Problem z odczytem i edycją pliku

Użytkowanie edytora dokumentów
zielak23

Problem z odczytem i edycją pliku

Post autor: zielak23 »

Witam,
pisze pracę w OO Writer wersja 4.1. Od kilku dni mam problem w pewnym miejscu dokumentu.
Gdy dochodzę do danego obszaru plik zaczyna się wieszać, OO przestaje odpowiadać, samoistnie jakby się zamyka i otwiera - widać, że w czymś walczy.
Program pokazywał mi, że mam pisać w trybie śledzenia zmian, bo będzie pracował płynniej, ale przez to chyba pogubiłem trochę formatowanie dokumentu i pewnie jest w nim trochę bałaganu z rzeczami typu spacje, akapity itp. Gdy wyłączam tryb śledzenia zmian i zaczynam porządkować no to robią się takie problemy.
Próbowałem ten plik otworzyć w Wordzie - nic. Wziąłem wcześniej zapisaną wersję pliku i też w pewnym momencie się zawiesiło.
Nie znam się na tyle, żeby coś więcej wybadać i naprawić to. Czy można zresetować śledzenie tych zmian i mieć "czysty" dokument?
Proszę o pomoc.
Open Office 4.1 na Windowsie 7
Jan_J

Re: Problem z odczytem i edycją pliku

Post autor: Jan_J »

Można.
Edytuj / Zmiany / [x] Rekord
włącza / wyłącza rejestrowanie zmian (błędnie dobrany termin w tłumaczeniu)

Edytuj / Zmiany / Akceptuj albo odrzuć
wywołuje formularz pytający o status każdej zmiany. Po zakończeniu działania otrzymujemy „jednopoziomowy” dokument zawierający tylko zaakceptowaną wersję.
JJ
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
ODPOWIEDZ