Usuniecie pierwszego znaku w wierszu

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego

Usuniecie pierwszego znaku w wierszu

Postprzez Dawidek990 » Pn lut 11, 2019 11:50 pm

Witam, wiem ze pytanie moze jest banalne... ale jak usunac formula pierwszy znak w wierszu?

Mam

D Buda
D ekierka
D Mod
D ląd
D Kredyt

chce usunac te D.

Jak to zrobic? ;]

pozdrawiam
Dawid ;]
OpenOffice 4.1.6 Windows 10
Dawidek990
 
Posty: 40
Dołączył(a): Cz gru 13, 2018 12:15 am

Re: Usuniecie pierwszego znaku w wierszu

Postprzez Rafkus » Wt lut 12, 2019 12:33 am

Wykorzystaj dwie funkcje:
PRAWY(tekst; liczba) - zwraca ostatnie znaki w ciągu tekstowym, liczba określa ile ma zostawić znaków
DŁ(tekst) - zwraca długość tekstu wraz ze spacjami.
zastosuj je w tej postaci:
Kod: Zaznacz cały   Rozszerz widokZwiń widok
=PRAWY(C4;DŁ(C4)-1)

gdzie C4 to komórka z orginalnym tekstem
DŁ(C4) - funkcja sprawdza ile tekst w komórce C4 ma znaków, nowy ciąg ma być krótszy o tą 1 literę "D" dlatego jest jeszcze -1 (lub - 2 jeżeli chesz się również pozbyć spacji "D "
OpenOffice 4.1.5. Widows 10
Libre 4.2.5.2 Windows XP
Rafkus
 
Posty: 47
Dołączył(a): Cz kwi 12, 2018 10:26 pm

Re: Usuniecie pierwszego znaku w wierszu

Postprzez Jan_J » Wt lut 12, 2019 10:48 am

Albo zamiana z użyciem wyrażeń regularnych

Edycja / Znajdź i zamień
[x] Włącz wyrażenia regularne
Znajdź: ^.
Zamień na:
Tą metodą nie możesz pójść na żywioł zamieniając wszystko, bo każdy znak po kolei będzie pierwszym i w końcu stracisz wszystkie.
Zamiast tego, użyj na przemian [Znajdź następny] [Zamień] i tak do końca. Jeśli wpisów jest nie za dużo, to dasz radę.
Zaleta: od razy masz wartości wynikowe, bez wklejania z formuł
Wada: brak pełnej automatyzacji; nie da się zastosować tylko raz do każdej komórki.
JJ
LO (6.1|6.2) ∙ AOO 4.1.6 ∙ Python (3.7|2.7) ∙ Unicode 12 ∙ LATEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Fedora|CentOS|SUSE)
Jan_J
 
Posty: 3923
Dołączył(a): Pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Usuniecie pierwszego znaku w wierszu

Postprzez Jermor » Wt lut 12, 2019 3:35 pm

Idąc śladem proponowanym przez Jana_J
W "Znajdź" wpisz: (^.)(.+)
w Zamień na: $2
Wtedy możesz wykonać to na całym obszarze
AOO 4.1.6, LO 6.1.6 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że ktoś podał rozwiązanie.
Avatar użytkownika
Jermor
 
Posty: 747
Dołączył(a): So paź 12, 2013 11:09 am


Powrót do Calc

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości