[SOLVED] Jak drukować obustronnie?
[SOLVED] Jak drukować obustronnie?
Mam sporo dokumentów do wydrukowania, dlatego specjalnie zakupiłem drukarkę z opcją obustronnego drukowania ,,dupleks”. Oto drukarka: Brother MFC-J825DWhttp://www.brother.pl/g3.cfm/s_page/73190/s_na ... Type/specs
( Komputer posiadam Apple OS X 10.8.4 ) Normalne strony internetowe bez problemu drukują materiał na obydwóch stronach arkusza papieru, ale w OpenOffice nie wiem jak dokonać ustawień aby automatycznie cały tekst drukował się na dwóch stronach jednego arkusza papieru A4.
Nawet nie wiem czy ustawień mam dokonywać w „drukarce”, lub w „ustawieniach komputera”, czy tak jak mi się wydaje w „programie OpenOffice”?
Proszę o pomoc w tej sprawie. Z racji że jestem zielony w temacie proszę o proste wskazówki, za co z góry dziękuję.
( Komputer posiadam Apple OS X 10.8.4 ) Normalne strony internetowe bez problemu drukują materiał na obydwóch stronach arkusza papieru, ale w OpenOffice nie wiem jak dokonać ustawień aby automatycznie cały tekst drukował się na dwóch stronach jednego arkusza papieru A4.
Nawet nie wiem czy ustawień mam dokonywać w „drukarce”, lub w „ustawieniach komputera”, czy tak jak mi się wydaje w „programie OpenOffice”?
Proszę o pomoc w tej sprawie. Z racji że jestem zielony w temacie proszę o proste wskazówki, za co z góry dziękuję.
OpenOffice.org. 3.3.0. Apple - OS X
Re: Jak drukować obustronnie?
Format → Strona... → karta: Strona → Sekcja: Ustawienia układu → Układ strony: Odbicie lustrzane.
Ewentualnie eksport do PDF.
Ewentualnie eksport do PDF.
LibreOffice 5.1.6 (64bit)
Kubuntu 16.04 (64bit)
Wszelkie uwagi lub chęć udziału przy polonizacji LibreOffice proszę kierować na adres: pol_lo at pro.wp.pl
Kubuntu 16.04 (64bit)
Wszelkie uwagi lub chęć udziału przy polonizacji LibreOffice proszę kierować na adres: pol_lo at pro.wp.pl
Ale to nie pomoże na dwustronne/jednostronne drukowanie. To należy przestawić w Drukarce. Nie wiem jak to wygląda na Japku, ale typowo albo w ustawieniach drukarki albo przed drukowaniem w oknie z OOo, ale wołającym również drukarkę odpowiednio.
Dziękuję za pomoc, ale gdy dokonałem tych ustawień wciąż problem został nie rozwiązany, bo 2 strony dokumentu drukuje mi na dwóch osobnych kartkach.Raknor pisze:Format → Strona... → karta: Strona → Sekcja: Ustawienia układu → Układ strony: Odbicie lustrzane.
A czy w formacie PDF-u nie zmieni się żaden szczegół dokumentu który był zapisany w OpenOffice?Raknor pisze:Ewentualnie eksport do PDF.
Miałeś rację Heillos, bo gdzieś indziej trzeba coś ustawić. Dla mnie podana informacja jest zbyt trudna do zrozumienia. Czy jest jakiś artykuł w internecie który jaśniej zobrazował by temat?heillos pisze:Ale to nie pomoże na dwustronne/jednostronne drukowanie. To należy przestawić w Drukarce. Nie wiem jak to wygląda na Japku, ale typowo albo w ustawieniach drukarki albo przed drukowaniem w oknie z OOo, ale wołającym również drukarkę odpowiednio.
Dziękuję za próbę pomocy mi.
W Brotherze na pewno jest opcja poprzez ichny sterownik. Mam Brata z dupleskem i wygląda to tak (na pierwszym lepszym LO Writer): Plik > Drukuj, dalej opcja Właściwości, a tam, w sterowniku Brothera, jest opcja Druk dwustronny/Książeczka. Drukowałem tak wiele m.in. ustaw dla oszczędności i działało na OpenDocumentach, PDFach, grafikach, słowem - ich sterownik powinien współpracować z każdym programem.
LibreOffice 4.1, Windows 7 HP x64
Zgadza się. Ja też mam dostęp do 3 różnych Brotherów z dwustronnym wydrukiem i w każdej tę sprawę załatwia sterownik, nie program, z którego się drukuje. Program nie ma tu nic do rzeczy. Co najwyżej nie będzie umiał "dobrać" się do tej opcji sterownika. W takim wypadku można wydruk dwustronny ustawić jako wartość domyślną w samej drukarce. Dostęp przez przeglądarkę WWW.
LibreOffice 6.3 na Windows 10
cooker0 pisze:W Brotherze na pewno jest opcja poprzez ichny sterownik. Mam Brata z dupleskem i wygląda to tak (na pierwszym lepszym LO Writer): Plik > Drukuj, dalej opcja Właściwości, a tam, w sterowniku Brothera, jest opcja Druk dwustronny/Książeczka. Drukowałem tak wiele m.in. ustaw dla oszczędności i działało na OpenDocumentach, PDFach, grafikach, słowem - ich sterownik powinien współpracować z każdym programem.
Dziękuję Cooker0 i Therminus jednak nie potrafię dobrać się do tego zadania. Myślałem że telefon do serwisu brother pomoże ale niestety z winy że posiadam Mac OS X nie mogłem otrzymać pomocy jak krok po kroku zrobić to. Słyszałem że w sterowniku jest ta funkcja, ale nie wiem jak do nie się dobrać. Jeśli zna ktoś proste wskazówki i podzieli się z nimi to byłoby super.therminus pisze:Zgadza się. Ja też mam dostęp do 3 różnych Brotherów z dwustronnym wydrukiem i w każdej tę sprawę załatwia sterownik, nie program, z którego się drukuje. Program nie ma tu nic do rzeczy. Co najwyżej nie będzie umiał "dobrać" się do tej opcji sterownika. W takim wypadku można wydruk dwustronny ustawić jako wartość domyślną w samej drukarce. Dostęp przez przeglądarkę WWW.
Cooker0 przedstawił wszystko krok po kroku, telefonicznie powiedzą Panu to samocooker0 pisze:W Brotherze na pewno jest opcja poprzez ichny sterownik. Mam Brata z dupleskem i wygląda to tak (na pierwszym lepszym LO Writer): Plik > Drukuj, dalej opcja Właściwości, a tam, w sterowniku Brothera, jest opcja Druk dwustronny/Książeczka. Drukowałem tak wiele m.in. ustaw dla oszczędności i działało na OpenDocumentach, PDFach, grafikach, słowem - ich sterownik powinien współpracować z każdym programem.
Pozostaje tylko instrukcja do drukarki/sterownika - prościej się nie da.
LibreOffice (wersja stabilna) | Crunchbang
Skoro automatycznie drukuje na obydwu stronach arkusza w przeglądarce internetowej to i w OO nie powinno być kłopotu, no chyba, ze w dokumentach OO masz same strony parzyste i wstawia przy drukowaniu automatycznie puste strony nieparzyste (może tez być na odwrót).namini pisze:Normalne strony internetowe bez problemu drukują materiał na obydwóch stronach arkusza papieru, ale w OpenOffice nie wiem jak dokonać ustawień aby automatycznie cały tekst drukował się na dwóch stronach jednego arkusza papieru A4
AOO 4.1.7 na WIN7; LO 6.3.2 portable
Dzięki pomocy forumowiczów problem został rozwiązany. W dokumencie OpenOffice, kliknąłem na: plik-drukuj. W okienku drukarki zaznaczyłem opcję: „dwustronne”, i wszystko drukuje się w pełnym porządku, czyli automatyczne drukuje się materiał na obu stronach arkusza papieru.
Jeszcze raz dziękuję za wielką pomoc.
Jeszcze raz dziękuję za wielką pomoc.
Re: [SOLVED] Jak drukować obustronnie?
Czy da się ustawić
Format → Strona... → karta: Strona → Sekcja: Ustawienia układu → Układ strony: Odbicie lustrzane.
Żeby to ustawienie było domyślne do każdego tworzonego dokumentu
Żeby to ustawienie było domyślne do każdego tworzonego dokumentu
OpenOffice 3.3