[SOLVED] Dodawanie tekstu do komórki

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego

[SOLVED] Dodawanie tekstu do komórki

Postprzez johnotto » Cz mar 14, 2019 3:22 pm

Komórka A1 jest pusta. Wpisuję tekst np. "1234", naciskam enter, żeby przejść do komórki niżej, a w komórce A1 pojawia się "1234/2019/4567". Czyli makro kopiuje zawartość komórki A1, dodaje tekst "/2019/4567" i wyświetla całość razem. Jak to zrobić? Rejestrowanie makra tylko podmienia tekst a nie dodaje. Nie mam już pojęcia jak to ma wyglądać.
Ostatnio edytowano Pt mar 15, 2019 9:58 am przez johnotto, łącznie edytowano 1 raz
Apache OpenOffice 4.1.0 * LibreOffice 5.0.4.2
johnotto
 
Posty: 9
Dołączył(a): Cz paź 16, 2014 1:14 pm

Re: Dodawanie tekstu do komórki poprzez makro

Postprzez Jermor » Cz mar 14, 2019 6:22 pm

Jeżeli wstawiany tekst jest zawsze taki sam, to nie trzeba korzystać z makra. Należy zastosować własne formatowanie komórki, np takie:
190314170604_1.jpg
190314170604_1.jpg (5.18 KiB) Przeglądane 111 razy
AOO 4.1.6, LO 6.1.5 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że ktoś podał rozwiązanie.
Avatar użytkownika
Jermor
 
Posty: 662
Dołączył(a): So paź 12, 2013 11:09 am

Re: Dodawanie tekstu do komórki poprzez makro

Postprzez johnotto » Pt mar 15, 2019 9:58 am

Hmm, kombinowałem na różne sposoby i nie wychodziło. Twój pomysł działa. Dzięki
Apache OpenOffice 4.1.0 * LibreOffice 5.0.4.2
johnotto
 
Posty: 9
Dołączył(a): Cz paź 16, 2014 1:14 pm

Re: [SOLVED] Dodawanie tekstu do komórki

Postprzez johnotto » Wt mar 19, 2019 10:12 am

A jeszcze takie pytanie: w przyszłym roku będzie to "2020/345". Czy można w tym kodzie formatu użyć formuły, albo coś jakoś podobnie to rozwiązać, żeby się to z automatu aktualizowało?
Apache OpenOffice 4.1.0 * LibreOffice 5.0.4.2
johnotto
 
Posty: 9
Dołączył(a): Cz paź 16, 2014 1:14 pm

Re: [SOLVED] Dodawanie tekstu do komórki

Postprzez Jermor » Wt mar 19, 2019 4:02 pm

Żeby to się z automatu aktualizowało to jednak trzeba byłoby napisać makro, tyle, że w takiej sytuacji lepiej byłoby napisać makro na wprowadzanie tego numeru, tak jak to planowałeś na początku.
Pozostaje to aby w nowym roku zmodyfikować kod formatowania i nowe dane formatować wg tego nowego kodu. Nie spowoduje to zmian w danych zapisanych wcześniej.
AOO 4.1.6, LO 6.1.5 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że ktoś podał rozwiązanie.
Avatar użytkownika
Jermor
 
Posty: 662
Dołączył(a): So paź 12, 2013 11:09 am


Powrót do Calc

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości