Wysokość wiersza wariuje :(

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego

Wysokość wiersza wariuje :(

Postprzez heillos » Cz lut 14, 2019 12:21 pm

Wypełniam arkuszową tabelkę i wysokość wiersza działa jak chce. Oto film:

https://youtu.be/weYPckg-hr8

A słownie: raz wysokość się dopasowuje do zawartości, a raz nie :( Od czego to zależy?
Avatar użytkownika
heillos
 
Posty: 153
Dołączył(a): Wt cze 02, 2009 8:19 am

Re: Wysokość wiersza wariuje :(

Postprzez Jan_J » Cz lut 14, 2019 4:52 pm

Filmu nie obejrzałem. Wolę przeczytać.
Na zachowanie wysokości wiersza ma wpływ m.in sposób sformatowania znajdujących się w nim komórek. W szczególności
Format/Komórka/[Wyrównanie]/[x] Zawijaj tekst automatycznie

Widocznie autor formularza nie przemyślał atrybutów formatowania.

`Losowo` byłoby, gdyby TE SAME komórki raz powodowały zmianę wysokości swojego wiersza, a raz nie. Jeżeli poszczególne komórki zachowują się odmiennie, ale każda po swojemu, mówiłbym o zachowaniu deterministycznym, ale zróżnicowanym, niejednolitym.
JJ
LO (6.0|6.1) ∙ AOO 4.1.5 ∙ Python (3.7|2.7) ∙ Unicode 11 ∙ LATEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Fedora|CentOS|SUSE)
Jan_J
 
Posty: 3823
Dołączył(a): Pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Wysokość wiersza wariuje :(

Postprzez Jermor » Cz lut 14, 2019 7:18 pm

Ja obejrzałem ten film. I nie rozumiem tego co tam widzę. Bo po dodaniu tekstu rzeczywiście są sytuacje gdy wysokość wiersza się zmienia, ale nawet wówczas widać na prawej krawędzi komórki znacznik informujący, że nie cały tekst jest wyświetlany.
Próbowałem odtworzyć tę sytuację. Hillos nie podaje jakiego Office używa. Próbowałem na AOO i LO w wersjach jakie mam i nie udało mi się takiego efektu osiągnąć.
Już dawniej zauważyłem, że jeśli wysokość komórki ma się dopasować do jej zawartości, to oprócz włączonej opcji zawijania tekstu, wiersz musi mieć ustawioną wysokość poprzez polecenie "Optymalna wysokość wiersza" z parametrem "Dodaj" ustawionym na 0. To kłóci się z rozumieniem tego polecenia w tym sensie, że "Dodaj" ma określać dodatkowy odstęp dodany między największym znakiem w wierszu a granicą komórki. Jednak po ustawieniu tego parametru na jakąś wartość, wysokość wiersza zmienia się tylko po wywołaniu polecenia. Nie zmienia się natomiast po wprowadzeniu do komórki nowych wpisów. Więc jeśli parametr jest ustawiony, to dodanie nowego tekstu, który jeszcze mieści się w "zapasowym" odstępie jest możliwe.
To i tak jednak nie tłumaczy tak do końca obserwowanego zachowania.
AOO 4.1.6, LO 6.1.5 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że ktoś podał rozwiązanie.
Jermor
 
Posty: 585
Dołączył(a): So paź 12, 2013 11:09 am

Re: Wysokość wiersza wariuje :(

Postprzez heillos » Pt lut 15, 2019 10:30 am

Jan_J napisał(a):Filmu nie obejrzałem. Wolę przeczytać.


No właśnie po to był film, żeby nie opisywać 3 stron A4 o tym, że tak, zawijanie mam.

Jan_J napisał(a):Na zachowanie wysokości wiersza ma wpływ m.in sposób sformatowania znajdujących się w nim komórek. W szczególności
Format/Komórka/[Wyrównanie]/[x] Zawijaj tekst automatycznie


Tak wiem, ale nie o to chodzi, stąd film. Bo to nie jest pytanie z zakresy Newbe, tylko Coś Jest Kurła Nie Tak.


Jan_J napisał(a):`Losowo` byłoby, gdyby TE SAME komórki raz powodowały zmianę wysokości swojego wiersza, a raz nie.


Tak. I tak się właśnie dzieje, co pokazywał film.


Jermor napisał(a):Ja obejrzałem ten film. I nie rozumiem tego co tam widzę.


Ja też nie rozumiem, dlatego pytam tu.

Jermor napisał(a):Hillos nie podaje jakiego Office używa. Próbowałem na AOO i LO w wersjach jakie mam i nie udało mi się takiego efektu osiągnąć.


Próbowałem na używanym przeze mnie na co dzień 5.4 ale także na 6.1.4.2.

Możliwe, że problem leży w pliku, bo to nie jest plik tworzony przeze mnie, ale przesłany przez Urząd Miasta. Załączam skróconą wersję pliku, ale nadal na kolumnie D tak się dzieje.

Jermor napisał(a):Już dawniej zauważyłem, że jeśli wysokość komórki ma się dopasować do jej zawartości, to oprócz włączonej opcji zawijania tekstu, wiersz musi mieć ustawioną wysokość poprzez polecenie "Optymalna wysokość wiersza" z parametrem "Dodaj" ustawionym na 0. To kłóci się z rozumieniem tego polecenia w tym sensie, że "Dodaj" ma określać dodatkowy odstęp dodany między największym znakiem w wierszu a granicą komórki. Jednak po ustawieniu tego parametru na jakąś wartość, wysokość wiersza zmienia się tylko po wywołaniu polecenia. Nie zmienia się natomiast po wprowadzeniu do komórki nowych wpisów. Więc jeśli parametr jest ustawiony, to dodanie nowego tekstu, który jeszcze mieści się w "zapasowym" odstępie jest możliwe.
To i tak jednak nie tłumaczy tak do końca obserwowanego zachowania.



jest tak jak mówisz, w momencie, gdy tam to ustawiam, to się dopasuje, ale co z tego, skoro tylko na chwilę.
Załączniki
plik_do_analizy.ods
Plik z przykładem
(14.08 KiB) Pobrane 6 razy
Avatar użytkownika
heillos
 
Posty: 153
Dołączył(a): Wt cze 02, 2009 8:19 am

Re: Wysokość wiersza wariuje :(

Postprzez Jermor » Pt lut 15, 2019 2:47 pm

No więc nadal nie mam rozwiązania. Gdy pobrałem twój plik, to podczas dopisywania dalszej treści rzeczywiście wysokość się nie zmieniała, nowe treści uzupełniały istniejący tekst i pojawił się wskaźnik informujący, że komórka nie wyświetla całej zawartości. Gdy jednak ustawiłem opcję "Optymalna wysokość wiersza" z wartością "Dodaj" ustawioną na 0, cały tekst się pojawił, ale też od tego momentu wszystko zaczęło funkcjonować prawidłowo. Zamknąłem LO i ponownie pobrałem plik, chciałem bowiem jeszcze raz zobaczyć efekt, ale teraz wszystko działało poprawnie, zgodnie z oczekiwaniem.
Przyjrzałem się właściwościom pliku. Zawiera właściwości użytkownika, które nie znajdują się w standardowym zestawie dostępnych w LO i AOO. Te dane bardzo rzadko są świadomie ustawiane przez twórców arkusza. Ich (angielskie) nazwy, np AppVersion, nie występują w ogóle w propozycjach dostępnych w LO, co sugeruje, że być może sprawa ma związek ze źródłem tego pliku. Ale jestem za słaby na to, aby to jednoznacznie zakwalifikować.
AOO 4.1.6, LO 6.1.5 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że ktoś podał rozwiązanie.
Jermor
 
Posty: 585
Dołączył(a): So paź 12, 2013 11:09 am

Re: Wysokość wiersza wariuje :(

Postprzez heillos » So lut 16, 2019 11:52 am

Ja to nawet nie rozumiem o czym ty do mnie :) Nawet nie wiem jakie właściwości. :) Przy czym plik był w oryginale z Excela, otworzyłem go i zapisałem jako ODS ja. Więc pewnie konwerter z Excela tak zapisuje. Ale to kurde prosta tabelka, zero obliczeń, więc Coś Jest Nie Tak z Calkiem.

====

Edyta: Ale co ciekawe, właśnie pracuję dłużej z tym arkuszem i Się Naprawiło, chyba. W każdym razie, po wczorajszych zapisaniach i restarcie systemu, dzisiaj powiększa wiersze. Ciekawe zjawisko.

++++

Edyta Druga: A jednak nie do końca. Jest lepiej, niż było, ale czasami nadal nie poszerza :(
Avatar użytkownika
heillos
 
Posty: 153
Dołączył(a): Wt cze 02, 2009 8:19 am

Re: Wysokość wiersza wariuje :(

Postprzez A_P » So lut 16, 2019 8:54 pm

Jeśli mogę wtrącić trzy grosze.
Używałem wersji LO 6.1.4 i wróciłem do 6.0.7 ponieważ 6.1.4 była jakaś...

Testowałem twój plik na dwóch wersjach LO: 6.0.7 i 6.2

Moje spostrzeżenia:
6.0.7 zachowywała się tak jak opisujesz, ale po skopiowaniu zawartości do nowego arkusza wysokość wiersza dostosowywała się do ilości tekstu w komórce.
6.2 radziła sobie z dopisywaniem tekstu z marszu.

Jedno pytanie? ten plik zapisałeś do formatu .ods z poziomu Excela czy LO. Może mieć znaczenie.
LinuxMint 18, Windows 7, LibreOffice (6.0.7)-64bit
A_P
 
Posty: 38
Dołączył(a): Pt lis 18, 2016 3:49 pm

Re: Wysokość wiersza wariuje :(

Postprzez heillos » Pn lut 18, 2019 1:28 pm

Z poziomu Calca, bo dostałem Excela z Urzędu, odpaliłem i dalej już pracuję na natywnym ods
Avatar użytkownika
heillos
 
Posty: 153
Dołączył(a): Wt cze 02, 2009 8:19 am


Powrót do Calc

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron