Dzień dobry!
No i tak jak podejrzewałem - nie bardzo widzę możliwość zastosowania proponowanego rozwiązania. Opiszę więc do czego moja baza ma służyć co pozwoli zrozumieć bardziej mój pomysł. Tutaj link do pobrania z dysku Google, bo jest za duża aby ja załączyć bezpośrednio:
https://drive.google.com/file/d/1qE7V0G ... sp=sharingOtóż baza ma być "dekoderem" tzw. numerów adresowych stosowanych w Lasach Państwowych (PGL LP). Numery te służą miedzy innymi do zakodowania na plakietce do znakowania drewna numeru dyrekcji, nadleśnictwa i leśnictwa. Jak na załączonym zdjęciu

Oto krótki opis takiej płytki:
"Plakietki, płytki, oznaczniki do drewna. Już od wielu lat zastępują odbijane metalowymi czcionkami wymazanymi smarem numery drewna. Małe plastikowe prostokąty przybite do drewna specjalnym młotkiem. Na każdej dłużycy i na każdym stosie jest taka plakietka. Znajduje się na niej numer kolejny napisany większymi cyferkami, a poniżej jest zakodowany liczbami adres. Można po nim poznać dyrekcję lasów, nadleśnictwom i leśnictwo." Kod zbudowany jest z 2 cyfr numeru rdLP, 2 cyfr numeru nadleśnictwa i 2 cyfr numeru leśnictwa.
Problemem jest to, że nigdzie nie ma listy zawierającej wszystkie adresy leśne i "przeciętny Kowalski" nie ma możności sprawdzić skąd dane drewno do niego przyjechało.

Wśród tych "przeciętnych Kowalskich" są również pracownicy PGL LP bowiem każdy z nich zna na ogół numer swojej dyrekcji, nadleśnictwa, obrębu i leśnictwa. I numery wszystkich leśnictw własnego nadleśnictwa. Na ogół zna także numery wszystkich nadleśnictw własnej dyrekcji. I na tym koniec. Ja chciałbym to zmienić, tak aby każdy przepisując do formularza numer z plakietki mógł w rezultacie otrzymać w raporcie jego rozwinięcie w postaci nazw: dyrekcji, nadleśnictwa, obrębu i leśnictwa.
PS. Wcześniej pisałem o czterech parametrach. Zmniejszyłem ich ilość do trzech bo wszak płytka nie zawiera numeru obrębu leśnego. O czym wcześniej zapomniałem...

PPS. Gdyby ktoś poddawał w wątpliwość sens takiej bazy mówiąc: "To nie wystarczy lista?", to informuję, że dyrekcji jest 17, nadleśnictw 430 a leśnictw 5282. Jest w czym szukać "na piechotę".

LibreOffice 6.0.5.2 na Windows 7 Professional / LibreOffice 6.0.5.2 na Windows 10 Home