problem z uruchamianiem po aktualizacji (błąd Java / brak startu programu)

Problemy związane z instalacją, uruchamianiem i podstawową konfiguracją w specyficznych środowiskach
jap23
Kontakt:

problem z uruchamianiem po aktualizacji (błąd Java / brak startu programu)

Post autor: jap23 »

Po ostatniej aktualizacji OpenOffice pojawił mi się problem z uruchamianiem całego pakietu.

Program startuje, pokazuje się ekran ładowania, a następnie zamyka się bez żadnego komunikatu błędu. Czasami po kilku próbach pojawia się informacja o problemie z Javą, ale nie jest to stały komunikat i trudno jednoznacznie ustalić przyczynę.

-reinstalacja OpenOffice,
-ponowna instalacja Java (JRE 8),
-uruchamianie jako administrator,
-wyłączenie antywirusa na czas testów,
ale problem nadal występuje.

Co ciekawe, starsza wersja OpenOffice uruchamiała się wcześniej bez problemów, więc podejrzewam konflikt z Javą albo jakąś aktualizacją systemu Windows.

Czy ktoś miał podobny przypadek i udało się go rozwiązać? Będę wdzięczny za wskazówki, co jeszcze można sprawdzić (logi, konfiguracja Java, reset profilu użytkownika OpenOffice).
Pozdrawiam serdecznie
Jan_J

Re: problem z uruchamianiem po aktualizacji (błąd Java / brak startu programu)

Post autor: Jan_J »

Mało nas tu, a od czasów dostępności czatów AI komunikacja praktycznie zanikła, ale może ktoś jeszcze odpowie.
Ja nie jestem dobrym rozmówcą w opisanej sprawie, bo nie używam Windowsa. Poza tym, jak chyba sporo z nas, porzuciłem już dawno OpenOffice na korzyść LibreOffice.
JJ
LO (26.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 17 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
jap23
Kontakt:

Post autor: jap23 »

Dziękuję a jednak mi Pan odpisał, nie jest więc tak źle :-) Fakt faktem że Facebook już wypiera takie społeczności, ale mam cichą nadzieję, że może ktoś jeszcze tu zagląda... a AI jakoś nie przemawia do mnie
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Post autor: Jermor »

Problemem mogą być ustawienia użytkownika. Reinstalacja pakietu nie usuwa folderu z tymi ustawieniami. W systemie Windows ten folder (o nazwie user) znajduje się w ścieżce: C:\Users\nazwa uzytkownika\AppData\Roaming\OpenOffice\4\user
Wystarczy zmienić nazwę tego folderu, np. na user1 i ponownie uruchomić pakiet. OpenOffice automatycznie odtworzy podstawowy folder user. Można w ten sposób sprawdzić, czy to nie stary user jest problemem.
Możesz tez sprawdzić, czy problem twojego dużego pliku we Writerze ustąpił.
AOO 4.1.16 (tylko Win 10), LO 25.8 (x64) na: Win 11, 10, Linux (Mint)
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, edytuj swój pierwszy post, dopisując w temacie [SOLVED].
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
ODPOWIEDZ