Minio napisał(a):Raknor napisał(a):POOLCOLL jest w Format -> Kolumny... -> Zastosuj do
Szczerze mówiąc, nie widzę sensu listy rozwijanej w tym okienku. Jest tam tylko jedna aktywna pozycja, „Styl strony: X”, gdzie X to nazwa stylu strony na której znajdował się kursor w momencie otworzenia okna. Innymi słowy: okno to zawsze zmienia ustawienia aktualnego stylu strony.
Przynajmniej tak mam na LO 3.6.5-rc2. Innych nie sprawdzałem. Czy to błąd? Mogę go zgłosić.
W każdym razie jest to miejsce, w którym opis listy nie wskazuje jednoznacznie, że chodzi o styl strony (choć może powinien), więc tam dodanie tej informacji ma sens.Raknor napisał(a):Byłbym za zmianą "domyślnie" na "domyślny"
„Domyślny” wydaje mi się bardziej naturalny, więc popieram. Ale „Domyślnie” też nie jest złe.
nobody13 napisał(a):Minio napisał(a):Raknor napisał(a):POOLCOLL jest w Format -> Kolumny... -> Zastosuj do
Szczerze mówiąc, nie widzę sensu listy rozwijanej w tym okienku. Jest tam tylko jedna aktywna pozycja, „Styl strony: X”, gdzie X to nazwa stylu strony na której znajdował się kursor w momencie otworzenia okna. Innymi słowy: okno to zawsze zmienia ustawienia aktualnego stylu strony.
Przynajmniej tak mam na LO 3.6.5-rc2. Innych nie sprawdzałem. Czy to błąd? Mogę go zgłosić.
W każdym razie jest to miejsce, w którym opis listy nie wskazuje jednoznacznie, że chodzi o styl strony (choć może powinien), więc tam dodanie tej informacji ma sens.Raknor napisał(a):Byłbym za zmianą "domyślnie" na "domyślny"
„Domyślny” wydaje mi się bardziej naturalny, więc popieram. Ale „Domyślnie” też nie jest złe.
Który jest w końcu poprawny "domyślny" czy "domyślnie"?
Math symbol names (from symbol.src) must not contain spaces
ERROR: Math symbol names must not contain spaces.
File: /home/timar/libreoffice-master/translations/source/pl/starmath/source.po
Language: pl
English: element
Localized: jest elementem
English: noelement
Localized: nie jest elementem
English: strictlylessthan
Localized: znacznie mniej niż
English: strictlygreaterthan
Localized: znacznie więcej niż
English: tendto
Localized: dąży do
Minio napisał(a):O ile formalnie wszystko jest ok i można się domyślić, o co chodzi, o tyle stylistycznie lepiej byłoby zamienić „Ostatni” na „Poprzedni”. Więc:
Ostatni tydzień → Poprzedni tydzień
Ostatni miesiąc → Poprzedni miesiąc
Ostatni rok → Poprzedni rok
Raknor napisał(a):https://translations.documentfoundation.org/pl/libo_ui/translate.html#unit=31476661
Minio napisał(a):Wracając po dygresji do tematu.
Calc. Format → Formatowanie warunkowe → Warunek...
W nowym oknie jako warunek „Data jest” (opcja dostępna od LO 4.0).
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość