Baza danych, przycisk szukaj.

Użytkowanie programu bazodanowego
wolf89

Baza danych, przycisk szukaj.

Post autor: wolf89 »

Witam zrobiłem małą bazę danych klientów pewnego sklepu. Postanowiłem udoskonalić swoją bazę danych poprzez dodanie przycisku "szukaj", przez kliknięcie go była by możliwość szukania danego klienta. Czy jest w ogóle coś takiego możliwe?? A i jeszcze jedno pytanie mam do was, czy jest możliwość w kwerendzie posortowania wartości kolumnowo?? Chodzi mi o to, każda kolumna ma jakąś wartość, która w formularzu chciałbym mieć posortowaną malejąco bądź rosnąco. Z góry dziękuję za pomoc wam. Pozdrawiam i czekam na odp. ;)
OpenOffice 3.1 LibreOffice 3.5
belstar

Re: Baza danych, przycisk szukaj.

Post autor: belstar »

Filtr
Podejrzyj przykład http://forum.openoffice.org/pl/forum/vi ... =13&t=1830

Projekt kwerendy, sortuj
LibreOffice 5.1.2.2 Ubuntu 16 LTS
wolf89

No właśnie przeglądałem ten plik, ale nie bardzo wiem jak to rozumieć. Jest tam przycisk szukaj ale jak klikam na niego to nie działa :/ przeglądałem też macra jakie tam są i no nie wiem żadne nie pasują mi do tego przycisku wyszukiwania:/ a jeśli chodzi to sortowanie to troszkę się źle wyraziłem, bo bardziej to sortowanie jest wierszami. Po prostu w każdej kolumnie jest po jednej danej i te dane chciałbym uporządkować. :crazy:
belstar

Przycisku jako takiego nie ma, ale jest formularz Szukaj_rozszerzone z polami tekstowymi, w które wpisujesz imię, nazwisko itp. na bieżąco pasujące rekordy są filtrowane.
wolf89

Hmm, czyli jak to zastosować do bazy danych?? Sorki, ale jestem jeszcze trochę zielony jeśli chodzi o bazę danych :/ Jak byś mógł krok po kroku pokazać jak to zrobić, byłbym niezmiernie wdzięczny. Jeśli to nie problem oczywiście :)
belstar

wolf89 pisze:jak to zastosować do bazy danych??
Wstaw załącznik z dokładną informacją co ma być wyszukiwanie. Opis umieszczę w pliku.
wolf89

Przykładowa baza danych, mam tu na celu jak i w swojej szukać pracowników po imieniu i nazwisku. ;)
Przykładowa baza danych.odb
(12.06 KiB) Pobrany 1169 razy
belstar

Sorry że tak długo to trwało. Wstawiam dość prosty przykład, mam nadzieje że to jest to czego szukasz.
Załączniki
Przykładowa_baza_danych_Zastosuj_filtr.odb
(35.33 KiB) Pobrany 1055 razy
wolf89

Tak to jest to czego szukałem. Tylko po wstawieniu makra do swojego dokumentu i zrobieniu formularza z przyciskami, wyskakuje mi błąd przy próbie wyszukania jakiegoś nazwiska.
Załączniki
błąd.JPG
ODPOWIEDZ