Makro - liczba słownie

Dyskusje dotyczące tworzenia makropoleceń, pisania skryptów oraz programowania przy użyciu UNO
dzac

Makro - liczba słownie

Post autor: dzac »

Witam
mam taki problem, otóż mam w exelu , ściągnięte gdzieś z neta makro, które pisało słownie liczbę podaną w konkretnym wierszu. W exelu działa elegandzko ale teraz mam OpenOffica i po włączeniu makr nie działa to makro :( , a w oknie, gdzie powinno pisać słownie np: tysiąc pięćset czterdzieści dwa pisze mi po prostu #MAKRO? a w wierszu poleceń : =slownie(F49).
Czy zna ktoś moze sposób na to. Mam potworzone sporo dokumentów z tym makrem i bardzo byłbym wdzięczny za pomoc.
OpenOffice 3.1 na Windows Vista
Awatar użytkownika
quest-88
Kontakt:

Re: Makro - liczba słownie

Post autor: quest-88 »

Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
dzac

stworzyłbym, gdybym umiał :(
no nic, postudiuje te linki co dałes, moze to nie takie trudne.
dzieki za szybką odp.
Awatar użytkownika
quest-88
Kontakt:

Do twojej sytuacji najlepsze będzie rozwiązanie z pierwszego linku. To naprawdę banał. Wszystko jest dokładnie opisane i zilustrowane. Ale jeśli pomimo tego będziesz miał jakieś problemy, pisz!
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
dzac

ale czad, a już myslałem, że wtopa będzie ale dałem rade, troche mi zajęło dochodzenie do finalnego efektu i mimo iż nie działają:
- części ułamkowe w wersji SLOWNIE()
- zapis groszy/części ułamkowej w postaci słownej
to mi w zupełnosci wystarczy.
Dzieki wielkie za pomoc
OpenOffice wymiata :D
P.S.
rozumiem , ze spowrotem w exelu to makro juz nie bedzie działać :P
Awatar użytkownika
quest-88
Kontakt:

Cóż, grosze działają w MONEYTEXT (drugi linki), i lepiej byłoby z niego skorzystać, ale to w przypadku tworzenia arkusza na nowo.

A zmiana ułamków w Excelu naprawdę działała? Nigdy się z czymś takim nie spotkałem. :)

Proponuję, abyś napisał do autora i przedstawił swoją prośbę. Można spodziewać się pozytywnej reakcji i wszyscy mogą na tam skorzystać. Jeśli się zdecydujesz, poinformuj co i jak. ;)

Obrazek

Tak. Makra są nie do przeniesienia. W Calcu piszesz je w StarBasicu/OO Basicu a w Excelu w VBA. To są dwa odmienne języki programowania.

Natomiast społeczność OpenOffice.org pracuje nad interpretatorem VBA, i testowe kompilacje pakietu obsługują część makr.
Przepis na LibreOffice
ODPOWIEDZ