Natknąłem się na dziwny błąd.
Popatrzcie w załączeniu.
W pliku są dwie zakładki:
dane : tu są nazwiska i przypisana im liczba
zestawienie: tu kopiują się nazwiska z zakładki dane i funkcja WYSZUKAJ.PIONOWO ma zwrócić przypisaną im liczbę.
Wszędzie jest ta sama formuła, ale od literki Q (w alfabecie) funkcja nie zwraca żadnej liczby.
Dziwne.
Czy to ja robię błąd? czy błąd jest w OpenOffice?
Ktoś mi na to odpowie?
Dziwny błąd funkcji WYSZUKAJ.PIONOWO
Dziwny błąd funkcji WYSZUKAJ.PIONOWO
- Załączniki
-
- wyszukaj_błąd.ods
- błędy w wyszukiwaniu
- (15.55 KiB) Pobrany 196 razy
OpenOffice 4.1 na Windows 7
Re: Dziwny błąd funkcji WYSZUKAJ.PIONOWO
Zajrzyj do helpa albo technicznego opisu funkcji wyszukujących, żeby zrozumieć, jak uporządkowanie katalogu wpływa na wynik, i jak przekazać funkcji opcje dot. założeń o uporządkowaniu.
Domyślnie zakłada się, że klucze w katalog są uporządkowane niemalejąco. Stosowane w takim przypadku metoda jest szybsza, ale w przypadku, kiedy klucza nie ma w spisie, zwracana jest pozycja, w której mógłby się on znaleźć. W przypadku, kiedy klucze się powtarzają, zwracane są dane z któregoś rekordu o tym kluczu.
Przy przeszukiwaniu nieuporządkowanym brak klucza generuje błąd, a w przypadku powtórzeń zwracane są dane z pierwszego w kolejności rekordu o danym kluczu.
Jeżeli spis nie jest uporządkowany, ale wyszukujemy tak, jakby był uporządkowany, to wyniki są nieprzewidywalne.
Domyślnie zakłada się, że klucze w katalog są uporządkowane niemalejąco. Stosowane w takim przypadku metoda jest szybsza, ale w przypadku, kiedy klucza nie ma w spisie, zwracana jest pozycja, w której mógłby się on znaleźć. W przypadku, kiedy klucze się powtarzają, zwracane są dane z któregoś rekordu o tym kluczu.
Przy przeszukiwaniu nieuporządkowanym brak klucza generuje błąd, a w przypadku powtórzeń zwracane są dane z pierwszego w kolejności rekordu o danym kluczu.
Jeżeli spis nie jest uporządkowany, ale wyszukujemy tak, jakby był uporządkowany, to wyniki są nieprzewidywalne.
JJ
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)