[SOLVED] Zamiana słow
-
niezmiennie
[SOLVED] Zamiana słow
Witam, czy jest możliwość zamiany danego słowa w całym dokumencie? W sensie mam słowo Ela które występuje x trazy w dokumencie i chcę go zmienić na słowo Ala w całym dokumencie, to żeby nie robić tego ręcznie da się to zrobić za jednym kliknięciem?? Z góry dziękuje za odpowiedź
Open Office 3.3.0 Windows XP
Re: Zamiana słow
1. Edycja → Znajdź i zamień (w starych wersjach OOo powinno wystarczyć Ctrl+F)
2. W pole „Szukaj” wpisujesz:
\<Ela\>
3. W pole „Zamień na” wpisujesz:
Ala
4. Zaznaczasz „Uwzględnij wielkość liter” dla pewności (nie powinno być konieczne, ale…)
5. Klikasz „Więcej opcji” i zaznaczasz „Wyrażenie regularne” (to bardzo, ale to bardzo ważne!)
6. Klikasz „Zamień wszystko”
Operację powtarzasz dla wszystkich form odmienionych (Eli, Elę itp.).
Zapis \< i \> spowoduje, że pakiet znajdzie wyraz „Ela”, ale nie „kapelan”, nie „elaborat” i nie „kapela”.
Jeżeli używasz Apache OpenOffice 3.4, to zamiast \< i \> wpisz \b i \b.
2. W pole „Szukaj” wpisujesz:
\<Ela\>
3. W pole „Zamień na” wpisujesz:
Ala
4. Zaznaczasz „Uwzględnij wielkość liter” dla pewności (nie powinno być konieczne, ale…)
5. Klikasz „Więcej opcji” i zaznaczasz „Wyrażenie regularne” (to bardzo, ale to bardzo ważne!)
6. Klikasz „Zamień wszystko”
Operację powtarzasz dla wszystkich form odmienionych (Eli, Elę itp.).
Zapis \< i \> spowoduje, że pakiet znajdzie wyraz „Ela”, ale nie „kapelan”, nie „elaborat” i nie „kapela”.
Jeżeli używasz Apache OpenOffice 3.4, to zamiast \< i \> wpisz \b i \b.
Mój blog o używaniu LibreOffice
LibreOffice 4.2.6, Debian testing amd64
-
niezmiennie
Re: [SOLVED] Zamiana słow
Wyrażenie wariantoweMinio pisze:Operację powtarzasz dla wszystkich form odmienionych (Eli, Elę itp.).
Kod: Zaznacz cały
\<El(a|i|ę|ą|u)\>Kod: Zaznacz cały
\<El[aięąu]\>JJ
LO (26.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 17 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (26.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 17 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Jan_J: jeżeli masz na myśli backreference ($1 itd.), to masz rację tylko w teorii. W praktyce da się tylko w Calcu. Oraz we Writerze z Apache OpenOffice 3.4.
LibreOffice ma błąd, odziedziczony jeszcze po OOo 2.x, polegający na tym, że backreferences nie są ewaluowane jeśli w wyszukiwanym ciągu znaków znajdują się word boundaries. Zobacz bug #53290.
Użytkownik niezmiennie deklaruje używanie OOo 3.3, więc u niego ten błąd też występuje.
Oczywiście można ten problem obejść makrem lub dodatkiem Alt Search & Replace. Ale szybciej będzie zrobić w pięciu przebiegach, tak jak poradziłem.
LibreOffice ma błąd, odziedziczony jeszcze po OOo 2.x, polegający na tym, że backreferences nie są ewaluowane jeśli w wyszukiwanym ciągu znaków znajdują się word boundaries. Zobacz bug #53290.
Użytkownik niezmiennie deklaruje używanie OOo 3.3, więc u niego ten błąd też występuje.
Oczywiście można ten problem obejść makrem lub dodatkiem Alt Search & Replace. Ale szybciej będzie zrobić w pięciu przebiegach, tak jak poradziłem.
Mój blog o używaniu LibreOffice
Tak, to miałem na myśli. Ale nie upieram się co do 100% skuteczności w *Office, a w szczególności w Impress. Myślałem po prostu o wyrażeniach regularnych.
Przy okazji sprawdziłem, że we Writerze (OOo 3.3 oraz LO 3.6.1) odwołania wsteczne poprzez $1 itd. do grup (...) umieszczonych wewnątrz nawiasów \<... \> nie pracują. Jak zdjąć granice słów, zaczynają działać.
// No właśnie: ten bug, o którym wspominasz...
Przy okazji sprawdziłem, że we Writerze (OOo 3.3 oraz LO 3.6.1) odwołania wsteczne poprzez $1 itd. do grup (...) umieszczonych wewnątrz nawiasów \<... \> nie pracują. Jak zdjąć granice słów, zaczynają działać.
// No właśnie: ten bug, o którym wspominasz...
JJ