Kiedyś całkiem dobrze radziłem sobie z Microsoft Office, później miałem sporą przerwę, i sporo wiedzy uleciało. Jako że wracam do zabawy pakietami biurowymi, zdecydowałem się Apache OpenOffice i mam pierwsze problemy:
Potrzebuje użyć korespondencji seryjnej, w taki sposób, by stworzyć dwa te same dokumenty na jednej stronie A4, do różnych adresatów(dwa wiersze z Apache OO Calc). Za każdą iteracją chce użyć dwóch rekordów, a nie jednego. Czy jest taka możliwość? Jeśli tak to jak to zrobić?
Na razie rozwiązałem to tak ze na drugim arkuszu w Calc'u kopiuję tabelę ręcznie po połowie, tak że do jednego wiersza w arkuszu drugim daję dwa wiersze z pierwszego arkusza.
Korespondencja Seryjna. Dwa rekordy w jednej iteracji
Korespondencja Seryjna. Dwa rekordy w jednej iteracji
Ostatnio zmieniony pt lut 26, 2016 10:57 pm przez flashmash, łącznie zmieniany 1 raz.
OpenOffice 3.1 na Windows Vista
Re: Korespondencja Seryjna. Dwa rekordy w jednej iteracji
Dane do jednego listu seryjnego muszą być w jednym rekordzie.
Na 1 kartce papieru możesz wydrukować kilka listów.
Przykładowo przygotowuję wizytówkę w writerze na A5 poziomo.
A drukuję 8 na 1 kartce A4. Czyli wizytówka ma rozmiary A7 i ma powierzchnię 4 razy mniejszą od przygotowanej na A5.
W twoim przypadku najprościej jest:
1) przygotować list na A5 poziomo lub pionowo
2) drukować 2 listy na 1 kartce papieru A4
jak wyskoczy okienko po przygotowaniu korespondencji seryjnej już do drukowania to
w zakładce układ strony wpisać stron na arkusz 2 oraz wybrać uwzględniać tylko prawe(przednie strony), tak jest w AOO4.1.2
Na 1 kartce papieru możesz wydrukować kilka listów.
Przykładowo przygotowuję wizytówkę w writerze na A5 poziomo.
A drukuję 8 na 1 kartce A4. Czyli wizytówka ma rozmiary A7 i ma powierzchnię 4 razy mniejszą od przygotowanej na A5.
W twoim przypadku najprościej jest:
1) przygotować list na A5 poziomo lub pionowo
2) drukować 2 listy na 1 kartce papieru A4
jak wyskoczy okienko po przygotowaniu korespondencji seryjnej już do drukowania to
w zakładce układ strony wpisać stron na arkusz 2 oraz wybrać uwzględniać tylko prawe(przednie strony), tak jest w AOO4.1.2
AOO 4.1.7 na WIN7; LO 6.3.2 portable
Re: Korespondencja Seryjna. Dwa rekordy w jednej iteracji
Dzięki, działa. Zrobiłem tak jak mówiłeś, zrobiłem formatkę na stronie A5 i drukuje na A4, ale jak dam do druku to z pięciu stron robi mi się dziewięć. Dopiero jak wybiorę uwzględnij tylko strony przednie/prawe to jest tak jak powinno być.
OpenOffice 3.1 na Windows Vista