Funkcje programu LibreOffice Calc (24.8.5)

Dyskusje dotyczące tworzenia makropoleceń, pisania skryptów oraz programowania przy użyciu UNO
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Funkcje programu LibreOffice Calc (24.8.5)

Post autor: Jermor »

W załączonym pliku utworzyłem listę funkcji zaimplementowanych w programie LibreOffice Calc (przy wersji 24.8.5).
Lista zawiera angielską nazwę funkcji, odpowiadającą jej nazwę polską oraz kategorię, do której funkcja należy. Nazwy kategorii odpowiadają nazwom wyświetlanym w oknie dialogowym kreatora funkcji, z jednym wyjątkiem. Dodałem kategorię "Inne" zawierającą funkcję OPERACJE.WIELOKROTNE() angielskie MULTIPLE.OPERATIONS(), której nie ma we wspomnianym kreatorze. Nie ma jej dlatego, że jej odrębnym kreatorem jest polecenie "Dane -> Operacje wielokrotne".
Ustawiony dla tej tabeli Autofiltr pozwala wyodrębnić konkretną (jedną lub więcej) kategorię. W załączonym pliku nazwy funkcji są posortowane w kolejności alfabetycznej polskich nazw, ale użytkownik może to zmienić. W LibreOffice Calc sortowanie jest możliwe z poziomu przycisku Autofiltra. W Apache OpenOffice należy skorzystać z polecenia: sortuj.
Taka lista wydała mi się przydatna szczególnie dla osób piszących makra, gdyż odwoływanie się w makrach do nazw funkcji wymaga stosowania ich angielskich nazw. Dotyczy to zastosowań w takich składniach jak ...GetCellByPosition(0,0).Formula="tutaj formuła do wpisania", oraz przy wywoływaniu funkcji Calc-a z wnętrza makra za pomocą serwisu com.sun.star.sheet.FunctionAccess.
Zmieniłem pierwotny plik na nowszy. Dodałem w nim możliwość wskazania poszukiwanej funkcji i otrzymania odpowiedzi, jaki jest jej odpowiednik.
Ze względu na to, aby ta możliwość była stale dostepna, pierwszych dziesięć wierszy jest zamrożonych. Wygląda to jak poniżej.
obraz_2025-03-13_121254782.png
obraz_2025-03-13_121254782.png (31.49 KiB) Przejrzano 690 razy
Załączniki
Funkcje Calc PL ↔ EN.ods
(30.38 KiB) Pobrany 25 razy
Ostatnio zmieniony czw mar 13, 2025 1:19 pm przez Jermor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zmodyfikowałem zawartośc pliku, dodając nowe mozliwości.
AOO 4.1.15, LO 24.8.5 (x64) na Windows 11 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
ODPOWIEDZ