[SOLVED] Nie działa MONEYTEXT

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego

[SOLVED] Nie działa MONEYTEXT

Postprzez leonov » Wt sty 08, 2019 8:07 am

Witam, od kilku wersji Libreoffice, nie działa makro MONEYTEXT z dodatku NUMBERTEXT.OXT wersja najnowsza 1.0.5 , ostatnia wersja Libre w której działa poprawnie to 6.0.7, po wpisaniu w komórkę =MONEYTEXT(A2), A2 to adres komórki, otrzymuje błąd #VALUE! , działa natomiast NUMBERTEXT, tłumaczy słownie OK ale bez zł, pomoże ktoś :crazy:
Ostatnio edytowano Wt sty 15, 2019 8:25 am przez leonov, łącznie edytowano 1 raz
LibreOffice 6.1.4, Windows 8.1
leonov
 
Posty: 2
Dołączył(a): Wt sty 08, 2019 7:20 am

Re: Nie działa MONEYTEXT

Postprzez Jermor » Wt sty 08, 2019 7:43 pm

Podaj drugi parametr funkcji "PLN"
=MONEYTEXT(A2;"PLN")
AOO 4.1.6, LO 6.1.3 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że ktoś podał rozwiązanie.
Jermor
 
Posty: 561
Dołączył(a): So paź 12, 2013 11:09 am

Re: Nie działa MONEYTEXT

Postprzez leonov » Pn sty 14, 2019 6:44 pm

Dzięki, działa formuła =MONEYTEXT(A2;"PLN"), ale co dziwne, robiąc to poprzez kreator funkcji (fX), uzupełniając poszczególne dane otrzymujemy takie coś MONEYTEXT(A1;pln), chociaż walutę wpisujemy dużą literą w arkuszu jest małą i brak cudzysłów. Dziwne jest też to że w starszych wersjach działa tylko tak =MONEYTEXT(A2) .
LibreOffice 6.1.4, Windows 8.1
leonov
 
Posty: 2
Dołączył(a): Wt sty 08, 2019 7:20 am

Re: [SOLVED] Nie działa MONEYTEXT

Postprzez Jermor » Wt sty 15, 2019 1:09 pm

Funkcja MONEYTEXT ma trzy parametry. Drugi musi podawać trzyznakowy symbol waluty (zgodny z systemem bankowym) wielkimi literami. Podanie małych liter skutkuje umieszczeniem ich przed liczbą, bez zamiany na postać słowną. Trzeci argument określa w jakim języku ma zostać podana wartość słowna, i te symbole muszą być podawane małymi literami.
Co do kreatora. Okienka "argumentów" sa przygotowane do wskazania, albo wpisania adresów komórek. Jeśli argumentem ma być ciąg znaków, to w tym okienku należy go wpisać w cudzysłowach.
Więcej o funkcji znajdziesz tutaj:
https://yestok.pl/lbo/y35.php
AOO 4.1.6, LO 6.1.3 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że ktoś podał rozwiązanie.
Jermor
 
Posty: 561
Dołączył(a): So paź 12, 2013 11:09 am


Powrót do Calc

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości