Łączenie zakresów - czy da się?

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego

Łączenie zakresów - czy da się?

Postprzez krzys59 » So mar 09, 2019 9:20 pm

Mam zrobiony spory arkusz, z nazwanymi wieloma zakresami, niestety nie do końca przemyślałem przyszłość i potrzebuję teraz część zakresów poszerzyć o kilka pozycji. Oczywiście mogę przebudować całość, ale rozwalę sobie "dopieszczoną" grafikę. Tak się zastanawiam, czy jest możliwość tworzenia nazwanych zakresów ale na dwóch (na przykład) zakresach komórek.
Strasznie mieszam :lol:
Konkretnie:
Kolumna A, komórka A1 - nazwa zakresu Test, obejmuje komórki A2:A5
Czy jest możliwość takiego przedefiniowania zakresu, żeby zachować nazwę Test ale żeby obejmował komórki A2:A5 i A10:A15?
Wydaje mi się, że w prosty sposób nie da się, ale mogę się mylić
krzys59
 
Posty: 65
Dołączył(a): Pt cze 19, 2009 2:59 pm

Re: Łączenie zakresów - czy da się?

Postprzez Jan_J » So mar 09, 2019 11:37 pm

A spróbowałeś? bo ja tak.
Zaznaczyłem dwa odrębne bloki trzymając Ctrl i spróbowałem nadać im/mu nazwę. Pojawił się komunikat: "Nazywany zakres komórek musi mieć kształt prostokąta".
W helpie nie znalazłem zastrzeżenia. Ale może jest, tylko nie tam gdzie czytałem.
JJ
LO (6.1|6.2) ∙ AOO 4.1.6 ∙ Python (3.7|2.7) ∙ Unicode 11 ∙ LATEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Fedora|CentOS|SUSE)
Jan_J
 
Posty: 3843
Dołączył(a): Pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Łączenie zakresów - czy da się?

Postprzez krzys59 » N mar 10, 2019 12:11 am

Próbowałem, ale ja nie dostaję takiego komunikatu, więc robimy coś inaczej
Próbowałem na dwa sposoby
Zaznaczam dwa zakresy w jednej kolumnie, oczywiście trzymając Ctrl , ładnie są zaznaczone, ale przy wybraniu z menu Dane-Określ zakres wybiera mi wyłącznie ostatnią komórkę z zaznaczonego zakresu.
Drugi sposób to najpierw nazwałem zakres a potem próbowałem go modyfikować poprzez wskazanie drugiego zakresu, z Ctrl, tu dostałem wynik taki, że zakres zmienił się z pierwszej na drugą grupę komórek. Więc coś robimy inaczej albo nie całkiem się rozumiemy :-)
krzys59
 
Posty: 65
Dołączył(a): Pt cze 19, 2009 2:59 pm

Re: Łączenie zakresów - czy da się?

Postprzez Jermor » N mar 10, 2019 1:03 pm

Moim zdaniem nie można nadać tej samej nazwy rozłącznym obszarom.
Może napisz do czego ci to jest tak konkretnie potrzebne.
W Calcu można wskazywać rozłączne obszary, czy to nazwane, czy nie, w taki sposób
A2:A5~A10:15 albo Nazwa1~Nazwa2 lub Nazwa1~A10:A15
AOO 4.1.6, LO 6.1.5 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że ktoś podał rozwiązanie.
Jermor
 
Posty: 596
Dołączył(a): So paź 12, 2013 11:09 am

Re: Łączenie zakresów - czy da się?

Postprzez Vakarian » N mar 10, 2019 10:14 pm

Tak jak napisał Jermor, nazwany zakres chyba nie może się składać z dwóch odrębnych "grup" komórek. Po zdefiniowaniu zakresu i próbie jego modyfikacji poprzez ręczną zmianę danych w polu Zakres (np. na coś takiego "$Arkusz1.$C$1:$C$6;$Arkusz1.$E$1:$E$6") program wyświetla komunikat "Nieprawidłowy zakres". Można wnioskować, że nie da się tego zrobić.

EDYTOWANE

Przed momentem znalazłem na help.libreoffice.org, pod hasłem define database range: "You can only select a rectangular cell range". To raczej rozwiązuje sprawę.
LibreOffice 6.0.1, OS Windows 7
Avatar użytkownika
Vakarian
 
Posty: 91
Dołączył(a): N lip 17, 2016 6:51 pm

Re: Łączenie zakresów - czy da się?

Postprzez krzys59 » Pn mar 11, 2019 11:03 pm

Dziękuję za pomoc, też tak mi się wydawało, że się nie da, ale wolałem zapytać
Chodzi o to, że mam dość duży arkusz w którym jest nazwane blisko 100 zakresów. Każdy z nich jest używany w sprawdzaniu danych w wypełnianiu zawartości komórki w postaci listy pobieranej z zakresu.
Problem w tym, że potrzeba zwiększyć zakresy, bo brakło pól (nie przewidziałem, że braknie tak szybko) i jedynym wyjściem jest przedefiniowywanie wszystkich nazwanych zakresów, żeby zachować istniejące nazwy. Trochę upierdliwe zadanie przy takiej ilości zakresów. A drugie rozwiązanie to dodanie w sprawdzaniu danych drugiego zakresu, też upierdliwe zadanie ale obarczone mniejszym ryzykiem błędu, dlatego pytałem, czy da się powiększyć zakres z nieciągłych komórek. Wygląda na to, że nie :)
krzys59
 
Posty: 65
Dołączył(a): Pt cze 19, 2009 2:59 pm


Powrót do Calc

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron