Cześć, potrzebuję zrobić ciąg kolejnych liczb z logiem do wydruku w drukarce termicznej.
Cyfry zaczynają się od 2001 a kończą na 5000.
Mam już w pierwszej komórce 2001 i pod nim wstawiony obrazek loga, w drugiej mam 2002 z logiem i teraz pojawia się problem , gdy zaznaczam obydwie komórki i chcę bocznym kwadracikiem zjechać w dół tak by nabijały się w kolejnych komórkach kolejne cyfry to logo pojawia mi się w nich w innym miejscu czasem na cyfrze.
Wiem że problem polega na tym że w tych dwóch pierwszych komórkach cyfra z logiem nie jest jak by scalona, mogę przesuwać logo, tak samo jak powiększam albo zmniejszam komórkę to logo nie zmniejszą się z nią.
Moje pytanie jak sprawić by zawartość komórki zmniejszała się wraz z nią?
komórka z cyfra i obrazem jak scalić
-
fanatic19851
komórka z cyfra i obrazem jak scalić
OpenOffice 3.1
Re: komórka z cyfra i obrazem jak scalić
Nie napisałeś jakiego programu używasz do tej pracy. Prawdopodobnie Calc z pakietu Apache OpenOffice (ostatnia wersja to 4.1.14).
W moim programie nie da się skopiować grafiki poprzez przeciąganie, jak to napisałeś, bocznego kwadracika. Można ją natomiast skopiować przez skopiowanie komórki. Oto jak to zrobić:
Jednak zastanów się, czy nie lepiej wykonać to zadanie za pomocą korespondencji seryjnej z programu Writer.
W moim programie nie da się skopiować grafiki poprzez przeciąganie, jak to napisałeś, bocznego kwadracika. Można ją natomiast skopiować przez skopiowanie komórki. Oto jak to zrobić:
- Ustaw wysokość wszystkich wierszy na taką, jaka będzie przewidziana dla tworzonej etykietki.
- Wstaw logo i umieść je w pozycji, w jakiej ma występować.
- Skopiuj całą komórkę (nie logo).
- Zaznacz obszar do wstawiania zawartości. Ponieważ masz 3000 pozycji, to, zamiast używać myszy, wpisz zakres adresowy tak jak na ilustracji i naciśnij ENTER
- Teraz wykonaj "Wklej" (CTRL+V).
- Ponownie zaznacz ten obszar i wywołaj polecenie "Edytuj -> Wypełnienie -> Seria...". Wpisz pierwszą wartość przyrost 1 i zatwierdź.
- W nadal zaznaczonym obszarze możesz ustalić atrybuty wstawionych liczb.
Jednak zastanów się, czy nie lepiej wykonać to zadanie za pomocą korespondencji seryjnej z programu Writer.
AOO 4.1.16 (tylko Win 10), LO 25.8 (x64) na: Win 11, 10, Linux (Mint)
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, edytuj swój pierwszy post, dopisując w temacie [SOLVED].
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, edytuj swój pierwszy post, dopisując w temacie [SOLVED].
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
-
fanatic19851
cześć dzięki za pomoc mam libre office the document foundation Wersja: 6.3.0.4 (x86).
doszedłem do momentu:
skopiuj całą komórkę > klikam po prawej i znowu na całą komórkę a1 i prawy kopiuj , dalej zaznaczam obszar , widzę podświetlone komórki , i robię ctr v i nic się nie dzieje.

" Ponownie zaznacz ten obszar i wywołaj polecenie "Edytuj -> Wypełnienie -> Seria..."." mam tez pytanie gdzie znajdę edytuj >i wypełnienie ?
pewnie to śmiesznie proste ale przyznam że jestem laikiem :/
doszedłem do momentu:
skopiuj całą komórkę > klikam po prawej i znowu na całą komórkę a1 i prawy kopiuj , dalej zaznaczam obszar , widzę podświetlone komórki , i robię ctr v i nic się nie dzieje.

" Ponownie zaznacz ten obszar i wywołaj polecenie "Edytuj -> Wypełnienie -> Seria..."." mam tez pytanie gdzie znajdę edytuj >i wypełnienie ?
pewnie to śmiesznie proste ale przyznam że jestem laikiem :/
OpenOffice 3.1
No właśnie w LibreOffice to kopiowanie nie działa. Można wkopiować po jednym razie, no ale to przy kilku tysiącach etykietek nie jest rozwiązaniem.
To, że tobie to nie zadziałało wymaga wyjaśnienia. Twoje logo zajmuje całą komórkę. Prawdopodobnie kliknąłeś ją prawym przyciskiem myszki i wybrałeś "Kopiuj", tylko że w ten sposób skopiowałeś logo (bo takie działanie od razu zaznaczyło grafikę), a nie zawartość komórki. A samej grafiki nie można przekopiować do wielu komórek. Żeby skopiować komórkę, musisz mieć możliwość kliknięcia jej obszaru, tak aby nie zahaczyć o grafikę.
Można to zrobić tak: przy pomocy klawiszy naprowadzić znacznik komórki na komórkę z grafiką, wykonać CTRL+C i wkleić grafikę w inne miejsce można je wskazać i wkleić myszką.
Jednak tak jak napisałem można wykonać tylko jedno powielenie grafiki, przy czym jeśli wcześniej zaznaczysz jakiś obszar, to wklejana grafika zechce się do tego obszaru dopasować. A przecież nie będziesz robił 3000 razy CTRL+V.
To dlatego napisałem, że skorzystanie z korespondencji seryjnej byłoby najlepszym rozwiązaniem.
Zróbmy tak, zamieść na forum plik z wstawioną grafiką do pierwszej komórki. Sformatuj ją tak jaka ma być. Ważne: grafika musi być minimalnie, ale mniejsza niż wymiary komórki. Zrób to dokładnie, bo zwrotnie dostaniesz plik z zawierający grafiki, których już nie będziesz mógł grupowo poprawić. Ja ci zwrotnie zamieszczę plik, w którym będziesz miał rozmieszczone te grafiki a liczby sobie dostawisz sam. Plik z trzema tysiącami obrazków może być za duży do przesłania, ale można to obejść. Albo zainstaluj sobie Apache OpenOffice tylko do tej roboty i zrób wg tego co napisałem.
W załączeniu przykład. Grafikę pobrałem jako zrzut ekranu.
Polecenie wstawiania serii w LibreOffice jest w "Arkusz --> Wypełnij komórki --> Wypełnij serię" (musi być najpierw zaznaczony obszar wypełniania).
To, że tobie to nie zadziałało wymaga wyjaśnienia. Twoje logo zajmuje całą komórkę. Prawdopodobnie kliknąłeś ją prawym przyciskiem myszki i wybrałeś "Kopiuj", tylko że w ten sposób skopiowałeś logo (bo takie działanie od razu zaznaczyło grafikę), a nie zawartość komórki. A samej grafiki nie można przekopiować do wielu komórek. Żeby skopiować komórkę, musisz mieć możliwość kliknięcia jej obszaru, tak aby nie zahaczyć o grafikę.
Można to zrobić tak: przy pomocy klawiszy naprowadzić znacznik komórki na komórkę z grafiką, wykonać CTRL+C i wkleić grafikę w inne miejsce można je wskazać i wkleić myszką.
Jednak tak jak napisałem można wykonać tylko jedno powielenie grafiki, przy czym jeśli wcześniej zaznaczysz jakiś obszar, to wklejana grafika zechce się do tego obszaru dopasować. A przecież nie będziesz robił 3000 razy CTRL+V.
To dlatego napisałem, że skorzystanie z korespondencji seryjnej byłoby najlepszym rozwiązaniem.
Zróbmy tak, zamieść na forum plik z wstawioną grafiką do pierwszej komórki. Sformatuj ją tak jaka ma być. Ważne: grafika musi być minimalnie, ale mniejsza niż wymiary komórki. Zrób to dokładnie, bo zwrotnie dostaniesz plik z zawierający grafiki, których już nie będziesz mógł grupowo poprawić. Ja ci zwrotnie zamieszczę plik, w którym będziesz miał rozmieszczone te grafiki a liczby sobie dostawisz sam. Plik z trzema tysiącami obrazków może być za duży do przesłania, ale można to obejść. Albo zainstaluj sobie Apache OpenOffice tylko do tej roboty i zrób wg tego co napisałem.
W załączeniu przykład. Grafikę pobrałem jako zrzut ekranu.
Polecenie wstawiania serii w LibreOffice jest w "Arkusz --> Wypełnij komórki --> Wypełnij serię" (musi być najpierw zaznaczony obszar wypełniania).
- Załączniki
-
- logo.ods
- (25.86 KiB) Pobrany 70 razy
Ważne!
Ważne!
Wpadłem na inny pomysł. Załączam arkusz o nazwie logo.ods. Wstawiłem do niego makro, które wywołuje się skrótem klawiaturowym SHIFT+F10.
Być może, aby uruchomić makro, będziesz musiał zmienić ustawienia w opcjach bezpieczeństwa.
Załącznik zawiera już jakąś grafikę, więc możesz na niej sprawdzić jak to działa.
Poniższy plik to inny niż tak samo się nazywający w poście wyżej!
- Przygotuj swój projekt graficzny w jednej komórce. Pamiętaj, że możesz grafikę (logo) umieścić jako tło, wtedy wszystko, co będziesz później umieszczał w komórce, u ciebie akurat mają to być liczby, będzie na wierzchu.
- Gdy wszystko będzie przygotowane przypisz wysokość wierszy i szerokość kolumny do zakresu, w którym chcesz mieć kopie.
- Skopiuj komórkę (CTRL+C).
- Ustaw się w komórce, od której ma się zacząć kopiowanie i wywołaj skrót SHIFT+F10.
- Pojawi się pytanie ile kopii ma zostać wykonane, wpisz liczbę.
Być może, aby uruchomić makro, będziesz musiał zmienić ustawienia w opcjach bezpieczeństwa.
Załącznik zawiera już jakąś grafikę, więc możesz na niej sprawdzić jak to działa.
Poniższy plik to inny niż tak samo się nazywający w poście wyżej!
- Załączniki
-
- logo.ods
- (18.7 KiB) Pobrany 69 razy
Ważne!
Ważne!