Uruchamianie nowych plików z szablonu

Nie wiesz, gdzie umieścić swój post? Pisz tutaj!

Uruchamianie nowych plików z szablonu

Postprzez tomeh » So lut 01, 2020 1:59 pm

Witam, temat niby jest opisany ale u mnie nie działa. Mianowicie chcę aby writer otwierał pliki z ustawioną czcionką Arial oraz tekstem w PL a nie US - stworzyłem szablon, zapisałem, w ustawieniach libry dałem domyślne arial a i tak otwierają mi się nowo utworzone pliki capri i US tekst kodowania znaków (tam na dole ustawienia językowe)

Jak można to rozwiązać?
Ostatnio edytowano Pt lut 07, 2020 6:06 pm przez tomeh, łącznie edytowano 1 raz
Libre nie Open
tomeh
 
Posty: 60
Dołączył(a): Pn mar 06, 2017 9:17 am

Re: Uruchamianie nowych plików z szablonu

Postprzez Jermor » So lut 01, 2020 2:45 pm

Jeśli chodzi o ustawienia językowe. Wydaje mi się, że są one dobierane do lokalnego ustawienia języka użytkownika
"Narzędzia -> Opcje -> Ustawienia języka -> Języki -> Ustawienia lokalne": tu powinien być język polski.
tomeh napisał(a):stworzyłem szablon, zapisałem, w ustawieniach libry dałem domyślne arial

To w szablonie należało ustalić czcionkę Arial i taki szablon zapisać.
Teraz pytanie jak zapisałeś szablon? Wybrałeś "Plik -> Szablony -> Zapisz jako szablon" czy "Plik -> Zapisz jako " i w opcji zapisywania wybrałeś "Zapisz jako typ: Szablon dokumentu tekstowego OpenDocument (*.ott)"
W tym pierwszym przypadku, podczas zapisywania dostępna jest opcja "Ustaw jako szablon domyślny", wówczas ten nowy szablon będzie stosowany przy otwieraniu nowych dokumentów.
Jeśli zapisałeś plik tym drugim sposobem i umieściłeś go w szablonach użytkownika, to w Writerze możesz wywołać polecenie "Plik -> Szablony -> Zarządzaj szablonami", wskazać swój szablon, kliknąć na nim prawym przyciskiem myszki i wybrać opcję "Ustaw jako domyślny".
AOO 4.1.7, LO 6.3.4 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że ktoś podał rozwiązanie.
Avatar użytkownika
Jermor
 
Posty: 1040
Dołączył(a): So paź 12, 2013 11:09 am

Re: Uruchamianie nowych plików z szablonu

Postprzez tomeh » Wt lut 04, 2020 2:29 am

Zrobiłem tym 1 sposobem i nie działa. Jak klikam na pulpit prawym myszy i utwórz nowy dokument ponownie on jak go otworzę ma domyślne angielski stany Zjednoczone i liberation self czy jakąś taką czcionkę. Nie wiem jak sobie tym poradzić.

W ustawieniach programu mam POlski ale i tak domyślny tworzony plik jest w USA i tym innej czcionce, nie wiem co już robić.
Libre nie Open
tomeh
 
Posty: 60
Dołączył(a): Pn mar 06, 2017 9:17 am

Re: Uruchamianie nowych plików z szablonu

Postprzez Jermor » Wt lut 04, 2020 6:35 pm

Jeśli możesz, to zamieść zrzut okna "Narzędzia -> Opcje -> Ustawienia języka -> Języki".
Szablony. Jeżeli żaden szablon nie zostanie wskazany jako domyślny, wykorzystywany jest szablon Default.ott w folderze
C:\Program Files\LibreOffice\share\template\common\styles
Szablony użytkownika zazwyczaj są w folderze:
C:\Users\Użytkownik\AppData\Roaming\LibreOffice\4\user\template
jeśli znajdują się w innym, to powinien on zostać dodany do listy folderów z szablonami (Narzędzia -> Opcje -> LibreOffice -> Ścieżki)
Sprawdź, czy przy utworzonym przez ciebie szablonie w menadżerze szablonów znajduje się znacznik, że jest to szablon domyślny, jak na ilustracji poniżej.

200204172953_1.jpg
200204172953_1.jpg (1.77 KiB) Przeglądane 109 razy


Jeszcze jedno. Dopiero teraz zauważyłem, że nowy dokument tworzysz poprzez wybór utworzenia nowego dokumentu na pulpicie windowsów, czyli akcją systemu operacyjnego a nie oprogramowania LibreOffice. Ten sposób tworzy pusty dokument, bez sprawdzania ustawień LibreOffice i wtedy stosowany jest wyłącznie szablon systemowy.
AOO 4.1.7, LO 6.3.4 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że ktoś podał rozwiązanie.
Avatar użytkownika
Jermor
 
Posty: 1040
Dołączył(a): So paź 12, 2013 11:09 am

Re: Uruchamianie nowych plików z szablonu

Postprzez tomeh » Pt lut 07, 2020 12:08 am

To ten szablon systemowy da się zmienić na inny aby był PL i Arial a nie to co jest obecnie. Domyślny mam ustawiony ale nigdy się on nie ładuje a zawsze tworze dokument myszką na pulpicie utwórz nowy dok tekstowy.
Libre nie Open
tomeh
 
Posty: 60
Dołączył(a): Pn mar 06, 2017 9:17 am

Re: Uruchamianie nowych plików z szablonu

Postprzez Jermor » Pt lut 07, 2020 2:54 pm

Nie jestem aż tak zorientowany w funkcjonowaniu Writera. Wydaje mi się, że nie można tego zrobić.
Rozwiązaniem obocznym jest umieszczenie twojego szablonu na pulpicie. Każde otwarcie tego szablonu wygeneruje nowy plik, który można nazwać po swojemu i zapisać tam, gdzie to jest potrzebne.
AOO 4.1.7, LO 6.3.4 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że ktoś podał rozwiązanie.
Avatar użytkownika
Jermor
 
Posty: 1040
Dołączył(a): So paź 12, 2013 11:09 am

Re: Uruchamianie nowych plików z szablonu

Postprzez Jan_J » Pt lut 07, 2020 9:34 pm

Warto sprawdzić w konfiguracji Wndows, jakie polecenie zapisane w rejestrach odpowiada operacji Nowy/Dokument OpenOffice w eksploratorze. Próbowałem to sprawdzić w moim Windowsie. Niestety nie pomogę, bo: 1. w Windows mam tylko wersję Libre Portable, która takiego wpisu nie umieszcza; 2. usunąłem z osobistego rejestru nałą gałąź wpisów realizującą reakcje na Nowy/* tak że nawet dokumentu txt tym sposobem nie mogę utworzyć.
JJ
LO 6.2 ∙ AOO 4.1.7 ∙ Python (3.8|2.7) ∙ Unicode 12 ∙ LATEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Fedora|CentOS|SUSE)
Jan_J
 
Posty: 4099
Dołączył(a): Pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław


Powrót do Forum pierwszego kontaktu

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości