Writer nie ostrzega przed zapisywaniem w formacie .doc
Writer nie ostrzega przed zapisywaniem w formacie .doc
Chciałabym, żeby writer zawsze ostrzegał mnie przed zapisywaniem w formacie innym niż .odt. Kiedyś mi to działało, ale odkąd niechcący zaznaczyłam opcję "nie pytaj ponownie", to pomimo tego, że w Narzędzia>Opcje>Ładuj/zapisz>Ogólne teraz zaznaczam sobie "zawsze ostrzegaj przed zapisywaniem w formacie innym niż domyślny lub format Open Document", to kiedy otwieram nowy plik w formacie .doc i chce go zapisać, writer już nie ostrzega mnie przed zapisaniem w innym formacie.
Muszę za każdym razem zaznaczać od nowa opcję "zawsze ostrzegaj ..." przy każdym nowym dokumencie.
Czy ktoś mógłby mi pomóc, żeby writer zawsze ostrzegał, albo żeby zawsze automatycznie wszystkie dokumenty w formacie .doc zapisywały się w .odt?
(Odinstalowałam, zainstalowałam nową wersję i też nie pomogło).
Muszę za każdym razem zaznaczać od nowa opcję "zawsze ostrzegaj ..." przy każdym nowym dokumencie.
Czy ktoś mógłby mi pomóc, żeby writer zawsze ostrzegał, albo żeby zawsze automatycznie wszystkie dokumenty w formacie .doc zapisywały się w .odt?
(Odinstalowałam, zainstalowałam nową wersję i też nie pomogło).
LibreOffice 6.2.1.2, Win10
Re: Writer nie ostrzega przed zapisywaniem w formacie .doc
Reinstalacja nie pomoże, bo decyzja jest zapisana nie w instalacji systemowej, tylko w konfiguracji osobistej.
Chciałem właśnie zarekomendować Narzędzia>Opcje>Ładuj/zapisz>Ogólne, ale widocznie po odznaczeniu to już nie działa.
Widzę trzy kierunki eksploracji:
1. konfiguracja eksperta, Narzędzia>Opcje>LibreOffice>Zaawansowane/ [Otwórz konfigurację eksperta]
ja bym spróbował z kluczem org.OpenOffice.Office.Common/Save/AlwaysSaveAs (na True) ale być może za to zachowanie odpowiada inny klucz;
2. ręczna podmiana wpisu w pliku <konfiguracja osobista>/User/registrymodifications.xcu ale klucza treba będzie szukać „na wyczucie”, być może też org.OpenOffice.Office.Common/Save/AlwaysSaveAs;
3. reset osobistej konfiguracji; najprościej przez zmianę nazwy albo usunięcie folderu konfiguracji osobistej.
W W10 będzie to jakoś tak: c:\Users\nazwa\Appdata\Roaming\libreoffice albo jeszcze jeden poziom w głąb.
Uwaga: folder c:\Users\nazwa\Appdata ma status hidden, więc w domyślnej sesji managera plików nie jest widoczny.
Chciałem właśnie zarekomendować Narzędzia>Opcje>Ładuj/zapisz>Ogólne, ale widocznie po odznaczeniu to już nie działa.
Widzę trzy kierunki eksploracji:
1. konfiguracja eksperta, Narzędzia>Opcje>LibreOffice>Zaawansowane/ [Otwórz konfigurację eksperta]
ja bym spróbował z kluczem org.OpenOffice.Office.Common/Save/AlwaysSaveAs (na True) ale być może za to zachowanie odpowiada inny klucz;
2. ręczna podmiana wpisu w pliku <konfiguracja osobista>/User/registrymodifications.xcu ale klucza treba będzie szukać „na wyczucie”, być może też org.OpenOffice.Office.Common/Save/AlwaysSaveAs;
3. reset osobistej konfiguracji; najprościej przez zmianę nazwy albo usunięcie folderu konfiguracji osobistej.
W W10 będzie to jakoś tak: c:\Users\nazwa\Appdata\Roaming\libreoffice albo jeszcze jeden poziom w głąb.
Uwaga: folder c:\Users\nazwa\Appdata ma status hidden, więc w domyślnej sesji managera plików nie jest widoczny.
JJ
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Dzięki za odpowiedź, niestety na razie się nie udało. Sposób nr 1 (jak zmienę w: common>save>document>WarnAlienFile) i sposób 3 działa, ale tylko na chwilę
Wystarczy, że zamknę dokument, otworzę nowy i znowu jest to samo - brak ostrzeżenia, tylko od razu zapis w .doc .
Co do nr 2, nie bardzo wiem jak to wykonać? Plik registrymodifications nie mam czym otworzyć (?).

Co do nr 2, nie bardzo wiem jak to wykonać? Plik registrymodifications nie mam czym otworzyć (?).
Jak reinstalacja nie działa a wcześniej także ustawienia nic nie zmieniają w programie to polecam zrobić tak - odinstalować program, użyć cclaner do oczyszczenia rejestru z programu i pozostałości po plikach. Zmienić katalog instalacyjny w nazwie i zainstalować na nowo program.
Jak coś przestało działać co ma działać domyślnie to zawsze takie rozwiązanie - trochę jak za dłuta i przebijaka i dentysty ale pomaga.
Cclaner bardzo przydaje się w podobnych sytuacjach z rozszerzeniem funkcjonalności o nazwie "CCEnhancer " jakie jest bezpłatne a dodaje bardo szeroki zakres możliwości do cclanera.
Jak coś przestało działać co ma działać domyślnie to zawsze takie rozwiązanie - trochę jak za dłuta i przebijaka i dentysty ale pomaga.
Cclaner bardzo przydaje się w podobnych sytuacjach z rozszerzeniem funkcjonalności o nazwie "CCEnhancer " jakie jest bezpłatne a dodaje bardo szeroki zakres możliwości do cclanera.
Libre office. Zawsze najnowsza wersja. Nasza nSfera
Kurcze, nie wiem czy dobrze zrozumiałam.
Odinstalowałam, użyłam ccleanera, ccenhancera też pobrałam (czy wystarczyło skorzystać z tej funkcji "easy clean" czy może powinnam była coś tam specjalnego pozaznaczać?).
"Zmienić katalog instalacyjny w nazwie" - właśnie nie wiem czy dobrze rozumiem to. Ja zainstalowałam go w innym folderze, o innej nazwie i w ogóle na innym dysku.
I kurde dalej nie działa mi to. Mam ochotę wyrzucić kompa razem z libre officem przez okno
Odinstalowałam, użyłam ccleanera, ccenhancera też pobrałam (czy wystarczyło skorzystać z tej funkcji "easy clean" czy może powinnam była coś tam specjalnego pozaznaczać?).
"Zmienić katalog instalacyjny w nazwie" - właśnie nie wiem czy dobrze rozumiem to. Ja zainstalowałam go w innym folderze, o innej nazwie i w ogóle na innym dysku.
I kurde dalej nie działa mi to. Mam ochotę wyrzucić kompa razem z libre officem przez okno

Ale w ustawieniach libre masz zaznaczony ptaszek ostrzegania o innych formatach oraz otwieranie zgodność tych innych formatów? Jeśli nie pomaga przy dobrym zaznaczeniu reinstalacja to już nie mam pojęcia jak to można rozwiązać.
Libre office. Zawsze najnowsza wersja. Nasza nSfera
Noo właśnie mam. Zaznaczam w ustawieniach ptaszkiem "ostrzegaj przy zapisywaniu w formacie innym niż domyślny lub format Open Document" a w polu "zawsze zapisuj jako" - Dokument tekstowy OpenDocument (.odt). Otwieram jakiś dokument .doc, modyfikuje, zamykam - jest ok, ostrzega, żeby zapisać w .odt. Ale to jest jednorazowe ostrzeżenie, bo jak otwieram kolejny dokument, to ptaszek przy "ostrzegaj przy zapisywaniu..." sam się odznacza (nie jest już zaznaczony w ustawieniach). I problem ciągłego samoodznaczania się tego ptaszka pojawił się właśnie po tym, jak niechcący kliknęłam "nie pokazuj więcej tego ostrzeżenia".
A jak dokładnie mam zrobić to: "ręczna podmiana wpisu w pliku <konfiguracja osobista>/User/registrymodifications.xcu"? Bo to jest chyba moja ostatnia nadzieja.
A jak dokładnie mam zrobić to: "ręczna podmiana wpisu w pliku <konfiguracja osobista>/User/registrymodifications.xcu"? Bo to jest chyba moja ostatnia nadzieja.
To jest w zasadzie to samo co konfiguracja eksperta, tyle że hardcorowo, bez interfejsu użytkowego tylko bezpośrednio w pliku konfiguracji, za to z ryzykiem dokonania zapisu nieczytelnego dla oprogramowania.paolajn pisze:A jak dokładnie mam zrobić to: "ręczna podmiana wpisu w pliku <konfiguracja osobista>/User/registrymodifications.xcu"? Bo to jest chyba moja ostatnia nadzieja.
Ja bym raczej resetował ustawienia użytkownika.
Zmień nazwę folderu 'c:\users\nazwaTwojegoUżytkownika\AppData\Roaming\LibreOffice' na inną. Jeżeli nie masz nic ważnego w swoich ustawieniach, możesz nawet ten folder usunąć (ja tego nie polecam, tylko mówię o możliwości). Ustawienia odtworzą się w domyślnym układzie po następnym uruchomieniu oprogramowania.
JJ
Oki, spróbuję jeszcze tego.
Wczoraj jeszcze raz odinstalowałam wszystko, poczyściłam ccleanerem, zaznaczając tam m.in. w zaawansowanych pliki libre office. Potraciłam wszystkie ustawienia osobiste, a mimo to dalej się ten nieszczęsny ptaszek przy "ostrzegaj..." sam odznacza w każdym nowo otwieranym dokumencie.
A tak sobie myślę, czy jak to co wyżej nie pomoże, to czy w ostateczności zainstalowanie jakiejś starszej wersji rozwiąże problem?
Wczoraj jeszcze raz odinstalowałam wszystko, poczyściłam ccleanerem, zaznaczając tam m.in. w zaawansowanych pliki libre office. Potraciłam wszystkie ustawienia osobiste, a mimo to dalej się ten nieszczęsny ptaszek przy "ostrzegaj..." sam odznacza w każdym nowo otwieranym dokumencie.
A tak sobie myślę, czy jak to co wyżej nie pomoże, to czy w ostateczności zainstalowanie jakiejś starszej wersji rozwiąże problem?
Najpierw zmieniłam nazwę - nie pomogło. Potem usunęłam, też nie pomogło. Oczywiście wszystkie konfiguracje osobiste zniknęły. Otworzyłam nowy dokument, zmodyfikowałam, zapisuję - ostrzeżenie pojawiło się. Przy komunikacie "nie pokazuj więcej tego ostrzeżenia" pojawia się domyślnie zaznaczony "ptaszek". Odznaczam go (bo przecież chcę żeby ostrzeżenie pokazywało się nadal), otwieram nowy dokument, no i znowu to samo - ostrzeżenie już się nie pokazuje.
Oszaleję z tym
Jest sens instalować starą wersję?
Oszaleję z tym

Jest sens instalować starą wersję?