prowadzenie magazynu

Użytkowanie pakietu jako całości
Mariusz K.

prowadzenie magazynu

Post autor: Mariusz K. »

Dzień dobry

Na początku przedstawię problem i założenia:
wraz z żoną prowadzimy mały sklepik www, w ofercie mamy ok 70 radzi produktów i jak to w sklepie czasami czegoś brakuje - a być powinno:)
Próbowaliśmy różnych metod kontroli stanów ale jak na razie wszystko zawodzi dlatego pomyślałem o tym, że może komputer przyjdzie z pomocą
Nie wiem co lepiej wykorzystać - arkusz kalkulacyjny czy bazę danych (rozwiązania komercyjne nie wchodzą w grę - są zbyt rozbudowane a cena niedatowana do potrzeb)
Na pewno będą potrzebne 3 tabelę
1 tabela to nazwy towarów i stany początkowe i stan aktualny
2.to kanały sprzedaży (sklep www, aukcje internetowe, sprzedaż osobista
3. to arkusz w którym będzie wprowadzana sprzedaż (data, rodzaj towaru - nazwa będzie wybierana z tab 1 kolejna kolumna to sposób sprzedaży - typ pobierany z tab 2 i na koniec sprzedana ilość)

Teraz najważniejsze pytanie - jak się za to zabrać?co lepsze baza danych (moja wiedza jest zerowa na ten temat) arkusz kalkulacyjny (tu idzie mi lepiej)

Dziękuję za pomoc
Mariusz
UBUNTU + LibreOffice 4.3.7.2
Jan_J

Re: prowadzenie magazynu

Post autor: Jan_J »

Lepsza baza danych, zwłaszcza że jeśli sklep(ik) internetowy, to i tak baza z ofertą już istnieje.
Arkusz jest dobry do prototypów, ale potem bardzo łatwo zrobić sobie bałagan.
Baza wymaga większego wysiłku na wstępie, lecz użytkowanie sprawia mniej problemów, bo nie kopiuje się danych w tę i we wtę, wszystko robi sięautomatycznie. Do niektórych analiz można zresztą wykorzystać także arkusz, a dane importować z bazy.
JJ
LO (26.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 17 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Mariusz K.

a w jaki sposób się za to zabrać?? jak już wspominałem zupełnie nie znam się na bazach danych, wiem że trzeba założyć tabelę a później ustawić zależności ale to niestety tyle. Baza sklepu jest bardzo szczegółowa przy tym projekcie nie jest to wymagane - towar przychodzi w kilku kategoriach (rajstopy wzorzyste, rajstopy gładkie, podkolanówki, pończochy itd) aby ułatwić sprzedaż na potrzeby sklepu są rozbicia na kolory, rozmiar, wzór - w celu kontroli nie potrzebuję aż taki szczegółów.

co warto przeczytać, może jakieś tutoriale, aby zrozumieć samą idę - później to raczej powinno samo pójść - projekt nie jest skomplikowany

pozdrawiam
Mariusz
Jan_J

Jeżeli temat jest do ogarnięcia w głowie, to być może arkusz na początek wystarczy. Ale mam wątpliwości.

Problem polega na tym, że rozwiązana oparte na arkuszach, ogólniej: na plikach, mają tendencję do zaśmiecania się. Ktoś gdzieś robi kopię, gdzieś opracowuje wariant, spieszy się więc nie pamięta gdzie go zapisał, mamy potem całość rozbitą na 2 pliki w sposób trudny do zszycia.

Uwzględniając specyfikę pracy ze skoroszytem -- ktoś kiedyś przeciągnie jakieś komórki w inny obszar, kiedy indziej wytnie i wklei -- czy zdaje sobie sprawę ze zmian, jakie dokonały się wewnątrz formuł korzystających z tych komórek?

Arkusz to niezłe narzędzie do doraźnych analiz, zwłaszcza kiedy nie bardzo wiadomo czego szukać. Do zarządzania na produkcji warto mieć coś solidniejszego.

Baza wymaga pewnego wysiłku na starcie. A potem jest łatwiej, i nie bałagani się w trakcie eksploatacji.

Jest książka, Miguel Hernandez Bazy danych dla zwykłych śmiertelników. Tytuł adekwatny do zawartości. Polecam niespecjalistom, którzy muszą coś zrobić z bazą danych albo o niej porozmawiać ze specjalistą. Ostatnie wydanie bodajże w 2009 roku.

Taka wiedza jest wieczna, ale trzeba ją przełożyć na praktykę. Wtedy przydadzą się podręczniki systemów użytkowych i tutoriale. Niestety, ich właściwością jest szybka dezaktualizacja.
Kiedyś niezłe materiały instruktażowe video robił kpt. Karol Kreński (Mimooh) ze Szkoły Głównej Straży Pożarnej. //edit: odnośniki kilka postów niżej.
JJ
LO (26.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 17 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Mariusz K.

zapytam wprost - czy stworzenie takiego rozwiązania będzie jakoś bardzo kłopotliwe?
swojego czasu potrzebowałem nauczyć się projektowania stron i udało się - to co chciałem zrobiłem, to samo z układaniem kafli na podłodze jednak są rzeczy, których czasami nie warto robić bo w perspektywie czasu nakład przewyższa rezultat (jestem zdania , że jak się chce to się da)
W głowie mam już to poukładane tylko brakuje wiedzy jak z pomysłu zrobić coś co działa

Pozd Mariusz
Jan_J

Znajomość idei bazy pomoże każdemu, kto robi w handlu, w logistyce albo w usługach. Ale opracowanie dobrego interfejsu/formularzy może być inwestycją przewyższającą zyski. Zależy jaką się ma smykałkę i do czego.
Z tym że jest to inwestycja jednorazowa. W przeciwieństwie do skoroszytów, które trzeba będzie poprawiać co rusz.
JJ
belstar

Post autor: belstar »

Może na początek
http://vimeo.com/2956747
LibreOffice 5.1.2.2 Ubuntu 16 LTS
Jan_J

JJ
Mariusz K.

dokładnie coś takiego chcę zrobić ale już widzę, że nie będzie łatwo:( pomęczę się jeszcze z tym troszkę i zobaczymy czy coś z tego będzie.

Dziękuję za pomoc Mariusz
rewizja88

Post autor: rewizja88 »

Tu możesz poczytać trochę o prowadzeniu magazynów i o ich obsłudze http://www.transportwewnetrzny.pl/obsluga-magazynu/ . Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrawiam
OpenOffice 3.1 na Windows Vista
ODPOWIEDZ