Chciałbym prosić o pomoc w skonstruowaniu makra, które drukowałoby zakresy zawarte w kolumnie A...
Arkusz ma 20 tabel. W zależności czy tabela jest wypełniona, istnieje potrzeba jej wydruku, bądź nie.
W kolumnie A począwszy od drugiego wiersza stworzyłem "listę" zakresów do wydruku, natomiast w komórce A1 jest określona liczba wszystkich zakresów.
Jeżeli trzeba wydrukować 4 tabele, to wartość komórki A1=4, a zakresy w tej chwili odpowiednio:
A2= C5:G50
A3=C105:G150
A4=C155:G200
A5=C455:G500
Każdy zakres mieści się na 1 kartce przy ręcznym wydruku. Zakresy też są wpisane na karcie 'zakresy wydruku' dla danego arkusza (pytanie czy w tym przypadku muszą też tam być? )
Dla potrzeb makra nie ma problemu przebudować zakresy z kolumny A, by w komórkach były pojedyncze wartości, np kol A - początek zakresu, kol B - koniec zakresu
Najważniejsze, by makro drukowało dokładnie to, co jest drukowane przy zadaniu ręcznym wydruku (poprzez np podgląd wydruku)
Prosiłbym o pomoc w skonstruowaniu makra, które drukowałoby te zadawane zakresy.
Pytanie, czy w takim makro można zadać też np orientację wydruku i skalowanie??
Poniżej załączony plik ze schematem, w jaki sposób skonstruowany jest arkusz, w którym chcę zaimplementować to makro.
EDIT
Dodałem do arkusza przycisk DRUKUJ, którego uprzednio nie było.
Analizując różne makra wyłapałem kod odpowiedzialny za drukowanie:
Kod: Zaznacz cały
dispatcher = createUnoService("com.sun.star.frame.DispatchHelper")
dispatcher.executeDispatch(document, ".uno:DefinePrintArea", "", 0, Array())
ThisComponent.print(Array())Jest w tym kodzie fraza jakby wskazująca na zakres wydruku:
Kod: Zaznacz cały
dispatcher.executeDispatch(document, ".uno:DefinePrintArea", "", 0, Array())Miałby ktoś wiedzę jak to zrobić?
Pozdrawiam
b0bi