W załączonym pliku utworzyłem listę funkcji zaimplementowanych w programie LibreOffice Calc (przy wersji 24.8.5).
Lista zawiera angielską nazwę funkcji, odpowiadającą jej nazwę polską oraz kategorię, do której funkcja należy. Nazwy kategorii odpowiadają nazwom wyświetlanym w oknie dialogowym kreatora funkcji, z jednym wyjątkiem. Dodałem kategorię "Inne" zawierającą funkcję OPERACJE.WIELOKROTNE() angielskie MULTIPLE.OPERATIONS(), której nie ma we wspomnianym kreatorze. Nie ma jej dlatego, że jej odrębnym kreatorem jest polecenie "Dane -> Operacje wielokrotne".
Ustawiony dla tej tabeli Autofiltr pozwala wyodrębnić konkretną (jedną lub więcej) kategorię. W załączonym pliku nazwy funkcji są posortowane w kolejności alfabetycznej polskich nazw, ale użytkownik może to zmienić. W LibreOffice Calc sortowanie jest możliwe z poziomu przycisku Autofiltra. W Apache OpenOffice należy skorzystać z polecenia: sortuj.
Taka lista wydała mi się przydatna szczególnie dla osób piszących makra, gdyż odwoływanie się w makrach do nazw funkcji wymaga stosowania ich angielskich nazw. Dotyczy to zastosowań w takich składniach jak ...GetCellByPosition(0,0).Formula="tutaj formuła do wpisania", oraz przy wywoływaniu funkcji Calc-a z wnętrza makra za pomocą serwisu com.sun.star.sheet.FunctionAccess.
Zmieniłem pierwotny plik na nowszy. Dodałem w nim możliwość wskazania poszukiwanej funkcji i otrzymania odpowiedzi, jaki jest jej odpowiednik.
Ze względu na to, aby ta możliwość była stale dostepna, pierwszych dziesięć wierszy jest zamrożonych. Wygląda to jak poniżej.
Funkcje programu LibreOffice Calc (24.8.5)
Funkcje programu LibreOffice Calc (24.8.5)
- Załączniki
-
- Funkcje Calc PL ↔ EN.ods
- (30.38 KiB) Pobrany 25 razy
Ostatnio zmieniony czw mar 13, 2025 1:19 pm przez Jermor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zmodyfikowałem zawartośc pliku, dodając nowe mozliwości.
Powód: Zmodyfikowałem zawartośc pliku, dodając nowe mozliwości.
AOO 4.1.15, LO 24.8.5 (x64) na Windows 11 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.