Witam,
Czy w LibreOffice jest możliwość zrobienia takiej piramidy?
Przeszukałem Google i forum, ale znalazłem tylko dla pakietu Office, a zadanie musi być wykonane w LibreOffice.
Z góry dziękuję za pomoc.
Jako grafikę?
Większość współczesnych edytorów tzw. grafiki wektorowej obsługuje się bardzo podobnie. Nie mówię o ergonomii ani liczbie dodatkowych bajerów, tylko o podstawowych zasadach: masz układ współrzędnych, kształty, teksty, kolory. I możesz grupować, scalać, obcinać.
Gotowy obrazek winien dać się przesuwać, skalować, kopiować jako całość, bez zaznaczania w stylu „zaznacz wszystko”. Taki efekt osiągniesz grupowaniem elementów.
W Open albo LibreOffice służy do tego Draw. Gdybym miał sam rysować, użyłbym Inkscape. Nie ma nic wspólnego z pakietami biurowymi, ale jest poręczny. I lżejszy w użyciu od Draw-a.
Jest także inna, mniej prawdopodobna możliwość, że chodzi Ci o wykres, tzn. trzeba to narysować jako prezentację danych tabelarycznych, a nie jako dzieło ręczne. Tu współrzędne, kolory, a do pewnego stopnia także reguły kreślenia tekstów (gdzie co napisać, jak wyrównywać) winny być zautomatyzowane na podstawie jakichś przesłanek. Jest to trudniejsze zadanie, dałoby się ogarnąć programem graficznym wyposażonym w język skryptowy, albo językiem skryptowym wyposażonym w wygodny moduł graficzny: Gnuplot, Matlab, Scilab, Octave, Matplotlib. Draw się wtedy nie nada, chyba żeby się bardzo uprzeć.
Ale coś mi się zdaje, że chodzi Ci o Draw-a i ręczne przygotowanie rysunku.
JJ LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Może i mógłbym coś doradzić co do Draw, ale grafika melduje Error.
Ubuntu 20.04 — OpenOffice 4.1.10 Zanim zastosujesz się do jakiejś rady, zrób kopię zapasową dokumentu, którego ona ma dotyczyć.
Wskazówka: w dokumentach używam czasem niestandardowych, bezpłatnych czcionek Gentium i Lato
Ja bym zrobił paski równej wysokości w różnych kolorach, przytulił je do siebie w pionie, opatrzył napisami, zgrupował napisy z tłami w ramach poszczególnych grup, zgrupował całość, a na końcu użył trójkątnej maski do obcięcia tego, co wystaje.
Naprawdę nie jest istotne, jakiego programu do tego użyjesz.
JJ LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)