Libre office, tabela, wyśrodkuj w pionie

Użytkowanie edytora dokumentów

Libre office, tabela, wyśrodkuj w pionie

Postprzez torus08 » N sie 12, 2018 11:24 pm

Witam
Mam problem z opcją wyśrodkuj w pionie w tabeli. Tabela ma 2 kolumny i 6 wierszy. Nie działa mi opcja wyśrodkuj w pionie. Cokolwiek zaznaczę tj. "wyrównaj do góry", "wyśrodkuj w pionie" czy "wyrównaj do dołu" zawsze mam tekst ustawiony na górze tuż przy górnej belce danego wiersza. Nie wiem co źle robię.
tabela.png
.
LibreOffice 6.1 pod Debian testing
torus08
 
Posty: 3
Dołączył(a): N sie 12, 2018 11:12 pm

Re: Libre office, tabela, wyśrodkuj w pionie

Postprzez Jan_J » Pn sie 13, 2018 10:21 am

Sprawdź czy masz w komórkach ustawiony dodatni odstęp po zakończeniu akapitu. To może być przyczyna.
Jeśli Twoja sygnaturka jest aktualna, to winne mogą być także błędy w bardzo starej (2.4) wersji Writera, których nikt już nie będzie poprawiał. Obecnie mamy epokę Apache OpenOffice 4.1.5 i LibreOffice 5.4 / 6.0.
JJ
LO (5.4|6.0) ∙ AOO 4.1.5 ∙ Python (3.6|2.7) ∙ Unicode 11 ∙ LATEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Fedora|CentOS|SUSE)
Jan_J
 
Posty: 3664
Dołączył(a): Pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Libre office, tabela, wyśrodkuj w pionie

Postprzez torus08 » Pn sie 13, 2018 11:05 am

Sygnature poprawiłem.
Dodatni odstęp po zakończeniu akapitu czy to jest w PPM/Akapit/Wciecia i odstepy/odstępy:powyżej akapitu, poniżej akapitu?
LibreOffice 6.1 pod Debian testing
torus08
 
Posty: 3
Dołączył(a): N sie 12, 2018 11:12 pm

Re: Libre office, tabela, wyśrodkuj w pionie

Postprzez Jan_J » Pn sie 13, 2018 12:09 pm

Tak, ale to dotyczy każdego tego akapitu, w którym jest kursor. Więc (a) zaznaczyć tabelę i wyzerować parametr(y). Albo (b) ustawić je na zero dla nazwanego stylu przypisanego do zawartości rubryk, o ile preferujesz formatowanie przez style.
Style anonimowe/bezpośrednie zawsze mają pierwszeństwo przed właściwościami stylów nazwanych. Wobec tego (b) nie zadziała jeśli (a) ma niezerowe odstępy.
JJ
LO (5.4|6.0) ∙ AOO 4.1.5 ∙ Python (3.6|2.7) ∙ Unicode 11 ∙ LATEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Fedora|CentOS|SUSE)
Jan_J
 
Posty: 3664
Dołączył(a): Pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Libre office, tabela, wyśrodkuj w pionie

Postprzez torus08 » Pn sie 13, 2018 2:55 pm

Dziękuję za odpowiedź.
Ze swojej strony dodam, że pomogła również opcja: Narzedzia główne - zmiejsz interlinie akapitu. Po kliknięciu kilkakrotnie zmniejszenia oraz powiększenia. Linie się wyśrodkowały.
pozdrawiam
LibreOffice 6.1 pod Debian testing
torus08
 
Posty: 3
Dołączył(a): N sie 12, 2018 11:12 pm


Powrót do Writer

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości