W sprawie integracji pliku muzycznego z dokumentem mam nadzieję, że da się to zrobić analogicznie do obiektów graficznych przechowywanych w archiwum zip, jakim jest dokument OpenOffice'a. Należy w tym celu: rozpakować dokument, utworzyć katalog Sounds, wkopiować do niego plik mp3, zadeklarować istnienie katalogu i pliku w META-INF/Manifest.xml dodając wpis np.
Kod: Zaznacz cały
<manifest:file-entry manifest:media-type="application/octet-stream" manifest:full-path="Sounds/"/>
<manifest:file-entry manifest:media-type="audio/x-mp3" manifest:full-path="Sounds/orkiestra_tusz.mp3"/>
po czym z powrotem spakować całość w plik odp. Gotowych narzędzi do tego typu zabaw nie ma, wszystko odbywa się na poziomie rzeźbienia w źródłach XML (co wcale nie musi być takie złe).
Tym sposobem można włączyć dowolny plik (np. mp3) do dokumentu. Patrz też:
http://www.oooforum.org/forum/viewtopic.phtml?t=10154
Do odtwarzania (teoretycznie) wystarczyłoby zmodyfikować odsyłacze do pliku dźwiękowego znajdujące się w pliku content.xml. W miejscach występowania atrybutu xlink:href z odsyłaczem do odpowiedniego zasobu dźwiękowego trzeba odpowiednio zmienić jego ścieżkę, np.
Kod: Zaznacz cały
... xlink:href="Sounds/orkiestra_tusz.mp3" ...
(uwaga: takich miejsc może być kilka).
Niestety, w tym momencie nie sprawdzę, czy to wystarczy by Impress go odtwarzał, bo nie mam skonfigurowanego dźwięku w systemie... mogę tylko stwierdzić, że Impress zachowuje te ustawienia przy zapisywaniu nowej wersji prezentacji...