[SOLVD] Brak przycisku Utwórz tabeli przestawnej

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
Jactra

[SOLVD] Brak przycisku Utwórz tabeli przestawnej

Post autor: Jactra »

W Calc ->Dane -> Tabela przestawna mam tylko szare : odśwież i usuń. Nie mam natomiast od wersji 5.1.4 UTWÓRZ....
Czy coś się zmieniło ? Nie mogę tworzyć tabel przestawnych. Czy to tylko u mnie ?
LibreOffice 5.0.2 /Vista Bussines
Awatar użytkownika
quest-88
Kontakt:

Re: Tabele przestawne

Post autor: quest-88 »

Odpowiedź znalazłem w Googlach w 0,23 sekundy.

https://ask.libreoffice.org/en/question ... te-button/
https://ask.libreoffice.org/en/question ... ot-tables/

Opcja tworzenia jest w menu Wstaw > Tabela przestawna.
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Jactra

Re: [SOLVD] Brak przycisku Utwórz tabeli przestawnej

Post autor: Jactra »

Dzięki.
Tylko po co tak zmieniają. Przyzwyczaiłem się, że DANE -. Tabela przestawna itd...
LibreOffice 5.0.2 /Vista Bussines
Jan_J

Post autor: Jan_J »

Bez zmian nie ma postępu. Spójrz na świeżo: czy nowy układ menu jest bardziej logiczny od poprzedniego?
JJ
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Awatar użytkownika
quest-88
Kontakt:

Post autor: quest-88 »

Dobre pytanie. Sam się nad tym zastanawiałem. Czy jest bardziej logiczny? Tak. Czy jest spójny? Nie.

Dlaczego jest Wstaw > Tabela przestawna, a jednocześnie jest po staremu Dane > Autofiltr / Sumy częściowe / Formularz? Wszystko to się wstawia i powinno być w nowym menu. Można to oczywiście wytłumaczyć "brakiem czasu na przemeblowanie całości". Jak będzie finalnie, to się dopiero okaże.
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
ODPOWIEDZ