Problem z filtrowaniem w zakresach.
Problem z filtrowaniem w zakresach.
Cześć Wszystkim.
Mam problem po aktualizacji:
Na starszej wersji działało bez zarzutu.
Otóż mam nadane zakresy danych a dla każdego zakresu włączony auto filtr.
Po aktualizacji średnia zostaje wciągnięta do zakresu danych podlegających filtrowaniu, a powinna pozostawać na spodzie kolumny.
Nie umiem tego naprawić. Nawet ustawianie na nowo wszystkiego nie działa.
Ktoś pomoże?
Mam problem po aktualizacji:
Na starszej wersji działało bez zarzutu.
Otóż mam nadane zakresy danych a dla każdego zakresu włączony auto filtr.
Po aktualizacji średnia zostaje wciągnięta do zakresu danych podlegających filtrowaniu, a powinna pozostawać na spodzie kolumny.
Nie umiem tego naprawić. Nawet ustawianie na nowo wszystkiego nie działa.
Ktoś pomoże?
- Załączniki
-
- PRZYKŁAD BŁEDU.ods
- BŁĄD
- (20.53 KiB) Pobrany 80 razy
Libre Office 7.5.0.3 na Windows 8
Re: Problem z filtrowaniem w zakresach.
Pobrałem twój plik i u mnie (wersja programu w stopce) średnia nie jest "wciągana" do zakresu.
Może nie zrozumiałem, w czym jest problem?
Może nie zrozumiałem, w czym jest problem?
AOO 4.1.15, LO 24.8.5 (x64) na Windows 11 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
A u mnie się rozszerza. LO 24.8.5.2 rpm x86_64 z libreoffice.org.
Jeśli usunę autofiltr, założę go od nowa na obszarze A1:B11 (dla porządku usunąłem pusty pierwszy wiersz) i użyję operacji sortuj, to obszar jest rozszerzany na cały zajęty blok. Komórka z formułą zmienia pozycję i formułę szlag trafia: #Adr!
W nowo tworzonych dokumentach, po ustawieniu autofiltra na obszar A1:Bn jest on automatycznie rozszerzany w dół, jeśli przylegające od dołu komórki są niepuste.
W przykładzie pobranym od @jozo2009 między tabelą a podsumowaniem jest 1 pusty wiersz, ale obszar i tak się rozszerza. Nie rozumiem.
Narzędzia→Opcje→Calc→Ogólne
[ ] Rozszerz formatowanie
[ ] Aktualizuj odwołania
mam wyłączone. Zresztą one nie do tego służą.
// Edit, po chwili
e tam, jest kaczan. Robię tak:
zakładam w arkuszu kolumny A, B o następującej treści
(wiersz 13 jest pusty. Nie ma znaczenia co jest pod nim; byle to było „coś”.)
Zakładam autofiltr na A1:B12
Bez zaznaczenia bloku używam opcji autofiltra do posortowania albo selekcji wierszy kolejno różnymi sposobami.
Jeśli nie dać pustego wiersza, nastepująca po nim zawartość zostałaby wciągnięta w obszar filtra. Bardzo źle. Ale pusty wiersz separuje ją, na razie skutecznie.
Tylko że kiedy zmienię jego formatowanie (np. kolor tła), to druga w kolejności operacja na autofiltrze i tak sięga poza ten wolny wiersz. Bardzo, bardzo źle.
Proszę o potwierdzenie scenariusza. Właściwie trzeba by sprawdzić na najnowszych 24.8.6 i 25.2.2 zaraz po ich oficjalnym wydaniu i wtedy zgłosić błąd.
Coś podobnego do: https://bugs.documentfoundation.org/sho ... ?id=145995
Defined DATA ranges merge destructively if cells separating them are inadvertently filled (autofilter extending data area).
Błąd istnieje od wersji 3.4.0.
Importance: high major. Not assigned.
Ale ja nie używałem zakresów baz danych.
Jeśli usunę autofiltr, założę go od nowa na obszarze A1:B11 (dla porządku usunąłem pusty pierwszy wiersz) i użyję operacji sortuj, to obszar jest rozszerzany na cały zajęty blok. Komórka z formułą zmienia pozycję i formułę szlag trafia: #Adr!
W nowo tworzonych dokumentach, po ustawieniu autofiltra na obszar A1:Bn jest on automatycznie rozszerzany w dół, jeśli przylegające od dołu komórki są niepuste.
W przykładzie pobranym od @jozo2009 między tabelą a podsumowaniem jest 1 pusty wiersz, ale obszar i tak się rozszerza. Nie rozumiem.
Narzędzia→Opcje→Calc→Ogólne
[ ] Rozszerz formatowanie
[ ] Aktualizuj odwołania
mam wyłączone. Zresztą one nie do tego służą.
// Edit, po chwili
e tam, jest kaczan. Robię tak:
zakładam w arkuszu kolumny A, B o następującej treści
Kod: Zaznacz cały
aa bb
a 1
a 2
a 3
e 5
b 11
b 22
d 33
d 55
c 111
c 222
f 444
bla =AVERAGE(B2:B12)
Zakładam autofiltr na A1:B12
Bez zaznaczenia bloku używam opcji autofiltra do posortowania albo selekcji wierszy kolejno różnymi sposobami.
Jeśli nie dać pustego wiersza, nastepująca po nim zawartość zostałaby wciągnięta w obszar filtra. Bardzo źle. Ale pusty wiersz separuje ją, na razie skutecznie.
Tylko że kiedy zmienię jego formatowanie (np. kolor tła), to druga w kolejności operacja na autofiltrze i tak sięga poza ten wolny wiersz. Bardzo, bardzo źle.
Proszę o potwierdzenie scenariusza. Właściwie trzeba by sprawdzić na najnowszych 24.8.6 i 25.2.2 zaraz po ich oficjalnym wydaniu i wtedy zgłosić błąd.
Coś podobnego do: https://bugs.documentfoundation.org/sho ... ?id=145995
Defined DATA ranges merge destructively if cells separating them are inadvertently filled (autofilter extending data area).
Błąd istnieje od wersji 3.4.0.
Importance: high major. Not assigned.
Ale ja nie używałem zakresów baz danych.
JJ
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Dokładnie, próbowałem wielu trików i możliwości odseparowania, lecz nic się nie sprawdza. Na LibreOffice_7.5.6.1_Win_x86-64 działa bez zarzutu.
Libre Office 7.5.0.3 na Windows 8
No nic, trzeba/warto przygotować minimalny zestaw, jasno opisać scenariusz który sprawia problem w najnowszej wersji ze wskazaniem wersji referencyjnej, w której dawał przewidywalne rezultaty.
Najnowszej: tj. upewnić się że problem pozostaje aktualny w ostatniej oficjalnie wydanej wersji. W tym momencie jest to 25.2.1, ale zaczekałbym na 25.2.2 i na 24.8.6. Obie wyjdą „na dniach”. Nie spodziewam się, by coś w nich się poprawiło, ale jest wtedy oczywista sytuacja odnośnie aktualności błędu.
Najnowszej: tj. upewnić się że problem pozostaje aktualny w ostatniej oficjalnie wydanej wersji. W tym momencie jest to 25.2.1, ale zaczekałbym na 25.2.2 i na 24.8.6. Obie wyjdą „na dniach”. Nie spodziewam się, by coś w nich się poprawiło, ale jest wtedy oczywista sytuacja odnośnie aktualności błędu.
JJ
Nie zorientowałem się z opisu @Jozo2009, że chodzi o sortowanie zakresu. Przedstawię swoje spostrzeżenia.
Zakres sortowania, w przypadku niezaznaczania żadnego obszaru, jest wyznaczany automatycznie na podstawie otoczenia aktualnie aktywnej komórki. Z tego powodu ostatni wiersz, zawierający różnego rodzaju obliczenia umieszczany jest po pustym wierszu, oddzielającym dane od podsumowań, aby nie został zagarnięty do obszaru sortowania. Jeżeli jednak komórka aktywna znajduje się w jakimś nazwanym już obszarze, to do sortowania pobierany jest cały ten obszar. @Jozo2009 z jakichś powodów wstawił do swojego arkusza nazwany obszar bazy danych. Nazwy takiego obszaru nie są ujawniane w poleceniu "Arkusz -> Nazwane zakresy..." ani w rozwijanym polu "Obszar arkusza" (tego w górnym lewym rogu). Tę nazwę można znaleźć w poleceniu "Dane -> Określ zakres...". W pliku jest to nawa A przypisana do zakresu $Arkusz1.$A$2:$B$15.
Należy wykonać następujące czynności (w tej kolejności):
Zakres sortowania, w przypadku niezaznaczania żadnego obszaru, jest wyznaczany automatycznie na podstawie otoczenia aktualnie aktywnej komórki. Z tego powodu ostatni wiersz, zawierający różnego rodzaju obliczenia umieszczany jest po pustym wierszu, oddzielającym dane od podsumowań, aby nie został zagarnięty do obszaru sortowania. Jeżeli jednak komórka aktywna znajduje się w jakimś nazwanym już obszarze, to do sortowania pobierany jest cały ten obszar. @Jozo2009 z jakichś powodów wstawił do swojego arkusza nazwany obszar bazy danych. Nazwy takiego obszaru nie są ujawniane w poleceniu "Arkusz -> Nazwane zakresy..." ani w rozwijanym polu "Obszar arkusza" (tego w górnym lewym rogu). Tę nazwę można znaleźć w poleceniu "Dane -> Określ zakres...". W pliku jest to nawa A przypisana do zakresu $Arkusz1.$A$2:$B$15.
Należy wykonać następujące czynności (w tej kolejności):
- Wyłączyć Autofiltr.
- Usunąć nazwany obszar, "Dane -> Określ zakres... " -> usunąć zakres o nazwie A.
- Teraz należy zaznaczyć dwie komórki A13:B13 i wykonać na nich CTRL+M, czyli wyczyścić bezpośrednie formatowanie (chodzi o nałożony kolor w tych komórkach). Trzeba to zrobić, bo Calc umożliwia obecnie sortowanie i filtrowanie po kolorach i szary kolor w wierszu 13 jest traktowany jako dalszy ciąg danych.
- Teraz można ponownie włączyć Autofiltr.
Ważne!
Ważne!
Trochę niejasno użyłem w zdaniu "...w jakimś nazwanym już obszarze..." . Pisząc to, miałem na myśli właśnie obszar bazy danych, a nie nazwy nadawane zakresom komórek.
Ważne!
Ważne!
A jednak.
Założenie autofiltru (czy użycie sortowania) na nienazwanym obszarze arkusza spowoduje utworzenie anonimowego zakresu bazy danych. Jego nazwa zawiera ciąg "__Anonymous_Sheet_DB__". W pliku wewnętrznym content.xml znajdziemy zapis w rodzaju:
<table:database-ranges>
<table:database-range table:name="__Anonymous_Sheet_DB__0" table:target-range-address="Arkusz1.A1:Arkusz1.B12" table:display-filter-buttons="true"/>
</table:database-ranges>
W jednym arkuszu może być tylko jeden anonimowy zakres baz danych. Programistyczny dostęp do niego umożliwia właściwość "UnnamedDatabaseRanges" — zob. tdf#147257).
Plik PRZYKŁAD BŁEDU.ods definiuje dwa zakresy bazy danych: zakres o nazwie "A" i zakres nienazwany (anonimowy).Jermor pisze: ↑czw mar 27, 2025 10:00 pm @Jozo2009 z jakichś powodów wstawił do swojego arkusza nazwany obszar bazy danych. Nazwy takiego obszaru nie są ujawniane w poleceniu "Arkusz -> Nazwane zakresy..." ani w rozwijanym polu "Obszar arkusza" (tego w górnym lewym rogu). Tę nazwę można znaleźć w poleceniu "Dane -> Określ zakres...". W pliku jest to nawa A przypisana do zakresu $Arkusz1.$A$2:$B$15.
<table:database-ranges>
<table:database-range table:name="A" table:target-range-address="Arkusz1.A2:Arkusz1.B15" table:display-filter-buttons="true">
<table:sort>
<table:sort-by table:field-number="1" table:order="descending" table:data-type="automatic"/>
</table:sort>
</table:database-range>
<table:database-range table:name="__Anonymous_Sheet_DB__0" table:target-range-address="Arkusz1.A2:Arkusz1.B12"/>
</table:database-ranges>
⠀ ⠀
Procedura określona w krokach 1–3 zadziała, z tym że oczywiście w pliku pozostanie definicja anonimowego zakresu bazy danych.
Na forum AskLibO w marcu zeszłego roku pojawił się wątek Strange Autofilter behaviour. Opis zdaje się pasować do przedstawionego tu przez jozo2009, zaś komentarze przywołują odnośne (?) raporty w Bugzilli.
OpenOffice 1.1.5 – 4.1.15
LibreOffice 3.3.0.4 – 25.2
Windows 7,10,11 64-bit
Windows 7,10,11 64-bit
Bardzo ciekawe.cwolan pisze:[...]
Moim zdaniem to efekt uboczny słabo ukierunkowanego rozwoju.
JJ
Całkiem możliwe.
Automatyczne rozszerzanie zakresu wybranego dla filtra to problem Calc-a znany od "zarania dziejów". Sposób na jego obejście — pusty wiersz po zakresie — również. W LO Bugzilli zostały zgłoszone tdf#35923 (w 2011 roku) oraz tdf#85773 (w 2014 roku, uznany za duplikat). W obu przypadkach ciekawa dyskusja z przykładami.
Na marginesie: OpenOffice.org przed wersją 3.4.0 zachowywał się inaczej.
OpenOffice 1.1.5 – 4.1.15
Windows 7,10,11 64-bit
Windows 7,10,11 64-bit