Baza danych, przycisk szukaj.
Baza danych, przycisk szukaj.
Witam zrobiłem małą bazę danych klientów pewnego sklepu. Postanowiłem udoskonalić swoją bazę danych poprzez dodanie przycisku "szukaj", przez kliknięcie go była by możliwość szukania danego klienta. Czy jest w ogóle coś takiego możliwe?? A i jeszcze jedno pytanie mam do was, czy jest możliwość w kwerendzie posortowania wartości kolumnowo?? Chodzi mi o to, każda kolumna ma jakąś wartość, która w formularzu chciałbym mieć posortowaną malejąco bądź rosnąco. Z góry dziękuję za pomoc wam. Pozdrawiam i czekam na odp. 

OpenOffice 3.1 LibreOffice 3.5
Re: Baza danych, przycisk szukaj.
Filtr
Podejrzyj przykład http://forum.openoffice.org/pl/forum/vi ... =13&t=1830
Projekt kwerendy, sortuj
Podejrzyj przykład http://forum.openoffice.org/pl/forum/vi ... =13&t=1830
Projekt kwerendy, sortuj
LibreOffice 5.1.2.2 Ubuntu 16 LTS
No właśnie przeglądałem ten plik, ale nie bardzo wiem jak to rozumieć. Jest tam przycisk szukaj ale jak klikam na niego to nie działa :/ przeglądałem też macra jakie tam są i no nie wiem żadne nie pasują mi do tego przycisku wyszukiwania:/ a jeśli chodzi to sortowanie to troszkę się źle wyraziłem, bo bardziej to sortowanie jest wierszami. Po prostu w każdej kolumnie jest po jednej danej i te dane chciałbym uporządkować. 

Przycisku jako takiego nie ma, ale jest formularz Szukaj_rozszerzone z polami tekstowymi, w które wpisujesz imię, nazwisko itp. na bieżąco pasujące rekordy są filtrowane.
Hmm, czyli jak to zastosować do bazy danych?? Sorki, ale jestem jeszcze trochę zielony jeśli chodzi o bazę danych :/ Jak byś mógł krok po kroku pokazać jak to zrobić, byłbym niezmiernie wdzięczny. Jeśli to nie problem oczywiście 

Wstaw załącznik z dokładną informacją co ma być wyszukiwanie. Opis umieszczę w pliku.wolf89 pisze:jak to zastosować do bazy danych??
Przykładowa baza danych, mam tu na celu jak i w swojej szukać pracowników po imieniu i nazwisku.

Sorry że tak długo to trwało. Wstawiam dość prosty przykład, mam nadzieje że to jest to czego szukasz.
- Załączniki
-
- Przykładowa_baza_danych_Zastosuj_filtr.odb
- (35.33 KiB) Pobrany 1055 razy
Tak to jest to czego szukałem. Tylko po wstawieniu makra do swojego dokumentu i zrobieniu formularza z przyciskami, wyskakuje mi błąd przy próbie wyszukania jakiegoś nazwiska.