[SOLVED] Formularz - Sieciowo

Użytkowanie programu bazodanowego
kseweryn

[SOLVED] Formularz - Sieciowo

Post autor: kseweryn »

Wszytsko fajnie, zrobiłem bazę zrobiłem formularz, zapisałem jako odt. Plik bazy danych, umieściłem sieciowo zmapowałem dysk, zarejestrowałem bazę.
I teraz jeśli dwie osoby otowrzą formularz to jedna może uzupełniać druga ma tylko do odczytu. Jak to rozwiązać
OpenOffice 3.1
kseweryn

Re: Formularz - Sieciowo

Siedzę już nad tym kilka godzin. Postanowiłem że użyję mysql.jdbc. Połączyłem się z bazą, tworzę tabele, oraz formularz. Wszystko działa ale loklanie. Teraz zapisałem formularz jako kopię. U wgrałem na dysk sieciowy. Odpalam z drugiego PC przerabiam formularz aby można było w nim zapisywać, wyskakuje okienko aby podać login i hasło do bazy. Podaję ale dostaje tai komunikat

"The last packet sent successfully to the server was 0 milliseconds ago. The driver has
not received any packets from the server. "

Prosił bym o pomoc. Ogólnie chodzi o to aby była jedna baza i na klientach były formularze, do uzupełniania danych
OpenOffice 3.1
Arghil
Kontakt:

Post autor: Arghil »

kseweryn pisze:Siedzę już nad tym kilka godzin. Postanowiłem że użyję mysql.jdbc. Połączyłem się z bazą, [....]
Pierwsze pytanie, które mi się nasuwa to czy baza MySQL znajduje się na jakimś serwerze, do którego oba stanowiska mają dostęp?
Następne czy została poprawnie skonfigurowana do pracy w trybie TCP/IP a nie tylko lokalnym na danym komputerze?

Bazy typu HSQL nadają się jedynie do pracy lokalnej dla pojedynczego użytkownika.
LibreOffice || Microsoft Office
kseweryn

Udało mi się już to rozwiązać. Użyłem bazy danych MySQL (Pakiet Xampp). Połączenie MySQL.
Połączenie zestawiam

Kod: Zaznacz cały

nazwa_bazy?overrideSupportsIntegrityEnhancementFacility=true
OpenOffice 3.1
ODPOWIEDZ