auto uzupełnianie danych + wysyłka @

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
Mar i już

Re: auto uzupełnianie danych + wysyłka @

Post autor: Mar i już »

Jermor pisze: śr mar 05, 2025 9:29 pm Wysyłam ci jeszcze bardziej zmodyfikowana wersję (3)...
Dzięki,
jeszcze nie zaktualizowałem wg tego co podesłałeś teraz, bo już zaczeliśmy wprowadzać dane do wersji wczesniejszej. I pojawił się nowy problem, o którym też nie pomyślałem.
O zdublowaniu się pozycji.
Czyli wyskakujące ostrzeżenie jeśli pojawi sie przedmiot o tym samym nr seryjnym w kolumnie G. Próbowałem to załatwić poprzez opcję poprawności danych, ale z jakiegos powodu, niezależnie co wprowadzałem, wyskakiwało ostrzeżenie.
Wiadomo, nie może być zablokowane wpisywanie takiego samego nr seryjnego, bo jest niewielkie prawdopodobieństwo, że dwa różne produkty mogą mieć ten sam nr. Ale okazało sie, że klienci sami podesłali nam różne listy, na których są te same produkty (zdublowane)
Windows 10
LibreOffice 25.2.0.3.
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Post autor: Jermor »

Przy poprawności danych możesz wybrać jeden z trzech komunikatów, jeśli zechcesz je zobaczyć.
  • Zatrzymaj — wtedy nie mozna wpisac treści niedozwolonych.
  • Ostrzeżenie — można wypisać treści niedozwolone, ale pojawi się komunikat, w którym można zaakceptować taki wpis. Domyślnym przyciskiem jest, odrzuć.
  • Informacja — jak powyżej, ale domyślnym przyciskiem jest zaakceptuj wpis.
AOO 4.1.15, LO 25.2.4 (x64) na Windows 11 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Mar i już

Jermor pisze: pn mar 10, 2025 2:29 pm Przy poprawności danych możesz wybrać jeden z trzech komunikatów, jeśli zechcesz je zobaczyć.
  • Zatrzymaj — wtedy nie mozna wpisac treści niedozwolonych.
  • Ostrzeżenie — można wypisać treści niedozwolone, ale pojawi się komunikat, w którym można zaakceptować taki wpis. Domyślnym przyciskiem jest, odrzuć.
  • Informacja — jak powyżej, ale domyślnym przyciskiem jest zaakceptuj wpis.
Wiem, ale wolałbym aby wyskakiwało ostrzeżenie jak jest zdublowana pozycja, a nie wyskakujące ostrzezenie z każdą wpisaną pozycją :) Może coś gdzieś źle zaznaczyłem?
Windows 10
LibreOffice 25.2.0.3.
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Nie wiem, jak sprawdzasz tę poprawność danych.
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Mar i już

Jermor pisze: pn mar 10, 2025 3:43 pm Nie wiem, jak sprawdzasz tę poprawność danych.
użyłem formuły dla kolumny

Kod: Zaznacz cały

COUNTIF(A:A; A1) = 1
w Dane-> Poprawność danych -> Kryteria
Ale za każdym razem wyskakuje ostrzeżenie podczas wprowadzanych danych. Nie ważne, czy jest zdublowany sn czy nie.
formułe znalazłem na necie oraz i AI mi zasugerowało takie rozwiązanie.

Poniżej plik który musiałem ocenzurować :) na którym juz pracujemy. Jest to zmodyfikowana wersja, która podesłałes jako 2. Dodałem kilka szczegółów.
Przy okazji zauważyłem kolejny błąd podczas wprowadzania sn. Jesli sn zaczyna sie od zera, z automatu sa zera usuwane. Zarównmo w formatowaniu komórki jako liczby jak i wszystkie
Załączniki
TESTOWE przypominajka o końcu terminu certyfikacji wzorcowania.ods
(86.78 KiB) Pobrany 12 razy
Windows 10
LibreOffice 25.2.0.3.
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Dziwne, że generuje ci ostrzeżenie. U mnie można wprowadzić dowolny numer. A jest tak dlatego, że w kolumnie G wpisałeś formułę, którą podałeś powyżej w poście. Ona sprawdza, czy liczba wystąpień liczby z odpowiadającej komórki A wynosi 1. A ponieważ w tej kolumnie znajdują się kolejne liczby porządkowe, to każda występuje tylko raz. Ostrzeżenie pojawi sie gdy kolumna na pozycji kolumny A nie ma liczby porządkowej.

Powinieneś zaznaczyć obszar od komórki G3 do końca przewidywanego zakresu i wpisać w formule (G:G;G3)

Co do zer. To nie jest wcale błąd. Tak działa arkusz gdy interpretuje wpis jako liczbę. Aby to zmienić, musisz sformatować kolumnę G jako tekstową, wówczas arkusz każdy wpis potraktuje jak tekst.
Ważne!
Mar i już

Jermor pisze: pn mar 10, 2025 5:57 pm Dziwne, że generuje ci ostrzeżenie. U mnie można wprowadzić dowolny numer. A jest tak dlatego, że w kolumnie G wpisałeś formułę, którą podałeś powyżej w poście. Ona sprawdza, czy liczba wystąpień liczby z odpowiadającej komórki A wynosi 1. A ponieważ w tej kolumnie znajdują się kolejne liczby porządkowe, to każda występuje tylko raz. Ostrzeżenie pojawi sie gdy kolumna na pozycji kolumny A nie ma liczby porządkowej.

Powinieneś zaznaczyć obszar od komórki G3 do końca przewidywanego zakresu i wpisać w formule (G:G;G3)

Co do zer. To nie jest wcale błąd. Tak działa arkusz gdy interpretuje wpis jako liczbę. Aby to zmienić, musisz sformatować kolumnę G jako tekstową, wówczas arkusz każdy wpis potraktuje jak tekst.
A sorki, faktycznie zapomniałem podmienić A na G. Ale mimo tej zmiany wyskakuje ostrzeżenie niezaleznie od wprowadzanych danych.
Sprawdzałem z (G:G;G3) , z COUNTIF(G:G; G3) > 1 , z COUNTIF(G:G; G3) = 1 i nie wiem czemu, dalej mam, niezaleznie od wartości, wyskakujące ostrzeżenie.
W wolnej chwili jeszcze raz sprawdzę. Wyczyszczę formatowania kolumny i powstawiam na nowo.
Co do zer, faktycznie, przy ustawieniu formatowania jako tekst nie znikają zera. Dzięki.
Windows 10
LibreOffice 25.2.0.3.
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Odsyłam ci twój przykład, w którym sprawdzanie działa.
U ciebie nie działa, bo głupia inteligencja nie wspomniała, że w polskiej wersji językowej musisz używać polskich nazw funkcji. No bo chyba nie ustawiłeś sobie w opcjach, że będziesz używał nazw angielskich.
Załączniki
TESTOWE przypominajka o końcu terminu certyfikacji wzorcowania.ods
(79.3 KiB) Pobrany 18 razy
Ważne!
Mar i już

Jermor pisze: wt mar 11, 2025 1:25 pm Odsyłam ci twój przykład, w którym sprawdzanie działa.
U ciebie nie działa, bo głupia inteligencja nie wspomniała, że w polskiej wersji językowej musisz używać polskich nazw funkcji. No bo chyba nie ustawiłeś sobie w opcjach, że będziesz używał nazw angielskich.
Miałem chwilę usiąść do tego. Pewnie znów coś robię źle, bo nadal mi nie działa te ostzrezenia ze zdublowanym nr seryjnym.
Niestety ostatnio nie mam czasu, żeby zasiąść do tego i posprawdzać dokładniej. Na razie projekt chwilo odkładam. Póżniej więcej potestuje, posprawdzam i pomarudzę.
Dziekuję za pomoc.
Windows 10
LibreOffice 25.2.0.3.
ODPOWIEDZ