https://youtu.be/weYPckg-hr8
A słownie: raz wysokość się dopasowuje do zawartości, a raz nie
No właśnie po to był film, żeby nie opisywać 3 stron A4 o tym, że tak, zawijanie mam.Jan_J pisze:Filmu nie obejrzałem. Wolę przeczytać.
Tak wiem, ale nie o to chodzi, stąd film. Bo to nie jest pytanie z zakresy Newbe, tylko Coś Jest Kurła Nie Tak.Jan_J pisze:Na zachowanie wysokości wiersza ma wpływ m.in sposób sformatowania znajdujących się w nim komórek. W szczególności
Format/Komórka/[Wyrównanie]/[x] Zawijaj tekst automatycznie
Tak. I tak się właśnie dzieje, co pokazywał film.Jan_J pisze:`Losowo` byłoby, gdyby TE SAME komórki raz powodowały zmianę wysokości swojego wiersza, a raz nie.
Ja też nie rozumiem, dlatego pytam tu.Jermor pisze:Ja obejrzałem ten film. I nie rozumiem tego co tam widzę.
Próbowałem na używanym przeze mnie na co dzień 5.4 ale także na 6.1.4.2.Jermor pisze:Hillos nie podaje jakiego Office używa. Próbowałem na AOO i LO w wersjach jakie mam i nie udało mi się takiego efektu osiągnąć.
Jermor pisze:Już dawniej zauważyłem, że jeśli wysokość komórki ma się dopasować do jej zawartości, to oprócz włączonej opcji zawijania tekstu, wiersz musi mieć ustawioną wysokość poprzez polecenie "Optymalna wysokość wiersza" z parametrem "Dodaj" ustawionym na 0. To kłóci się z rozumieniem tego polecenia w tym sensie, że "Dodaj" ma określać dodatkowy odstęp dodany między największym znakiem w wierszu a granicą komórki. Jednak po ustawieniu tego parametru na jakąś wartość, wysokość wiersza zmienia się tylko po wywołaniu polecenia. Nie zmienia się natomiast po wprowadzeniu do komórki nowych wpisów. Więc jeśli parametr jest ustawiony, to dodanie nowego tekstu, który jeszcze mieści się w "zapasowym" odstępie jest możliwe.
To i tak jednak nie tłumaczy tak do końca obserwowanego zachowania.