Wyszukaj wiersz po telefonie, nazwisku....

Dyskusje dotyczące tworzenia makropoleceń, pisania skryptów oraz programowania przy użyciu UNO
opony.net

Wyszukaj wiersz po telefonie, nazwisku....

Post autor: opony.net »

Witajcie,
To znowu ja. Użytkownik MO excel ale wspierający kolegów działających na OO i to tylko w zakresie podstawowym.
Chcę im zrobić taką tabelkę:
A1 B1 C1 D1 E1 F1
DATA / KTO / TOWARY / MARKA / NAZWISKO KLIENTA / TELEFON

Wierszy w dół będzie dużo i dlatego chciałem im ułatwić życie formularzykiem (w excelu bym go nazwał user form) i przyciskiem SZUKAJ.
Jak ma to działać?
Formularzyk sobie widnieje na górze arkusza i zawiera dwa okienka : górne z listą wyboru MARKA / TELEFON / NAZWISKO, pod spodem pole do wpisania np KOWALSKI i przycisk szukaj.
Wyszukanie przenosi nas do wiersza w którym się pojawia wpisane nazwisko.
Ewentualnie mógłbym zrezygnować z górnego okienka i byłoby tylko jedno ale wtedy makro musiałoby szukać w całym arkuszu po wszystkich możliwościach (czyli np KOWALSKI może być też marką towaru).
Wtedy makro wyświetlałoby pod sobą wszystkie wiersze w których znajdzie wpis KOWALSKI.
Do tego jakiś przycisk WRÓĆ / KONIEC SZUKANIA - powrót do normalnego wyświetlania arkusza.

Nie widziałem nigdzie takiego czegoś na naszym forum.
Może ktoś ma w swoich "zasobach"

Z góry dzięki
OpenOffice 3.1 na Windows XP
Raknor
Kontakt:

Re: Wyszukaj wiersz po telefonie, nazwisku....

Post autor: Raknor »

Coś takiego? -> http://forum.openoffice.org/pl/forum/vi ... 2723#p2723
Czy koniecznie musi być to makro?
LibreOffice 5.1.6 (64bit)
Kubuntu 16.04 (64bit)
Wszelkie uwagi lub chęć udziału przy polonizacji LibreOffice proszę kierować na adres: pol_lo at pro.wp.pl
opony.net

Re: Wyszukaj wiersz po telefonie, nazwisku....

Post autor: opony.net »

Sprawdzę dopiero jutro w pracy bo w domu nie mam OO ale czy to da możliwość przejść do właściwej linii?
Pytam bo mnie po wyszukania będzie zależało na wprowadzeniu zmiany czyli znalazłem tego kowalskiego po jego numerze telefonu i w danej linii w kolumnie np G chcę dopisać ODBIÓR OSOBISTY.

A.
OpenOffice 3.1 na Windows XP
ODPOWIEDZ