witam czy w openoffice można i jak zrobić w tekście aby przy zmianie jednego wpisu inne powiązane automatycznie ulegały także zmianie np.
1. pisze projekt zarządzenia i np. par. 1 abc; a dalej w tekście że stosuje się przepis właśnie tego par. 1; chodzi mi że jak zmieni się numer par. np. z 1 na 2 to w tym drugim miejscu też będzie 2;
2. W pozwie wzorcowym podaję syg. akt np. 64/14 i dalej w tekście jest jeszcze kilka razy podawana - czy można tak zrobić że w konkretnym pozwie (piśmie) podany raz numer tej sygnatury na jego poczatku w dalszej części pisma (pozwu) będzie powtórzony taki sam. pozdrawiam
Automatyczne powtarzanie wpisów po zmianie jednego
Automatyczne powtarzanie wpisów po zmianie jednego
windows xp, libreoffice 4.2
Re: Automatyczne powtarzanie wpisów po zmianie jednego
Można, ale taki numer nie może być tekstem.
Przejrzyj Wstaw/Pola/Inne/Dokument/Odsyłacze/Wstaw|Użyj odwołania, a także ustawianie i wykorzystywanie zmiennych (jednorazowe, jak sygnatura) oraz sekwencji (do numerowania rozproszonych obiektów, jak rysunki, ale możesz tworzyć własne).
Jeżeli chcesz wymusić odświeżenie / aktualizację (czasem automatyczna działa zbyt rzadko): Narzędzia/Aktualizuj albo F9.
Plus help do tych funkcji; nie jest zbyt czytelny, ale zawsze coś wyjaśni.
Przejrzyj Wstaw/Pola/Inne/Dokument/Odsyłacze/Wstaw|Użyj odwołania, a także ustawianie i wykorzystywanie zmiennych (jednorazowe, jak sygnatura) oraz sekwencji (do numerowania rozproszonych obiektów, jak rysunki, ale możesz tworzyć własne).
Jeżeli chcesz wymusić odświeżenie / aktualizację (czasem automatyczna działa zbyt rzadko): Narzędzia/Aktualizuj albo F9.
Plus help do tych funkcji; nie jest zbyt czytelny, ale zawsze coś wyjaśni.
JJ
LO (26.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 17 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (26.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 17 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Re: Automatyczne powtarzanie wpisów po zmianie jednego
.. dzięki spróbuję w najbliższym czasie.pozdrawiam
... ale niestety nie mogę tej pomocy efektywnie wykorzystać czy można tak krok po kroku jak to zrobić.. pozdrawiam .
... ale niestety nie mogę tej pomocy efektywnie wykorzystać czy można tak krok po kroku jak to zrobić.. pozdrawiam .
windows xp, libreoffice 4.2