Wyszukiwanie ceny w tabeli
Wyszukiwanie ceny w tabeli
Witam,
Mam pytanie, jak powinna wyglądać formuła która znajdzie mi w tabeli zadaną grubość i rodzaj szkła, a następnie wpisze odpowiednią cenę z tabeli (załącznik)?
Mam pytanie, jak powinna wyglądać formuła która znajdzie mi w tabeli zadaną grubość i rodzaj szkła, a następnie wpisze odpowiednią cenę z tabeli (załącznik)?
- Załączniki
-
- Bez tytułu 1.ods
- (8.82 KiB) Pobrany 194 razy
Libre Office 5.1.5.2
Re: Wyszukiwanie ceny w tabeli
Moja propozycja:
Kod: Zaznacz cały
=WYSZUKAJ.POZIOMO(C15;$C$6:$G$11;PODAJ.POZYCJĘ(B15;$B$6:$B$11;0);0)- Załączniki
-
- wyszukiwanie ceny.ods
- (11.43 KiB) Pobrany 202 razy
LibreOffice 4.0 na Windows 7 Home Premium
O to mi chodziło, ale jeszcze jedna ważna rzecz.
Jak zrobić aby dla pozycji wybór pokazywało wartość 0 ?
Przerobiłem twój plik (załącznik)
Jak zrobić aby dla pozycji wybór pokazywało wartość 0 ?
Przerobiłem twój plik (załącznik)
- Załączniki
-
- wyszukiwanie ceny1.ods
- (11.83 KiB) Pobrany 197 razy
Libre Office 5.1.5.2
1. Ty w poprawności danych wpisałeś nowy zakres, ja określiłem zakresy komórek nadając im nazwy - możesz je zobaczyć klikając w pole w lewej górnej części "nad komórką A1" - tam są określone zakresy jako GRUBOŚĆ i RODZAJ. Klikając w Zarządzaj nazwami możesz określić/edytować ich zakres.
To tak, bys wiedział, jak odwoływałem się przy określaniu zakresu komórek w poprawności danych.
2. Dodając słowo "Wybór", formuła zwraca błąd. Można się go pozbyć na kilka sposobów, np
a.) sprawdzić formułą CZY.BŁĄD, czy wynik nie jest błędem i poprzez formułę JEŻELI wyświetlać wynik, jeśli nie ma błędu lub nie wyświetlać (lub wpisać wynik 0), gdy błąd braku danych występuje.
b.) funkcją JEŻELI sprawdzić, czy wartość komórek B15 i C15 jest różna od słowa "wybór" i wtedy wyświetlać wynik, w przeciwnym razie nie wyświetlać (lub wpisać wynik 0)
Powodzenia
To tak, bys wiedział, jak odwoływałem się przy określaniu zakresu komórek w poprawności danych.
2. Dodając słowo "Wybór", formuła zwraca błąd. Można się go pozbyć na kilka sposobów, np
a.) sprawdzić formułą CZY.BŁĄD, czy wynik nie jest błędem i poprzez formułę JEŻELI wyświetlać wynik, jeśli nie ma błędu lub nie wyświetlać (lub wpisać wynik 0), gdy błąd braku danych występuje.
b.) funkcją JEŻELI sprawdzić, czy wartość komórek B15 i C15 jest różna od słowa "wybór" i wtedy wyświetlać wynik, w przeciwnym razie nie wyświetlać (lub wpisać wynik 0)
Powodzenia
LibreOffice 4.0 na Windows 7 Home Premium
byłbym wdzięczny za przykład, nie jestem za dobry w formułach.
dzięki
dzięki
Libre Office 5.1.5.2
Oj tak podać na tacy...gery77 pisze:byłbym wdzięczny za przykład, nie jestem za dobry w formułach.
p.punkt B jest znacznie łatwiejszy więc spróbujmy:
słownie brzmiało to tak i wystarczyło zamienić w formułę
Przy budowie funkcji JEŻELI na początku podajemy warunek, który ma być badany ; potem określamy co ma się dziać po spełnieniu warunku ; a na końcu co ma się dziać, kiedy warunek nie jest spełnionyb.) funkcją JEŻELI sprawdzić, czy wartość komórek B15 i C15 jest różna od słowa "wybór" i wtedy wyświetlać wynik, w przeciwnym razie nie wyświetlać (lub wpisać wynik 0)
czyli
=JEŻELI(potem sprawdzamy,
czy wartość komórek B15 i C15 jest różna od słowa "wybór"
B15<>"wybór"
C15<>"wybór"Kod: Zaznacz cały
I(B15<>"wybór";C15<>"wybór")Kod: Zaznacz cały
=JEŻELI(I(B15<>"wybór";C15<>"wybór");...
to co mamy wyświetlić... masz już w komórce:
to co ma się dziać, gdy warunek nie jest spełniony jest tym o co pytasz czyli pustym polem (albo 0)b0bi pisze:Moja propozycja:Kod: Zaznacz cały
=WYSZUKAJ.POZIOMO(C15;$C$6:$G$11;PODAJ.POZYCJĘ(B15;$B$6:$B$11;0);0)
czyli po prostu "" lub 0
Całość więc złożona "do kupy" wygląda tak:
=JEŻELI( I(B15<>"wybór";C15<>"wybór") ; WYSZUKAJ.POZIOMO(C15;$B$6:$G$11;PODAJ.POZYCJĘ(B15;$B$6:$B$11;0);0) ; "" )Kod: Zaznacz cały
=JEŻELI(I(B15<>"wybór";C15<>"wybór");WYSZUKAJ.POZIOMO(C15;$B$6:$G$11;PODAJ.POZYCJĘ(B15;$B$6:$B$11;0);0);"")LibreOffice 4.0 na Windows 7 Home Premium
Dzięki Wielkie
Niestety muszę wykonać kalkulator kosztorysowy w pracy i mam mało czasu na próbowanie
.
Jeszcze raz dziękuję za "łopatologiczne" wytłumaczenie.
Niestety muszę wykonać kalkulator kosztorysowy w pracy i mam mało czasu na próbowanie
Jeszcze raz dziękuję za "łopatologiczne" wytłumaczenie.
Libre Office 5.1.5.2