Ci o dopisanie czegoś do twojego makra by przycisk był osadzony w którejś komórce - jeśli w ogóle jest to możliwe. Nie znam się na makrach.
Mógłbym jedynie napisać formułkę do komórki, która będzie zwracać nazwisko albo numer. W zależności czy szukana jest wartość liczbowa czy tekstowa.bogdanp pisze:To jeżeli można tą formułkę ?!
W załączniku [demo.ods] arkusz zawiera listę porządkową użytkowników, nazwiska użytkowników i ich numery.
Test logiczny sprawdzający, czy zostało spełnione nasze kryterium poszukiwania w zależności czy szukamy wartość liczbową czy tekstową:
Kod: Zaznacz cały
=JEŻELI(CZY.TEKST($I$1);JEŻELI($B2=$I$1;1;"");JEŻELI($C2=$I$1;1;""))Kod: Zaznacz cały
=JEŻELI(CZY.LICZBA($E2);E2&"_"&LICZ.JEŻELI($E$2:$E2;$E2);"")Kod: Zaznacz cały
=JEŻELI(CZY.BRAK(PODAJ.POZYCJĘ(1&"_"&$A2;$F$2:$F$7;0));"";JEŻELI(CZY.TEKST($I$1);INDEKS($C$2:$C$7;PODAJ.POZYCJĘ(1&"_"&$A2;$F$2:$F$7;0));INDEKS($B$2:$B$7;PODAJ.POZYCJĘ(1&"_"&$A2;$F$2:$F$7;0))))- Załączniki
-
- demo.ods
- Wersja 1
- (8.94 KiB) Pobrany 492 razy
LibreOffice 5.1.6 (64bit)
Kubuntu 16.04 (64bit)
Kubuntu 16.04 (64bit)