Pobieranie danych z poprzedniego arkusza.

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
karamba26

Pobieranie danych z poprzedniego arkusza.

Post autor: karamba26 »

W arkuszu jest prowadzona weryfikacja stanu artykułów na konkretny dzień.

Stan zmienia się codziennie i może to być zmiana zarówno dodatnia jak i ujemna. Funkcja w kolumnie C i F sprawdza czy suma z kolumny D albo G oraz kolumny C i F (z poprzedniego dnia/arkusza) nie jest mniejsza od zera. Jeśli jest to wstawia zero.

W przykładowym arkuszu jest tylko kilka pozycji.

Chce aby przy zakładaniu nowego arkusza na kolejny dzień poprzez kopiowanie bieżącego automatycznie podstawiała mi się nazwa arkusza poprzedniego.
Czy jest taka możliwość? Teraz za każdym razem w formula po $ muszę ręcznie poprawiać nazwę.

Zależy mi tez na tym aby plik można było otworzyć zarówno w LibreOffice jak i Excelu bez utraty funkcjonalności.
Załączniki
Stany.xlsx
(13.67 KiB) Pobrany 182 razy
OpenOffice 4.1.2 na kilku systemach
Jan_J

Re: Pobieranie danych z poprzedniego arkusza.

Post autor: Jan_J »

W formułach skasuj $ przed nazwami arkuszy; tylko przed tymi które mają się zmieniać przy kopiowaniu.
JJ
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Re: Pobieranie danych z poprzedniego arkusza.

Post autor: Jermor »

W swoim poście opisałeś zachowanie w LibreOffice.
Jak napisał @Jan_J wystarczy usunąć znak $ poprzedzający nazwę arkusza z tych formuł, które mają się odwoływać do poprzedniego arkusza.
Jednak jako przykład zamieściłeś plik w Excelu, a w nim już tak to nie działa, chyba że o czymś nie wiem.
Jednym z twoich założeń jest funkcjonalna zgodność pliku otwartego zarówno w Excelu jak i Calcu. Spełnienie tego założenia jest niemożliwe. W pliku Excela nie możesz zastosować adresowania względnego do nazwy arkusza. Plik Calca, który wykorzystuje takie adresowanie, po wczytaniu do Excela utraci je.
AOO 4.1.15, LO 25.2.4 (x64) na Windows 11 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
ODPOWIEDZ