[SOLVED] Usunięcie wartości wraz z określonym znakiem

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
kicksaw

[SOLVED] Usunięcie wartości wraz z określonym znakiem

Post autor: kicksaw »

Witam. Ostatni temat wiele mi pomógł, jednak borykam się z jednym problemem, nie będę wklejał screenów, bo na 1 komórkę szkoda czasu :D

Po wklejeniu danych (prostokąt) w określone pola liczy mi wszystko ładnie jak trzeba, prócz jednej wartości. Bowiem w komórce C9 zawsze wkleja mi wartość w postaci

Kod: Zaznacz cały

300/300 
zamiast samego 300 (wartość wytrzymałości, dlatego wyrażana w obecne/maximum).

Czy jest jakiś sposób żeby z konkretnej kolumny (w tym wypadku C9) usuwało znak / oraz wartość z tej rubryki przed nim? Jakaś funkcja? Chciałbym by wykonywało się to automatycznie, jednak w te pole będzie wklejana zawsze jakaś wartość, do tego zapisana jak wyżej (czyli 300/300 przykładowo).

=(C9-M9)/5 
- tak wygląda "wzór" na obliczanie różnic tej wartości. Jeżeli jest ona wpisana w postaci 300/300 to wywala błąd #ARG!. Jeżeli zmienię ręcznie na 300, to liczy jak powinno. Może można to zrobić na przykład jakoś tak:

W polu które ma obliczać mi różnice przed całym wyrażeniem dopisać warunek:

Jeżeli w C9 jest znak /, to usuń zawartość przed/wraz z /?

Tylko jakie funkcje potrafiłyby coś takiego zrobić? I czy jest to w ogóle możliwe?

EDIT: Rozwiązałem to z pomocą kilku kolegów. Banał, aczkolwiek nie wiem, czy będą jakieś błędy. Sprawdzę później ale wygląda to tak:

=(PRAWY(C9;(DŁ(C9)/2))-M9)/5 
Odejmuje połowę długości znaków (nie ma znaczenia czy usuwa minimalną, czy maksymalną :D) a następnie odejmuje wartość "bazową" przez treningiem i dzieli przez 5 (bo każdy podnosi ją o 5). Solved ;D
OpenOffice 3.4.1 na Windows 7
b0bi

Re: Usunięcie wartości wraz z określonym znakiem

Post autor: b0bi »

=FRAGMENT.TEKSTU(C9;SZUKAJ.TEKST("/";C9)+1;10)
poprzez SZUKAJ.TEKST wyszukujesz pozycję "/" w szukanym ciągu
poprzez FRAGMENT.TEKSTU wyświetlasz to co jest w badanej komórce od pozycji następnej po "/" (stąd +1) ; a potem podajesz ilość znaków do wyswietlenia - ja przyjąłem 10, chyba, że masz większe liczby, to możesz zwiększyć tą wartość.

Proszę ;)
Ostatnio zmieniony pt kwie 05, 2013 12:07 am przez b0bi, łącznie zmieniany 1 raz.
LibreOffice 4.0 na Windows 7 Home Premium
b0bi

Re: [SOLVED] Usunięcie wartości wraz z określonym znakiem

Post autor: b0bi »

PS
Wydaje mi się, że Twoja metoda może być zawodna - działa pod pewnymi warunkami... można użyć LEWY, PRAWY, ale cały czas bazujesz na konkretnych założeniach, że liczby muszą być określonej długości
Podana przeze mnie metoda jest uniwersalna - wyświetla zawsze to co jest po / nieżależnie czy to jest 5/300 czy 10000/40, czy 300/300

PS2.
wersja formuły "dokładnej":

=FRAGMENT.TEKSTU(C9;SZUKAJ.TEKST("/";C9)+1;DŁ(C9)-SZUKAJ.TEKST("/";C9))
LibreOffice 4.0 na Windows 7 Home Premium
ODPOWIEDZ