Formularz z automatycznym spisem danych

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
syzyf37

Formularz z automatycznym spisem danych

Post autor: syzyf37 »

Witam!

Przygotowałem formularz.
Chciałbym aby Calc po wypełnieniu formularza przenosił dane do drugiego arkusza i tworzył ich listę.
Ma to nastąpić np. po zapisaniu, aby zaraz potem można było zacząć wypełniać następny formularz.

W załączniku przykładowy plik z formularzem i spisem.

Pozdrawiam

Syzyf37
Załączniki
Karta_Naprawy.ods
(15.39 KiB) Pobrany 1062 razy
OpenOffice.org 3.3.0 na Windows 7
Raknor
Kontakt:

Re: Formularz z automatycznym spisem danych

Post autor: Raknor »

Nie jestem pewien. Chcesz, żeby na podstawie arkusza Spis, tworzyła się lista dla arkusza Formularz i Dane_Klienta?
LibreOffice 5.1.6 (64bit)
Kubuntu 16.04 (64bit)
Wszelkie uwagi lub chęć udziału przy polonizacji LibreOffice proszę kierować na adres: pol_lo at pro.wp.pl
belstar

Post autor: belstar »

Sprawdź załącznik.
Załączniki
Karta_Naprawy_a.ods
(24.06 KiB) Pobrany 1156 razy
LibreOffice 5.1.2.2 Ubuntu 16 LTS
syzyf37

Raknor pisze:Nie jestem pewien. Chcesz, żeby na podstawie arkusza Spis, tworzyła się lista dla arkusza Formularz i Dane_Klienta?
Nie. Chodzi o to, że wypełniam arkusz "Formularz", jak już wszystko mam wpisane (może się zdarzyć, że pewnych pól nie wypełniam - brak danych) i "w jakiś sposób" zapisuję - np. przycisk "zapisz", to Calc przenosi mi dane, które wpisałem w arkuszu "Formularz" do arkusza "Spis" - w postaci kolejnego wiersza. W ten sposób mam całą historię serwisu i w łatwy sposób mogę wyszukać informację o klientach i urządzeniach.
Arkusz "Dane_klienta" jest pomocniczy - dla szybszego wprowadzania klientów, którzy są już w bazie.
syzyf37

belstar pisze:Sprawdź załącznik.
Działa! Tylko malutki błąd... w arkuszu "spis" w kolumnie D wpisuje się "adres" a nie "firma".
Ale ja sam w przykładzie nie przypisałem kolumny do danej "adres".

A i jeszcze jedno pytanie.
Jak klikam przycisk "zapisz" to otwiera mi się okno Basic i pojawia się komunikat "Błąd uruchomieniowy języka BASIC. Nie znaleziono właściwości lub metody:_."
i zaznaczony jest wiersz: oSheet.getCellRangeByName("D5")._
Makro wykonuje się i wszystko jest OK. W arkuszu "Spis pojawiają się dane.
Może mam coś źle ustawione w OpenOffice?
Jan_J

Post autor: Jan_J »

W instrukcji

Kod: Zaznacz cały

'nadanie kolejnego numeru
oSheet.getCellRangeByName("D5")._ 
		setValue(oSheet.getCellRangeByName("D5").getValue + 1)
użyto znaku _ który w Basicu, o ile umieszczony na końcu wiersza, jest znakiem kontynuacji, a w innych przypadkach legalnym składnikiem nazw.
OpenOffice jakoś tego nie rozumie. Jest to błąd interpretacji.
Sklej obie części długiej instrukcji w jedną, o tak:

'nadanie kolejnego numeru
oSheet.getCellRangeByName("D5").setValue(oSheet.getCellRangeByName("D5").getValue + 1)
LibreOffice nie zgłasza w tym miejscu błędu, chyba poprawili.
JJ
LO (26.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 17 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Raknor
Kontakt:

Post autor: Raknor »

W takim razie: makro albo baza danych.
LibreOffice 5.1.6 (64bit)
Kubuntu 16.04 (64bit)
Wszelkie uwagi lub chęć udziału przy polonizacji LibreOffice proszę kierować na adres: pol_lo at pro.wp.pl
belstar

Wstawiłem kolumnę z nazwą firmy, sprawdź teraz.
Jan_J ma racje w OO wyskakuje błąd (załącznik poprawiony). Linia ta wstawia ci nowy numer kolejny do formularza, żebyś oszczędził trochę czasu.
Załączniki
Karta_Naprawy_a.ods
(24.18 KiB) Pobrany 823 razy
syzyf37

Wszystko działa super!
Bardzo dziękuję za pomoc.

Nie wiem tylko o co chodzi z czerwonym napisem "dane do zapisu"
Jak był błąd BASIC, to zmieniało się na zielone, a teraz jest cały czas czerwone.
belstar

Jest to pozostałość po pierwszych przemyśleniach i tak naprawdę możesz tego się pozbyć. Po wciśnięciu przycisku Zapisz dane, dane są kopiowane do arkusza Spis i wtedy kolor komórki jest zielony z napisem Dane zapisane, następnie jest nadawany kolejny numer i już w tym momencie kolor zmienia się na czerwony bo danych z tym numerem nie ma w spisie. Możesz to sprawdzić zmniejszając numer o 1.
syzyf37

Nadal pracuję nad formularzem dla serwisu.
Troszkę go rozbudowałem (o nowe dane).
Teraz jeszcze przydałoby się małe ułatwienie przy wpisywaniu danych...
A mianowicie.
Jest już funkcja wpisująca pozostałe dane klienta po wybraniu "Firma".

Chciałbym stworzyć listę wyboru pojazdu zależną od wybranej firmy (lista wyboru zależna od innej listy),
np. Wybieram firmę ABC, ma ona przypisane dwa pojazdy: ABC1234 i ABC5678 - i tylko te powinny się pojawić w liście rozwijanej "nr rej."
Pozostałe dane pojazdu niech Calc dopisze tak, jak w przypadku wyboru Klienta.
Podobnie sprawa się ma z producentem urządzenia i jego typem (już bez dopisywania innych danych - bo nie potrzeba)

Plik w załączniku.
Załączniki
Karta_Naprawy_ver2.ods
(20.99 KiB) Pobrany 726 razy
belstar

http://forum.openoffice.org/pl/forum/vi ... f=9&t=1510

Czy nie lepiej byłoby to wszystko wykonać w Base?
Zastanów się, w base masz możliwość wczytania do formularza już zapisanych danych, możliwości wyszukiwania według różnych kryteriów i sporo sporo więcej. Na upartego można to zrobić w calcu, tylko że base jest do tego stworzony.
syzyf37

Hmmm... może i racja, projekt robi się skomplikowany. Calc jest mi jako tako znany i coś tam mogę powymyślać i zmodyfikować, a Base w ogóle nie znam.
Ale popróbuję coś stworzyć.
szybkibill123

Post autor: szybkibill123 »

Mam takie pytanie - jak zmodyfikować zakres komórek z których kopiowane są do innego arkusza ? Nie wiem dlaczego ale mnie wywala błąd za każdym razem
OpenOffice 3.1 na Windows Vista
TomekC

Post autor: TomekC »

Witam,
Mam podobny problem. Chciałbym stworzyć prostą bazę danych klientów. Formularz jest bardzo podobny do Karty Naprawy z tą różnicą, że chciałbym mieć również możliwość wyszukiwania i otwierania zapisanych już klientów i edycji części danych (np. dodanie nowej linii w uwagach, zmiana numeru telefonu) a następnie ponowny zapis pod istniejącym już rekordem. Jak w zakładce Formularz odczytu.
Zdaje sobie sprawę, że to zadanie bardziej dla base, niestety próbowałem dzisiaj i mam problem z uzyskaniem komórek w formularzu w której po kliknięciu enter mogę wpisać następna linię tekstu (update). Zarówno po kliknięciu enter jak i enter+shift przeskakuje mi formularz do następnej komórki.

Z góry dzięĸuję za wskazówki oraz życzę Wszystkim Wesołych Świąt!
Załączniki
BazaTest.ods
(24.96 KiB) Pobrany 566 razy
Open Office, Libre Office 3.6; Ubuntu
belstar

Witam
TomekC pisze:Zdaje sobie sprawę, że to zadanie bardziej dla base
Prawda.
Jeżeli jednak upierasz się przy Calcu, wstaw plik z przykładowymi danymi, nie zapominając o komentarzach i formatowaniu.
TomekC pisze:Zarówno po kliknięciu enter jak i enter+shift przeskakuje mi formularz do następnej komórki.
Komórka musi być w trybie edycji, nie tylko zaznaczona, uzyskasz to podwójnie klikając ją lub wciskając F2. Gdy już jest w trybie, chcąc przejść do nowej linijki wciskasz CTRL+Enter
Pozdrawiam
TomekC

Witam
Na wstępie bardzo dziękuję za dotychczasową pomoc!
belstar pisze:Witam
TomekC pisze:Zdaje sobie sprawę, że to zadanie bardziej dla base
Prawda.
Jeżeli jednak upierasz się przy Calcu, wstaw plik z przykładowymi danymi, nie zapominając o komentarzach i formatowaniu.
TomekC pisze:Zarówno po kliknięciu enter jak i enter+shift przeskakuje mi formularz do następnej komórki.
Komórka musi być w trybie edycji, nie tylko zaznaczona, uzyskasz to podwójnie klikając ją lub wciskając F2. Gdy już jest w trybie, chcąc przejść do nowej linijki wciskasz CTRL+Enter
Pozdrawiam
Zdecydowałem się jednak na calc z uwagi na możliwość dodawania komórek.
W między czasie uprościłem formularz jedynie do najpotrzebniejszych komórek.
Mamy jeden formularz, który za zadanie ma służyć do zapisywania nowych klientów oraz do wyszukiwania i udpate`owania/dodawania nowych informacji.
Jeśli chodzi o kwestie zapisywania, to forma poprzednio użyta jest jak najbardziej na miejscu z tym, że danych adresowaych jest nieco mniej, a więcej danych na temat konkretnych usług, a raczej miejsce na kolejne wpisy o nich - sformatowane komórki A16-A130. Mam jednak pytanie czy jest możliwość by makro samo określało ile jest już wpisanych danych i można było dodawać następne niemalże w nieskończoność?

Druga bardzo ważna funkcjonalność to możliwość wyszukiwania już dodanych osób i dodawanie informcji o nowych usługach. Komórka H1 i przycisk do szukania obok. Napotkałem tutaj dwa problemy. Jak ustawić zmienne kryterium wyszukiwania i czy w ogóle jest to możliwe, żeby szukać po nazwisku, telefonie, adresie? Jeśli nie, bądź powoduje to znaczący wzrost stopnia skomplikowania to nazwisko w zupełności wystarczy. A także samo wyszukiwanie, teoretycznie myślałem by to rozwiązać vlookup`em z oddzielnym formularzem tak ustawionym by znalezieniu szukanej komórki resztę przykleił w formularz, co jednak w przypadku gdy mamy więcej niż jeden rekord o tym samym nazwisku. Czy możemy zrobić tak, że po wpisaniu nazwiska wyświetli nam liste z pasujacymi nazwiskami i powiedzmy nazwiskami, bądź jak w base, że po wyszukaniu osoby i wyświetleniu w formularzu w przypadku gdy to nie ta, ponowne kliknięcie na wyszukaj pokazuje następny rekord?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc :-)
Załączniki
BazaSh.ods
(22.45 KiB) Pobrany 546 razy
belstar

Witam
TomekC pisze:decydowałem się jednak na calc z uwagi na możliwość dodawania komórek.
TomekC pisze:Druga bardzo ważna funkcjonalność to możliwość wyszukiwania już dodanych osób i dodawanie informcji o nowych usługach
TomekC pisze:A także samo wyszukiwanie
TomekC pisze: Czy możemy zrobić tak, że po wpisaniu nazwiska wyświetli nam liste z pasujacymi nazwiskami
Na to wszystko jest jedna odpowiedź - BASE
Stworzyłem tak na prędko prościutką relacyjną bazę danych, sprawdź i przemyśl czy naprawdę chcesz brnąć w Calca.
Jedno pytanie:
Jak w Calcu zrobisz poniższe zapytanie: Pokaż mi wszystkich klientów nie starszych jak 25 lat i nie młodszych od 20-latków którzy są kobietami, byli w salonie w przedziale 18-31.12.2012r. i zapłacili nie mniej jak 50 zł. i nie więcej niż 100 zł?
Można to zrobić w Calcu Ale Ile pracy przed tobą.
Zastanów się i odpisz, będziemy coś kombinować.
Pozdrawiam
Załączniki
BazaSh.odb
(25.9 KiB) Pobrany 870 razy
TomekC

TomekC pisze:Na to wszystko jest jedna odpowiedź - BASE
Stworzyłem tak na prędko prościutką relacyjną bazę danych, sprawdź i przemyśl czy naprawdę chcesz brnąć w Calca.
Jedno pytanie:
Jak w Calcu zrobisz poniższe zapytanie: Pokaż mi wszystkich klientów nie starszych jak 25 lat i nie młodszych od 20-latków którzy są kobietami, byli w salonie w przedziale 18-31.12.2012r. i zapłacili nie mniej jak 50 zł. i nie więcej niż 100 zł?
Można to zrobić w Calcu Ale Ile pracy przed tobą.
Zastanów się i odpisz, będziemy coś kombinować.
Pozdrawiam
Powiem tak, You made my day! :-)

Popatrzę dokładnie co i jak w weekend, ale już teraz widzę, że to jest już prawie to czego potrzebuje. A tak na szybko, czy możemy zrobić tak, że w dolnej tabeli po wpisaniu danych, dany wiersz będzie się automatycznie blokował do edycji?
I drugie, nie wiem do czego służy drugi formularz. Wpisz nazwisko?

Odpowiadam, na Twoje pytanie. Z uwagi na ilość pracy potrzebną do sprzęgnięcia tylu zmiennych nawet o tym nie myślałem :)

Jak zwykle, z góry dzięki!
belstar

Jak ustawić zmienne kryterium wyszukiwania i czy w ogóle jest to możliwe, żeby szukać po nazwisku, telefonie, adresie?
Drugi formularz ma wyświetlić ci tylko dane klientów o nazwisku jakie wpiszesz w to okienko.
TomekC

Domyśliłem się, widocznie coś źle robię b o mi po wpisaniu nazwiska wyskakuje pusty formularz.

A odnośnie blokowania wiersza po aktualizacji, jakieś wskazówki?

P,
Tomek
belstar

TomekC pisze:po wpisaniu nazwiska wyskakuje pusty formularz.
W tej wersji musisz wpisać nazwisko tak jak jest w bazie (Kowalska nie kowalska)
TomekC pisze:A odnośnie blokowania wiersza po aktualizacji, jakieś wskazówki?
Otwórz formularz do edycji, następnie jak na załączonym obrazku
Załączniki
Blokowanie.jpg
krzys59

Post autor: krzys59 »

Trochę off topic
W przykładach Karta Naprawy jest zaimplementowany kalendarz, mam może głupie pytanie, jak to robicie, bo nie mogę sobie z tym poradzić, jaki to jest formant, co odpowiada za zapis wybranej daty do konkretnej komórki?
Bardzo proszę o podpowiedź, zgubiłem się :oops:
belstar

Witam
krzys59 pisze:jak to robicie?
1. Nadaj komórce nazwę (Ctrl+F3) np. DataField
2. Wstaw formant daty do formularza i nazwij go tak samo jak komórkę, (PPM > formant)
3. Będąc jeszcze we właściwościach formantu ustaw właściwość Rozwijane na tak.
4. Zmniejsz rozmiar (szerokość) formantu na tyle, żeby było widać tylko przycisk rozwijania, a wysokość na wysokość komórki przy której jest wstawiony.
5. Zakotwicz do komórki (PPM > zakotwiczenie)
6. Skopiuj makro które jest przykładzie "Karta Naprawy" i wstaw do swojego dokumentu.
7. Zaktualizuj linijkę, która odwołuje się do nazwy (jeśli dobrze pamiętam jest tam DataField) na nazwę twojej komórki

Jak to działa?
Makro pobiera nazwę formantu z którego było wywołane

nazwaFormantu= oEvt.Source.Model.Name
Następnie pobiera aktualnie wybraną datę i wstawia ją do komórki o nazwie przed chwilą pobranej.
krzys59

Post autor: krzys59 »

Dzięki, nie mogłem załapać jak jest realizowane zapisywanie w wybranej komórce, a to takie proste
Pozdrawiam
hebastus

Post autor: hebastus »

Witam serdecznie, jestem w trakcie tworzenia Arkusza dla narzędziowni. Mam pytanie, czy jest możliwość stworzenia historii wpisów w innym arkuszu ? Np. Zmieniając stan przydziału narzędzia cały wiersz zostanie wyeksportowany do danej historii. Plik w załączniku. Pozdrawiam,SH
Załączniki
Makro-Narzędziownia.ods
(17.51 KiB) Pobrany 447 razy
OpenOffice 3.1
ODPOWIEDZ