Ustawienie różnych czcionek w teście
Ustawienie różnych czcionek w teście
Piszę swój pierwszy dłuższy tekst w OpenOffice Writer – jest to takie kilkudziesięciostronicowe opowiadanie. Mam jednak pewien problem. Otóż w tekście powtarzają się pewne elementy, które mają takie same ustawienia czcionek, np. gdy coś piszę w cudzysłowie, czasami w ramce, coś jeszcze innego jest powiększonym i wytłuszczonym drukiem itd. Obecnie za każdym razem ustawiam pożądane czcionki. Jednak jest to bardzo uciążliwe. Czy można to jakość zautomatyzować? Z góry dzięki i proszę się nie śmiać, jeżeli można zrobić to w prosty sposób, bo nie jestem najmłodszą osobą 

Open Office 3.4 / Microsoft Windows 7
Re: Ustawienie różnych czcionek w teście
Można to zrobić w bardzo prosty sposób. Wystarczy zdefiniować nowe style, np. cytaty, ramki, wytłuszczenia i ustawić dla nich odpowiednie formatowanie. Potem wystarczy je użyć w odpowiednim fragmencie tekstu.
Open Office 3.4.1 z Windows 8.1
Dziękuję za odpowiedź. Szukałem trochę w internecie na ten temat, ale nie za bardzo mi to idzie.
Wciśnij F11 lub taką ikonkę po lewej stronie (pod ikoną nowego dokumentu). Tam możesz tworzyć nowe style.
OK. Wyskakuje mi nowe okienko „Style i formatowanie” tylko jak tam dodać nowy styl?
Dziękuję już jest wszystko jasne
W moim wieku opanowanie nowych technologii nie przychodzi już tak łatwo. Pozdrawiam.

Fajnie, że pomogłem. Jakbyś miał jeszcze jakieś pytania, to chętnie coś podpowiem.