Błąd wstawiania nowego rekordu w tabeli

Użytkowanie programu bazodanowego

Błąd wstawiania nowego rekordu w tabeli

Postprzez waros » Pt lut 17, 2012 5:39 pm

podczas próby wypełnienia tabeli po pierwszym rekordzie pojawia się komunikat :Błąd wstawiania nowego rekordu w tabeli, Stan SQL: 22001
Kod błędu: -124, Dalej Value too long in statement i tu wymienione nazwy wszystkich kolumn. Czy ktoś może mi coś podpowiedzieć, bo mnie już diabli biorą :evil:
OpenOffice 3.2.1. Windows 7
waros
 
Posty: 3
Dołączył(a): Pt lut 17, 2012 5:31 pm

Re: Błąd wstawiania nowego rekordu w tabeli

Postprzez Jan_J » Pt lut 17, 2012 5:53 pm

Jaka baza (serwerowa | wbudowana), jakie kolumny w tabeli, jakie uprawnienia?
JJ
LO 4.[123] ∙ AOO 4.1 ∙ Python (2.[67]|3.4) ∙ Unicode 7 ∙ LATEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (2.6|3.x) ∙ Fedora 19 ∙ CentOS 6.5 ∙ SUSE 13.1
Jan_J
 
Posty: 2414
Dołączył(a): Pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Błąd wstawiania nowego rekordu w tabeli

Postprzez waros » Pt lut 17, 2012 5:59 pm

Chciałem sobie zrobić bazę danych dla potrzeb własnej hodowli. Jestem całkowitym noobem, ale przeczytałem instrukcję jak się powinno się to zrobić. Wnioskując: nie wiem jak odpowiedzieć na twoje pytanie. A jak to mam sprawdzić?
OpenOffice 3.2.1. Windows 7
waros
 
Posty: 3
Dołączył(a): Pt lut 17, 2012 5:31 pm

Re: Błąd wstawiania nowego rekordu w tabeli

Postprzez Jan_J » Pt lut 17, 2012 6:07 pm

Nie korzystasz z zewnętrznej, serwerowej bazy. Tabele są trzymane w pliku odb. Baza jest w systemie wbudowanym w OOo/LO, czyli HSQLDb.
W takim razie uprawnieniami nie zarządzasz, bo HSQLDb takowych nie posiada.
Pytanie jeszcze, jakie kolumny zawiera baza i co do nich wpisać, żeby sprowokować błąd. Bez możliwości odtworzenia sytuacji nie ma mowy o diagnozie,.
JJ
LO 4.[123] ∙ AOO 4.1 ∙ Python (2.[67]|3.4) ∙ Unicode 7 ∙ LATEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (2.6|3.x) ∙ Fedora 19 ∙ CentOS 6.5 ∙ SUSE 13.1
Jan_J
 
Posty: 2414
Dołączył(a): Pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Błąd wstawiania nowego rekordu w tabeli

Postprzez waros » Pt lut 17, 2012 6:37 pm

Korzystam z openOffica zainstalowanego na moim komputerze i w nim stworzyłem bazę danych. W załączeniu zrzut z tabelą
Załączniki
Przechwytywanie w trybie pełnoekranowym 2012-02-17 172414.jpg
OpenOffice 3.2.1. Windows 7
waros
 
Posty: 3
Dołączył(a): Pt lut 17, 2012 5:31 pm


Powrót do Base

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość