Zostawiłeś włączony Quickstarter, moduł szybkiego uruchamiania pakietu. Kliknij na ikonkę (jest w tacce systemowej) i wybierz opcję Zakończ po czym ponów instalację 3.1.
@KLAPEK
Przecież instalator sam usuwa starą i instaluję nową. On nie nadpisuje plików.
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa". Przepis na LibreOffice Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj.Dodaj [SOLVED] w tytule.
Ja zawsze usuwam poprzednią wersję, więc nawet o tym nie wiedziałem
Nie mówiąc już o tym że 95% czasu spędzam przy maszynach z linuksem - a tu jest trochę inaczej
OOo / LO | GNU/Linux: Slackware ∙ Salix ∙ Manjaro ∙ Mint
quest-88 pisze:Powód tego błędu został wymieniony w komunikacie.
Zostawiłeś włączony Quickstarter, moduł szybkiego uruchamiania pakietu. Kliknij na ikonkę (jest w tacce systemowej) i wybierz opcję Zakończ po czym ponów instalację 3.1.
@KLAPEK
Przecież instalator sam usuwa starą i instaluję nową. On nie nadpisuje plików.
Nie mam włączonego Quikstartera - sprawdzałem w procesach i w autostarcie....
U mnie na Windowsie Vista Home Premium instalacja przebiegła pomyślnie.
Proponuję:
W Panelu Sterowania usunąć wszystko co zaczyna się na OpenOffice.org (;P mogą tam już być widoczne obie wersje). Uruchomić ponownie komputer i ponownie zainstalować OOo 3.1
To nie błąd.
Przecież ten dialog podaje diagnozę problemu: należy ubić proces który zapewnia ,,szybkie uruchamianie'', czyli ładuje biblioteki OOo po zalogowaniu użytkownika. Jeżeli konfiguracja Windowsa jest standardowa, to wystarczy prawy klik na kontrolkę OO w trayu, i wybór opcji Zakończ.
Potem deinstall, a potem install.
JJ LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Napisałem wyżej, że funkcję Quikstartera mam wyłączoną + nie ma żadnego OpenOfficowego procesu w menedżerze zadań oraz żadna biblioteka od OOf nie ładuje się z systemem :>
KLAPEK pisze:Generalną zasadą jest odinstalowanie poprzedniej wersji przed instalacją nowej.
Natomiast sam komunikat prosi o wyłączenie szybkiego startu OOo poprzedniej wersji przed instalacją...
Nie przesadzajmy. Należy tak robić tylko w sporadycznych przypadkach, gdy wersje zdecydowanie się różnią między sobą, np. 2.4 i 3.0. Dobry instalator powinien zresztą sam zażądać deinstalacji poprzedniej wersji.
JakubG pisze:Napisałem wyżej, że funkcję Quikstartera mam wyłączoną + nie ma żadnego OpenOfficowego procesu w menedżerze zadań oraz żadna biblioteka od OOf nie ładuje się z systemem :>
Spróbuj użyć np. Revo Unistaller, potem czyszczenie ręczne (włącznie z Danymi aplikacji), potem nie zaszkodzi CCleaner. Dopiero wtedy spróbuj instalacji. Użycie samego Dodań usuń programy często niewiele daje. Pozdrawiam.
W swoim systemie wręcz usunąłbym gałąź wpisów OpenOffice.org z rejestru systemowego. Ale doradzać to jako standardową procedurę jest cokolwiek ryzykowne... dla doradcy.
JJ LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Windows w całej swojej ograniczoności ma jedno dobre narzędzie: jak mu usuniesz pliki OOo ręcznie w tym deinstalator, który jest w tym katalogu to uzna, że program już jest odinstalowany. Nie wiem czy z OOo to zadziała, ale można spróbować.