Stopień pogrubienia czcionki

Użytkowanie edytora dokumentów
Rostov

Stopień pogrubienia czcionki

Post autor: Rostov »

Chciałbym zapytać, czy da się w jakiś sposób zmienić w Writerze stopień pogrubienia czcionki. Korzystamy bowiem z monitorów o różnej rozdzielczości i to, co na papierowym wydruku wygląda wyraźnie, w wersji elektronicznej, na monitorze, nie zawsze takie jest. Szczególnie, gdy piszemy coś czcionką o z góry określonym kroju i wielkości. Niektóre wyrazy pogrubione być muszą, jednak w tej postaci zbyt wyraźnie nie wyglądają. Sprawę rozwiązałby trochę mniejszy stopień pogrubienia czcionki. Jednak mam wrażenie, że w Writerze da się to zrobić tylko w jeden sposób. A może jednak się mylę i są jakieś ustawienia bardziej zaawansowane, które umożliwiają dokonanie takiej zmiany?
Apache OpenOffice 4.1.4 (portable) | Windows 7 Home Premium (x64)
loofice

Re: Stopień pogrubienia czcionki

Post autor: loofice »

Tak aczkolwiek wymaga to rekompilacji pakietu.
OpenOffice 2.4 pod Ubuntu 9.04
Rostov

Jak to zrobić? Korzystam z wersji portable.
Jan_J

Post autor: Jan_J »

Dobrze zaprojektowany font ma grubości linii zaprojektowane osobno dla każdej zaprojektowanej wielkości (stopnia) pisma. Zróżnicowanie grubości, czy też wagi, ciężaru, jak to bywa nazywane w branżowym języku, następuje poprzez wspólne zaprojektowanie całej rodziny fontów, z których każdy odpowiada jednej odmianie danego kroju.
Przy skalowaniu płynnym -- o ile w danym środowisku jest możliwe -- gubi się te subtelności. Nie bardzo bym liczył na osiągnięcie płynnego skalowania we Writerze, ale nawet gdyby, to z przyczyn wymienionych wyżej uważam, że nie warto z niego korzystać.
Technicznie rzecz biorąc, istnieje możliwość matematycznej parametryzacji kształtu kresek stosownie do grubości pisma wyrażonej np. w skali od 0 do 100%. Ale nie mam wiedzy dot. wewnętrznej reprezentacji fontów, by stwierdzić, czy bywa ona praktykowana. Sądzę, że nie, z wyjątkiem systemów eksperymentalnych.
Słaba widoczność pisma na ekranie to osobny problem. Fonty dla druku i do czytania ekranowego "pracują" w różnych warunkach (rozdzielczość obrazu, oświetlenie, interpolacja) i stosownie do nich winny być projektowane. W nowoczesnych fontach istnieje pojęcie hintingu (np. https://en.wikipedia.org/wiki/Font_hinting), która to operacja pozwala optymalizować czytelność także na urządzeniach o niskiej rozdzielczości. Być może należałoby do pracy wybrać font o dobrym hintingu?
JJ
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Rostov

Niestety, font mam narzucony odgórnie i nic w tej materii nie mogę zmienić.
ODPOWIEDZ