[SOLVED] LibreOffice-nieskończone odzyskiwanie dokumentu
[SOLVED] LibreOffice-nieskończone odzyskiwanie dokumentu
Pracuję na: LibreOffice 4.1.1, Windows 7 64bit.
Podczas pracy na arkuszu Calc oraz dokumencie tekstowym nagle wszystkie pliki wyłączyły się i pojawił się komunikat: "Z powodu nieznanego błędu nastąpiła awaria LibreOffice. Wszystkie pliki zostaną zachowane. Przy następnym uruchomieniu LibreOffice pliki zostaną automatycznie odzyskane". Przy ponownym uruchomieniu pliki odzyskują się poprawnie, jednak przy próbie otworzenia plik zamyka się i ponownie pojawia się ww komunikat. I tak w kółko bez końca... Zainstalowałam aktualizację, przeinstalowałam program, ale to nic nie pomogło.
Dodam, że problem dotyczy jedynie plików Calc, prezentacje, dokumenty tekstowe działają poprawnie.
Z góry dziękuję za pomoc.
Podczas pracy na arkuszu Calc oraz dokumencie tekstowym nagle wszystkie pliki wyłączyły się i pojawił się komunikat: "Z powodu nieznanego błędu nastąpiła awaria LibreOffice. Wszystkie pliki zostaną zachowane. Przy następnym uruchomieniu LibreOffice pliki zostaną automatycznie odzyskane". Przy ponownym uruchomieniu pliki odzyskują się poprawnie, jednak przy próbie otworzenia plik zamyka się i ponownie pojawia się ww komunikat. I tak w kółko bez końca... Zainstalowałam aktualizację, przeinstalowałam program, ale to nic nie pomogło.
Dodam, że problem dotyczy jedynie plików Calc, prezentacje, dokumenty tekstowe działają poprawnie.
Z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony ndz wrz 15, 2013 9:09 pm przez katrine, łącznie zmieniany 1 raz.
LibreOffice 4.1.1. na Windows 7
Re: LibreOffice Calc - nieskończone odzyskiwanie dokumentu
To nie program się popsuł, tylko dokument. Więc przeinstalowanie nic nie da.
Libre ma katalog, w którym zapamiętuje automatycznie kopie dokumentów do odzyskania. Jest to katalog w zasobach użytkownika, gdzieś tam: c:\users\nazwa\appdata\roaming\libreoffice\4\user\ ... najprawdopodobniej temp. Wystarczy usunąć (jeżeli zawierał coś ważnego: raczej przenieść) plik dokumentu z tego katalogu. Gdyby nie pomogło, można usunąć katalog konfiguracji osobistej, tj. c:\users\nazwa\appdata\roaming\libreoffice (znowu przy założeniu, że nie ma tam istotnych rzeczy, np. bibliotek makr, baz danych, prywatnych fontów itp.)
A wcześniej warto po prostu nie zgodzić się na odzyskanie pliku.
Libre ma katalog, w którym zapamiętuje automatycznie kopie dokumentów do odzyskania. Jest to katalog w zasobach użytkownika, gdzieś tam: c:\users\nazwa\appdata\roaming\libreoffice\4\user\ ... najprawdopodobniej temp. Wystarczy usunąć (jeżeli zawierał coś ważnego: raczej przenieść) plik dokumentu z tego katalogu. Gdyby nie pomogło, można usunąć katalog konfiguracji osobistej, tj. c:\users\nazwa\appdata\roaming\libreoffice (znowu przy założeniu, że nie ma tam istotnych rzeczy, np. bibliotek makr, baz danych, prywatnych fontów itp.)
A wcześniej warto po prostu nie zgodzić się na odzyskanie pliku.
JJ
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Re: LibreOffice Calc - nieskończone odzyskiwanie dokumentu
Przy pierwszej ścieżce w folderze temp znajdował się plik tekstowy i jego usunięcie nic nie dało.
Usunęłam folder konfiguracji i pliki otwierają się już normalnie.
Dziękuję za pomoc
Usunęłam folder konfiguracji i pliki otwierają się już normalnie.
Dziękuję za pomoc

LibreOffice 4.1.1. na Windows 7
Re: [SOLVED] LibreOffice-nieskończone odzyskiwanie dokumentu
Czy mógłbym się dowiedzieć gdzie znajduje się folder z ustawieniami, który trzeba usunąć, gdyż mam podobny problem tylko, że z OpenOffice.
OpenOffice 3.1 na Windows XP
LibreOffice 5.1.2.2 Ubuntu 16 LTS
Czyli katalog C:\Documents and Settings\NAZWA_UŻYTKOWNIKA\Dane aplikacji\OpenOffice.org\config?
Może ktoś zna odpowiedź na mój problem jak to zrobić bez reinstalacji:http://forum.openoffice.org/pl/forum/vi ... f=2&t=2156
Tak, albo nawet cały C:\Documents and Settings\NAZWA_UŻYTKOWNIKA\Dane aplikacji\OpenOffice.org. Stracisz wszystkie ustawienia osobiste, w tym modyfikacje słownika i makra zapamiętane w bibliotekach. Nie stracisz ani programu, ani dokumentów. Jeżeli mimo to się obawiasz, możesz nie usuwać tylko zmienić nazwę folderu.myslas pisze:Czyli katalog C:\Documents and Settings\NAZWA_UŻYTKOWNIKA\Dane aplikacji\OpenOffice.org\config?
JJ