Kopiowanie zawartości tabeli z calc do writer

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego

Kopiowanie zawartości tabeli z calc do writer

Postprzez Robert » Śr mar 13, 2019 1:14 am

Witam, problem wygląda następująco. W calc tworzę tabelę, po skopiowaniu tej tabeli do writera i zamknieciu writera i jego ponownym otwarciu tabela sama zmienia rozmiar (ustawienie we właściwościach zablokuj rozmiar i pozycję nie działa. Wkurzające przy dokumentack kilkudziesięciu stronnych, gdzie liczy się zawartość każdej strony. Z kolej jeżeli w writerze dla ułatwienia zrobię tabelę z taką samą ilością komórek (wiersze, kolumny) i próbuję wkleić zawartość z tabeli calc to się nie da (niezależnie jaką opcje wybiorę we "wklej specjalnie"). Robi albo tabelę zagnieżdżoną, albo umieszcza wszystko w jednej komórce (lub w wielu komórkach powieloną całą zawartość). Używam Libreoffice 6.1.5. Mam nadzieję, że jest na to rozwiązanie. Pozdrawiam. Robert
OpenOffice 6.2.0 x64 na windows 10
Robert
 
Posty: 4
Dołączył(a): Cz lut 14, 2019 6:30 pm

Re: Kopiowanie zawartości tabeli z calc do writer

Postprzez Jermor » Śr mar 13, 2019 5:16 pm

Chyba nie bardzo wiesz jak chcesz skopiować swoje dane.
Zwykłe Kopiuj i wklej (CTRL+C;CTRL+V) wstawia obiekt OLE, który po dwukrotnym kliknięciu otwiera się jako arkusz kalkulacyjny programu Calc i można w nim tworzyć nowe formuły, dane, dodawać tło do komórek, jednym słowem działać tak jak w arkuszu kalkulacyjnym. Tak przenoszona kopia zawiera tylko te komórki, które zostały zaznaczone do skopiowania. Jeśli zawierały formuły, których argumenty znajdują się wewnątrz przenoszonego obszaru, to formuły zostaną zachowane w przeciwnym razie zostaną przeniesione jako wartości. Ten obiekt można ochronić przed zmianami położenia i rozmiaru. Tego typu obiekt ma dwa stany zaznaczenia. Pierwszy (pojedyncze kliknięcie) zaznacza obiekt. Zmiana rozmiarów takiego obiektu powiększa albo zmniejsza widziane komórki. Drugi (podwójne kliknięcie) otwiera arkusz. Zmiana rozmiaru wymiarów arkusza zwiększa lub zmniejsza liczbę widzianych komórek. W tym stanie można zmienić to co ma być widziane w dokumencie, np zmienić arkusz i/lub przewinąć zakres komórek.
Kopiuj i wklej specjalnie oferuje kilka opcji. Wśród nich jest tekst niesformatowany. Jeśli z tego skorzystasz zostaną wstawione dane rozdzielone znakami tabulacji. Takie dane możesz zaznaczyć a następnie zamienić w tabelkę. (Tabela -> Konwertuj -> Tekst na tabelę).
Jeśli jako opcję wybierzesz "Rich text formatting (RTF)" do dokumentu zostanie wstawiona tabelka.
W obu powyższych rozwiązaniach nie ma możliwości zablokowania pozycji czy rozmiaru.
Gdy wybierzesz "Obraz (BMP)" zostanie wstawiona grafika wcześniej skopiowanego obszaru.
Jeśli wstawisz tabelkę jako "Dynamic Data Exchange (DDE link)" zostanie wstawiona tabelka, której komórki będą powiązane ze swoimi odpowiednikami w arkuszu kalkulacyjnym. Jeśli zmienisz coś w arkuszu, to nastąpią także zmiany w twoim dokumencie.
Co do Writera. Każda komórka tabeli utworzonej wewnątrz dokumentu jest samodzielnym obszarem. jeśli do niego coś wklejasz, to "to coś" w całości będzie wstawione do komórki.
Co do zmiany rozmiaru - czegoś takiego nie zaobserwowałem.
AOO 4.1.6, LO 6.1.5 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że ktoś podał rozwiązanie.
Jermor
 
Posty: 596
Dołączył(a): So paź 12, 2013 11:09 am

Re: Kopiowanie zawartości tabeli z calc do writer

Postprzez Robert » Śr mar 13, 2019 8:01 pm

Jermor, dzięki za odpowiedź ale chyba zbyt zwięźle opisałem problem. To wszystko co opisałeś wiem i stosuję. Tworzę dużo dokumentów w writer zawierających tabele z danymi. Wcześniej robiłem to w pakiecie office, dokument główny w wordzie, obliczenia w excelu. Kopiowałem dane z tabel excel do worda wklejałem bez problemu. Tutaj w Libreoffice calc zaznaczam obszar w tabeli, kopiuję ale nie da rady wkleić do tabelki stworzonej we writer. Gdy skopiowany obszar w calc wklejam do writer (jak ty opisałeś) w dużych dokumentach (30-40 stron z tabelami i zdjęciami) robi się tak, że jak wyedytuję dokument końcowo, zamknę go, to po kolejnym otwarciu te tabelki żywcem wklejone rozjeżdzają się rozmiarem (zmniejszają się bardzo) przez co układ dokumentu (w odniesieniu do spisu treści) się rozjeżdża. Jak zrobię tabelkę we writer takiego zjawiska nie ma, tabelki są takie same, ale muszę je uzupełniać na piechotę co jest czasochłonne. Robiłem we właściwościach tabelki (chroń zawartość, pozycję, rozmiar) ale to nie skutkuje. Próbowałem wielokrotnie zanim poprosiłem forumowiczów o pomoc. Byłoby fajnie gdyby albo tabele (z calc wklejone w dokument writer nie zmieniały rozmiaru, albo jakby można było łatwo skopiować zawartość tabel w calc i wkleić w writer. Używam Libreoffice 6.1.5.
OpenOffice 6.2.0 x64 na windows 10
Robert
 
Posty: 4
Dołączył(a): Cz lut 14, 2019 6:30 pm

Re: Kopiowanie zawartości tabeli z calc do writer

Postprzez Jermor » Cz mar 14, 2019 11:50 pm

Jednak nie rozumiem problemu. Próbowałem różnych wersji wklejania i wszystko dobrze funkcjonuje.
Robert napisał(a):dokument główny w wordzie, obliczenia w excelu

Czy to znaczy, że arkusz jest osadzony w dokumencie tekstowym (OLE) albo wykorzystujesz łącze (DDE)?

Robert napisał(a):Tutaj w Libreoffice calc zaznaczam obszar w tabeli, kopiuję ale nie da rady wkleić do tabelki stworzonej we writer.

Skopiowany obszar już jest tabelą więc jaki jest sens wklejania go do innej tabeli? On po wklejeniu ma się stać tabelą wewnątrz dokumentu tekstowego.

Piszesz, że tabelki utworzone ręcznie funkcjonują prawidłowo. Wstawienie skopiowanego obszaru arkusza kalkulacyjnego jako tekstu niesformatowanego wstawia go jako kolejne komórki rozdzielone znakiem tabulacji. Zaznaczenie takiego tekstu i wykonanie polecenia konwersji na tabelę utworzy tabelę taką jaką sam byś zbudował. Polecenie: Tabela -> Konwertuj -> Tekst na tabelę
Analogicznie gdy wstawiasz tabelę jako RTF lub HTML
AOO 4.1.6, LO 6.1.5 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że ktoś podał rozwiązanie.
Jermor
 
Posty: 596
Dołączył(a): So paź 12, 2013 11:09 am


Powrót do Calc

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron